Ştiri din zonă
Lacul Colibița ar putea fi golit la primăvară. Vezi de ce
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișAgenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud anunţă publicul interesat asupra depunerii Studiului de evaluare adecvată pentru proiectul „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița, județul Bistrița – Năsăud” beneficiar fiind Administrația Națională Apele Romane – „Administrația Bazinală de Apă Someş – Tisa”
Scopul principal al acestei investiții este reprezentată de refacerea în totalitate a etanşeităţii măştii barajului.
După golirea lacului se va face o inspectare a suprafeţei ce urmează a fi reabilitată. Soluţia aleasă în vederea refacerii etanşeităţii constă în acoperirea întregii suprafeţe a măştii cu un nou „blindaj impermeabil”; sistemul ales (soluție brevetată tip „Carpi”) constă dintr-o geomembrană impermeabilă din PVC compozit, lipită la cald în timpul fabricației, pe un geotextil anti-perforare/de drenaj şi de susținere.
Înainte de-a se trece la montarea geomebranei este necesară curățarea măștii barajului de orice tip de sedimente depuse în timp, îndepărtarea porţiunilor deteriorate ale măştii de beton asfaltic, tratarea rosturilor. Grosimea geotextilului poate varia (3,0 mm – 2,5mm) în funcţie de valoarea presiunii hidrostatice la care va fi supus în exploatare. Geomembrana standard este de culoare gri și este adecvată pentru acumulările la care apa este apoi tratată pentru a deveni potabilă.
Durata estimată de realizare a lucrărilor de punere în siguranţă care necesită golirea acumulării, inclusiv inspecţia uvrajelor, este de 150 – 180 zile.
Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, perioada optimă de realizare a lucrărilor este reprezentată de lunile aprilie/mai sau septembrie/octombrie.
Odată cu finalizarea lucrărilor se va trece la reumplerea acumulării.
FOTO – Arhivă