Conectează-te cu noi

Naţional

Lege nouă pentru donatorii de sânge! Proiectul a fost adoptat

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Un proiect de lege care reglementează obligativitatea trimiterii către donatorii de sânge a unor mesaje text de mulţumire pe telefonul mobil şi o solicitare în cazul unor situaţii urgente a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, transmite Agerpres.

Deputaţii au aprobat în unanimitate proiectul de lege.

Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă propune şi reglementează obligativitatea trimiterii către donatorii de sânge a unor mesaje text de mulţumire pe telefonul mobil de fiecare dată când sângele donat de ei ajută la salvarea unei vieţi. Prin proiect se doreşte stimularea donării periodice de sânge şi creşterea numărului donatorilor constanţi.

Prin modificarea propusă urmărim creşterea numărului persoanelor care dau dovadă de spirit civic şi încercăm să dezvoltăm modalităţi prin care atragem atenţia permanent asupra importanţei acestui gest nobil. Cel care primeşte un astfel de mesaj va fi onorat şi invitat, în acelaşi timp, la un nou gest de donaţie. Prin conţinutul mesajului poate fi invitat să devină donator constant”, explică iniţiatorii.

Deputatul UDMR Vass Levente, unul dintre iniţiatorii proiectului, a susţinut la dezbaterile din plen că este o vorba despre o modificare legislativă mică, însă are importanţă, pentru că ar trebui să se păstreze donatorii de sânge constanţi şi să crească numărul celor ocazionali.

„E foarte important ca acest lucru să rămână în sfera nonprofitului, să nu plătim bani pentru acest lucru, astfel să reglementăm şi să putem asigura donarea necesară de sânge pentru toată ţara”, a spus el, potrivit sursei citate.

Grupurile parlamentare PSD, USR, PNL, PMP s-au declarat în favoarea proiectului de lege şi au încurajat donarea de sânge.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice.

Senatul a adoptat proiectul de lege în octombrie 2018. Camera Deputaţilor este for decizional.

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER