Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej. Va fi prezent ÎPS Andrei

Publicat acum

pe

În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, joi, 13 decembrie 2018, ora 18, Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului organizează în Sala de Conferință a Muzeului Municipal Dej lansarea volumului „Omilii în timp de război. Biserica Ortodoxă Română în perioada Primei Conflagrații Mondiale”, autor preot drd. Varga Cătălin.

Autorul este preot al Parohiei Jichișul de Jos cu o bogată activitate literară și cultural-științifică, având numeroase cărți publicate și articole în reviste de specialitate naționale și internaționale.

În Primului Război Mondial, ţăranul român a plecat înarmat cu semnul crucii. În raniţa fiecărui soldat se aflau cele necesare pe front dar și Biblia sau Cartea de rugăciuni.

Majoritatea plecau de acasă cu gândul să se jertfească pentru credinţă şi pentru pământul sfânt al țării. Înainte de marile bătălii soldații doreau să se spovedească şi să primimească Sfânta Împărtăşanie, pentru că nu știau cine va scăpa cu viață. De serviciul religios pe front s-au ocupat preoții militari, care de multe ori, erau preoții din sat ai soldaților care i-au urmat pe front.

Volumul propus de pr. drd. Varga Cătălin vine să ne prezinte rolul preoților în război, care i-au încurajat pe soldaţi în acele momente critice, momente de frică, de moarte, suferind de foamete sau de frig. Ajutorul nu a fost numai prin predici ci prin propriile lor fapte grăitoare de credinţă, de multe ori au pus ei înșiși mâna pe armă sau i-au ajutat pe soldați în luptă.

Prezentarea cărții și a autorului beneficiază de personalități marcante ale vieții bisericești și academice: Î.P.S. Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului; pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; pr. lect. Univ. dr. Valentin Cosmin Vesa, secretar eparhial Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și conf. univ. dr. Ion Cârja, director al Școlii doctorale privind Studiile de Populație și Istoria Minorităților; moderator prof. Constantin Albinetz, director Muzeul Municipal Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER