Conectează-te cu noi

Naţional

Mâine are loc solstițiul de iarnă | Cea mai lungă noapte din an

Publicat acum

pe

Solstiţiul de iarnă va începe pe 21 decembrie, la ora 17:59, iar acest eveniment marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, adică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte din an. După această dată, durata zilei începe să crească cu 3 minute zilnic, până la solstiţiul de vară din 2022, care va avea loc pe data de 21 iunie.

La data de 21 decembrie, marţi, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest.

Aşadar, în această zi, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore şi 10 minute. Deşi se poate calcula momentul solstiţiului, observarea directă de către amatori este imposibilă, deoarece Soarele se mişcă prea încet sau pare să stea nemişcat.

În multe culturi străvechi, solstiţiul de iarnă reprezintă începutul unui nou an. În trecut, această zi era sărbătorită cu festivităţi şi ritualuri închinate zeului Soare.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o astfel de săbătoare care ţinea 12 zile a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia.

Multe mitologii şi tradiţii culturale sunt constituite în funcţie de acest ciclu anual, deoarece oamenii depindeau economic de monitorizarea progresului anotimpurilor, notează Aleph News.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER