Conectează-te cu noi

Eveniment

Lucrări de mântuială pe DN1C, între Dej și Baia Mare! O bucată din șosea a luat-o la vale – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

O bună porțiune din DN1C, între Dej și Baia Mare, s-a surpat în urmă cu câteva săptămâni, formându-se un crater adânc de câțiva metri în carosabil. Incidentul s-a produs în Pasul Mesteacăn, la limita dintre județele Sălaj și Maramureș, iar ciculația rutieră se desfășoară cu dificultate în zonă.

Lucrările de reabilitare a DN1C între Dej și Baia Mare – în valoare totală de 241 milioane de lei plus TVA – au debutat în urmă cu 9 ani, fiind executate de FCC, o companie cu capital spaniol. Cu doar câteva luni înainte de finalizarea lucrărilor, au apărut și primele fisuri în asfalt.

Constructorul a încercat să remedieze problemele apărute prin turnarea unui nou strat de asfalt. Soluția găsită a avut rolul de a acoperi crăpăturile, însă nu au fost executate lucrări care să elimine cauza fisurării stratului de asfalt. Nu după multe luni, crăpăturile au reapărut, iar circulația rutieră a fost închisă pe un sens de mers o perioadă destul de lungă de timp.

În urmă cu câteva săptămâni, inevitabilul s-a produs, iar o bună bucată din DN1C, în zona Pasului Mesteacăn, a luat-o efectiv la vale și s-a format un crater adânc de trei metri. Circulația rutieră se desfășoară cu dificultate în zonă, conducătorii auto fiind nevoiți să ocolească uriașa groapă apărută în carosabil.

”Aceste pierderi de stabilitate au fost provocate de umiditatea excesivă și de ciclul îngheț-dezgheț pe zona unde nu erau arbori pe versanți”, a fost explicația Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Lucrări de reparații ar urma să înceapă abia când Guvernul va aloca bani în acest sens.

Șoferii spun că zona este extrem de periculoasă și că se așteaptă la ce e mai rău. ”E groaznic, sub orice critică… Săptămâna trecută, un coleg a vrut să mă depășească pe-aici, nu era semnalizat, a fost rupt drumul și era să sară bietul coleg acolo. Drumul e așa de vreo două săptămâni. Varză, sub orice critică. Vor trece cel puțin 20 de ani până vom avea și noi drumuri bune… Craterul acesta e un pericol foarte mare pentru șoferi, ținând cont că pe aici circula autobuze, mirobuze, transport persoane… Feri Doamne sar aici… Și așa sunt cum sunt, craterele acestea ne mai lipsesc…”, ne-a declarat șoferul unui TIR.

”Calitatea lucrărilor din România… Când o să avem mai multă responsabilitate o să avem și noi drumuri bune… E un pericol pentru șoferi, absolut, bineînțeles”, a mărturisit un alt conducător auto.

”E ca în România… Circul foarte des pe drumul acesta… Într-o zi o să meargă tot jos… E un pericol, nu ști dacă într-o noapte merge tot jos… De grabă nu o să avem drumuri bune…”, s-a plâns un alt șofer de TIR.

”Am mai văzut cratere așa doar pe Youtube, dar să stea aici de cel puțin două-trei săptămâni nu… Am mai trecut de două ori pe aici și tot aici a fost. Noroc că au pus avertismentele că ne putem aștepta la ce e mai rău. E un pericol, mai ales dacă vi noaptea. TIR-urile care vin în virajul respectiv pot să… mai ales pe vremea aceasta ploioasă pot să derapeze sau Doamne ferește de mai rău. O să avem drumuri bune la anul și la mulți ani! E periculoasă zona și dacă nu ar fi craterul pentru că sunt serpentine. Nu am văzut muncitori care efectiv să lucreze, să stea cineva acolo, nu am văzut ingineri…”, a povestit un tânăr aflat în trecere prin Pasul Mesteacăn.

Un bărbat care tocmai s-a întors din Germania ne-a declarat că ”Sunt geolog de meserie și știu că sunt foarte costisitoare și problematice aceste drumuri… În Germania, un drum de-acesta principal s-ar rezolva repede, în câteva zile. Chiar dacă nu s-ar putea rezolva din timp, ai avea posibilitatea să ocolești. În câțiva zeci de ani o să avem drumuri ca în Germania… Nu depinde de bani, depinde de politicienii care îi aveți…”.

Mai multe declarații și imagini video în MATERIALUL de mai jos:

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER