Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Liceul Tehnologic Special Dej, pregătit să-și primească elevii

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Instituțiile de învățământ special din subordinea Consiliului Județean Cluj au finalizat activitățile premergătoare începerii noului an școlar, încheind lucrările necesare derulării în condiții optime a procesului educațional.

De altfel, urmare a investițiilor finanțate de Consiliul Județean, toate unitățile de învățământ special de sub autoritatea forului administrativ județean beneficiază de autorizație sanitară de funcționare.

Liceul Tehnologic Special Dej și Grădinița Specială Cluj-Napoca sunt pregătite să își primească cursanții, acestea beneficiind de lucrări de reparații, igienizare, dezinsecție și dezinfecție.

Pentru asigurarea unor condiții optime de școlarizare, la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere au fost efectuate lucrări de igienizare a sălilor de clasă și a grupurilor sanitare, au fost înlocuite o parte a ușilor de la sălile de clasă cu uși antifoc și a fost renovată biblioteca. Totodată, au fost reparate acoperișul și scările la corpul de clădire A. Nu în ultimul rând, a fost amenajat parcul de joacă pentru elevi.

Tot în scopul derulării în bune condiții a activităților instructiv-educative specifice, la Liceul Special pentru Deficienți de Auz au fost igienizate sălile de clasă, holurile, băile și grupurile sanitare și au fost realizate zugrăveli în sălile de clasă, pe coridoare și holuri.

Și la nivelul Școlii Gimnaziale Speciale Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată au fost igienizate și curățate toate sălile de clasă, cabinetele școlare și grupurile sanitare. De asemenea, a fost curățată curtea școlii și au fost toaletați arbuștii. Mai mult, unitatea școlară este cuprinsă în proiectul de investiții „Creșterea eficienței energetice la clădirea școlii”, derulat de către Consiliul Județean.

Pentru adaptarea la nevoile elevilor cu cerințe educative speciale, Școala Gimnazială Specială Transilvania Baciu, instituție unică prin profilul său în județul Cluj, a realizat lucrări de igienizare în sălile de clasă, holuri și în spațiile dedicate terapiilor specifice de recuperare, precum și lucrări de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

La rândul ei, Școala Profesională Specială Samus a efectuat operațiuni de igienizare și reparații, instituția urmând să beneficieze de un amplu proces de reabilitare, finanțat prin fonduri europene și locale, pentru care procedurile de achiziție sunt în curs de derulate.

La Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flora, singura de profil din țară cu predare în limba maghiară, activitățile prilejuite de începerea noului an educațional au constat în lucrări de igienizare la bucătărie, respectiv zugrăvit în lavabil, precum și în schimbarea mobilierului deteriorat de la bucătărie.

Pe lângă asigurarea igienizării spațiilor destinate procesului de învățământ, respectiv săli de clasă, cabinet de terapii, sală multisenzorială și cea de sport, clădirea administrativă, Școala Gimnazială Specială Huedin a realizat dezinfecția pereților încăperilor, pardoselii, tâmplăriei și mobilierului școlar, precum și reparații ale mobilierului.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește pregătirile pentru debutul anului școlar, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă a derulat pe parcursul verii lucrări de igienizare și zugrăvit la sălile de clasă și holuri, precum și amenajarea curții interioare.

Social-Cultură

Ansamblul ”SOMEȘANA” Dej la Festivalul Românilor de Pretutindeni – Chișinău 2019 – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În perioada 14-15 septembrie 2019, români din toate colțurile lumii și-au dau întâlnire la Complexul etno-cultural VATRA aflat în apropierea Chișinăului. A răspuns invitației și Ansamblul Folcloric SOMEȘANA al Casei Municipale de Cultură Dej, participând cu un program artistic impresionant pentru publicul spectator și primind o Diplomă de  Excelență din partea organizatorilor.

În cadrul Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni au urcat pe scena mare a Complexului peste 100 de ansambluri folclorice din România și Republica Moldova, precum și artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului.

Festivalul are ca scop promovarea și conservarea valorilor culturale autentice. Acest festival este mijloc de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia. Pe lângă concertul propriu-zis a fost organizată și o impozantă paradă a portului popular pentru a arăta lumii specificul vestimentar al tuturor provinciilor românești. În incinta Complexului VATRA au existat mai multe spații amenajate pentru pregătirea bucatelor specifice tuturor provinciilor românești, dar și expoziții ale meșterilor populari.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni a transformat platoul Complexului VATRA, timp de două zile, într-un spectacol cultural al obiceiurilor, portului popular și al folclorului autentic, comori inestimabile, ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor, așa cum au declarat organizatorii evenimentului.

Continuă să citești

Social-Cultură

Sergiu FLOROAIA, Cristi POPESCO și TOMA vin mâine în Braco Pub Dej! Hai la show!

Publicat acum

pe

loading...

Braco Pub Dej începe sesiunea de toamnă cu un show de stand-up comedy de zile mari: Sergiu Floroaia, Cristi Popesco și Toma Alexandru vin mâine seară, de la ora 21, în Dej!

Pe lângă multele proiecte în care sunt implicați – între care Show de Seară, Roast-ul lui Velea, Una Scurtă, Râzi ca Prostu, Podcast Ceva Mărunt sau Popesco ShowToma, Sergiu și Cristi reprezintă un ”trio” ce nu trebuie ratat pentru nimic în lume!

Cei trei nu au nevoie de nicio prezentare, aceștia făcându-se remarcați datorită originalității lor. Fiind prezenți în fiecare weekend pe scene din toată țara, Sergiu, Cristi și Toma au o ”chimie” specială și s-au coagulat ca grup.

Vara s-a cam sfârșit – la fel și concediile și vacanța, astfel că dejenii au mâine seară, de la ora 21, prilejul să marcheze acest final prin participarea la show-ul de stand-up comedy din Braco Pub. E primul show din această toamnă și vorba zice că… primul nu se uită niciodată!

Rezervări și informații: 0742.787.821 sau direct la Braco Pub Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Surpriză uriașă pentru un fost pompier de ziua lui. Planul pus la cale de colegi – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

La mai bine de două decenii de la pensionare, un fost pompier din Dej a trăit din nou emoțiile unei intervenții chiar de ziua lui de naștere, scrie stirileprotv.ro.

Bărbatul a urmărit cu sufletul la gură operațiunea militarilor veniți pe strada pe care locuiește. Doar că, în scurt timp, a aflat că totul a fost o simulare făcută de dragul lui.

Pompierii l-au felicitat și i-au cântat „La mulți ani!”, iar omul a plâns de fericire, mai scrie sursa citată.

Bărbatul, ieşit la pensie în urmă cu 23 de ani, este născut de Ziua Pompierilor şi locuieşte în Dej. Nu mica i-a fost mirarea când pe strada lui s-a trezit cu mai multe echipaje pregătite să stânga un incendiu. Doar că nu ştia că este o simulare şi cel căutat este chiar el.

Imediat ce pompierii au început să îi cânte „La mulţi ani!”, Babacu – aşa cum era alintat de colegi – a izbucnit în lacrimi de fericire.

Pentru că această intervenţie specială să fie una reuşita, pompierii au fost ajutaţi de familia pensionarului – care, după cum spun cei care îl cunosc – şi-a iubit enorm meseria.

Vezi materialul VIDEO, AICI!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare