Social-Cultură
Mai mulți elevi din Dej participă la concursul național de creație „Icoana și Școala Mărturisirii” – FOTO
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișAnul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română.
În acest context, sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizează concursul național de creație „Icoana și Școala Mărturisirii”.
Parohia Dej III –Sfanta Treime, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala”Avram Iancu” Dej, s-a înscris la acest concurs, la nivel de protopopiat, cu proiectul ”Marturisitorii-modele de viata, icoane ale credintei”.
Elevii din grupa de cateheza, condusi de preotul Muresan Teodor si prof. de religie Silasi Adina si Antoneac Mihaela, s-au intalnit si au stabilit obiectivele proiectului:
- Cunoasterea si familiarizarea elevilor cu istoria recenta a poporului roman; perioada comunista.
- Dezvoltarea sentimentului religios si intarirea credintei elevilor.
- Formarea la elevi a sentimentelor de atasament si apartenenta la comunitatea parohiala de care apartin.
- Cunoasterea marturisitorilor credintei din inchisorile comuniste si asumarea lor ca modele de credinta, curaj, rabdare, si patriotism.
- Dobandirea de noi cunostinte despre arta icoanei.
- Stimularea creativitatii elevilor si dezvoltarea unor abilitati artistice (creatie literara, pictura).
Copiii au primit cu mult entuziasm ideea proiectului. Majoritatea au marturisit faptul ca problematica abordata le-a fost necunoscuta si au pornit in explorarea temei cu dorinta de a cunoaste personalitati care au marturisit credinta in inchisorile comuniste, dar si arta icoanei.
Au confectionat afise si pliante care sa exprime cat mai sugestiv tema proiectului, au pictat icoane pe sticla si au realizat desene. In mai multe randuri si-au popularizat activitatile in comunitatea parohiala.
Dupa participarea la Sfanta Liturghie, au prezentat enoriasilor afisele si pliantele, iar apoi au organizat o expozitie cu icoanele pictate.
In cadrul vizitei efectuate la Primaria Municipiului Dej, grupul catehetic a sustinut ideea proiectului in fata oficialitatilor. Au argumentat importanta educativa a temei proiectului pe care au explorat-o cu pasiune si curiozitate.
Un moment deosebit in desfasurarea proiectului a fost prezenta in mijlocul elevilor scolii a parintelui Grigorie Benea si a tinerilor de la Liga Crestin-Ortodoxa din Dej. Parintele Grigorie Benea a prezentat intr-un mod competent si convingator realitatea trista a detinutilor politic din regimul comunist, tinerii prezentand piesa de teatru ‘’Ingerul Gherlei’’.
La finalul activitatilor, parintele Muresan Teodor a adresat un cuvant de multumire tuturor celor implicati in proiect in speranta ca a fost pusa in evidenta credinta marturisitorilor ca marturie a trairii crestine bazata pe jertfa si misiune.