Social-Cultură
Locuitorii comunei Vad duc lipsa unui medic de familie!
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișMedicul Florin Stamatian, deputat PNL de Cluj, atrage atenția asupra inexistenței medicilor de familie pentru locuitorii a trei comune din județul Cluj, criză cauzată de subfinanțarea activității acestora, potrivit ziuadecj.realitatea.net.
Deputatul clujean, medic la rândul său, susține că, în ciuda majorării cu 118,48 milioane de lei a sumei alocate pentru asistența medicală primară (medici de familie și cabinetele lor), acest sector al sănătății rămâne subfinanțat. Astfel, la nivelul județului Cluj există trei comune în care locuitorii duc lipsa unui medic de familie. Este vorba despre Ploscoș, Vad și Suatu, potrivit afirmațiilor făcute de deputatul Florin Stamatian.
„Una dintre problemele la care am avut totuși o satisfacție a fost trecerea amendamentului pentru medicii de familie, activitatea care este clar subfinanțată. Dacă am lua ca exemplu numai județul Cluj, în care era cândva o bătălie să se prindă loc în medicina de familie, astăzi avem trei comune care șchioapătă rău din acest punct de vedere.
Printre acestea ar fi comuna Ploscoș, unde este o problemă tocmai din cauza veniturilor medicilor. În Ploscoș sunt doar 650 de locuitori, ceea ce cu siguranță nu poate să acopere cheltuielile salariale, pentru că un medic de familie nu funcționează singur. Are nevoie de asistentă, de contabil, de îngrijitor. Atunci, rezolvarea care s-a găsit este trimitere pacienților la Câmpia Turzii, dar de la Ploscoș la Câmpia Turzii sunt 20 de kilometri, deci este greu să asiguri în acest fel sănătatea.
Apoi este comuna Vad, unde de un an s-a pensionat medicul de familie și nu a fost înlocuit, și comuna Suatu. La amendamentul care a trecut s-au mărit plățile serviciilor oferite de medicii de familie, cum este ecografia sau luarea unor analize, dar este încă insuficient„, a declarat Florin Stamatian, duminică, într-o conferință de presă.
UPDATE: Contactat de reporterii Dej24.ro, David Prunean, primarul comunei Vad, a declarat că nu ar fi vorba de o lipsă a medicilor de familie, la nivelul comunei existând un cabinet cu program de lucru cu publicul.
La începutul lunii februarie, medicii de familie din România și-au exprimă public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care „aruncă medicina de familie în criză“. Societatea Naţională de Medicina Familei (SNMF) solicită autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcţional şi eficient.
Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a făcut ca funcţionarea cabinetelor să fie la un nivel de „supravieţuire”. În condiţiile în care personalul medical (medici şi asistenţi medicali) din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi, se arată în comunicatul Societăţii Naţionale de Medicina Familei (SNMF).
„S-a sperat că guvernanţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiară pentru anul 2019. A fost motivul pentru care medicii de familie au depus eforturi să asigure funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi (asistenţi medicali şi alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii”, precizează SNMF.
În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie.