Conectează-te cu noi

Naţional

La noapte se schimbă ora. România trece la ora de iarnă

Publicat acum

pe

În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora, iar România trece oficial la ora de iarnă 2023. Ceasul se dă înapoi cu o oră, iar ora 04.00 devine ora 03.00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an. 

Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 octombrie-29 octombrie, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi. Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.

Cum se simt oamenii când se schimba ora și se trece la ora de iarnă 2023

Un sondaj UE, pe 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei. Oamenii întâmpină probleme în a adormi sau au chiar insomnii.

Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili când se schimbă ora.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

Odată cu schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă, poate crește tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și lumina zilei în scădere.

Potrivit medicilor, schimbarea orei nu provoacă în mod direct afecțiuni de sănătate mintală, dar le poate accentua pe cele preexistente.

Pentru a evita problemele apărute când se trece la ora de iarnă, sunt recomandate exercițiul fizic, petrecerea timpului afară dimineața și terapia cu lumină.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER