Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Locomotiva cu aburi 1493 de la Dej va fi ”personaj” într-un film – FOTO

Publicat acum

pe

O locomotivă din cadrul muzeului Dej-Triaj a plecat ieri spre București, acolo unde va fi ”protagonista” unui film.

Locomotiva cu aburi 1493 va fi personajul principal în filmul de lung metraj “Ocolul Pământului în 80 de zile”, arată pagina ”CFR – Istorie și cotidian”. Locomotiva 1493, unul din marile simboluri feroviare românești, la venerabila vârstă de 126 de ani, arată “ca în tinerețe și vremurile bune” datorită echipei din Dej care a restaurat-o pentru cea mai mare sărbătoare din ultimul secol din istoria României, Centenarul Marii Uniri de la 1918 de la Alba Iulia.

Locomotiva a fost produsă în anul 1894 la Henschel Sohn Kassel, fiind construită în baza unui ghid schițat de inginerul G. Cosmovici pentru ca aceasta să poată remorca și trenuri mixte. Viteza maximă a acesteia este de 73 km/oră. Ea a mai fost restaurată o dată în perioada post-decembristă, în 1994, în depoul București-Triaj, fiind expusă în Gara Băneasa cu ocazia împlinirii a 125 ani de la inaugurarea liniei București Filaret-Giurgiu. Locomotiva are lungimea între tampoane de 14.320 mm, capacitate de transport de 2,837 tone de păcură, 9 mc de apă și trei tone de cărbune/lemne și are trei roți cuplate cu diametrul de 1.468 mm.

Locomotiva 1493 face parte din tezaurul național, în urma unui ordin al ministrului Transporturilor din 31.07.2009, semnat de Radu Berceanu.

Pentru transportul de la Dej la București, locomotiva cu aburi 1493 a fost dezasamblată în două segmente și încărcată pentru transport. Traseul convoiului agabaritic este Dej – Cluj-Napoca- Ungheni (jud. Mureș) – Brașov – Cheia – Ploiești – București.

La sfârșitul lunii noiembrie filmările se vor încheia, moment în care bătrâna 1493 se va întoarce la Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER