Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Mărturii ȘOCANTE ale victimelor unui torționar de la Penitenciarului GHERLA

Publicat acum

pe

24-constantin-istrate-465x390

Constantin Istrate în 2014 FOTO: CAPTURA DIGI TV

Fost comandant al Penitenciarului Gherla în anii ’50 locotenentul- major (r) Constantin Istrate (1926-2014), zis „Napoleon” sau „Torționarul cu ciocanul”, a murit anul trecut, la o zi după ce procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au început ancheta în care investigau moartea a 217 deținuți politici.

Totul începe pe 8 iulie 2014, atunci când Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cere Parchetului General anchetarea lui Istrate. Prima reacție a torționarului: este o înscenare. El a spus că nu folosea un ciocan, când bătea deținuții, dar că folosea un levier. Cazul a ajuns la procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care tocmai îl trimisese în judecată pe Alexandru Vișinescu- fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat – și care l-a trimis în judecată, în august 2014, pe Ioan Ficior – fostul comandant al coloniei de muncă de la Periprava, potrivit EVZ.ro

„Istrate e în stare (…) să vâre mâna în burtă, să-şi înfăşoare maţele pe degete şi să le tragă afară, centimetru cu centimetru”

Paul Goma i-a făcut o caracterizare cutremurătoare lui Istrate, în cartea „Gherla”: „Istrate e în stare să-ţi dea cep burţii cu degetul mic, cu unghia, să despice, în sus şi, fără să se grăbească, să vâre mâna în burtă, să-şi înfăşoare maţele pe degete şi să le tragă afară, centimetru cu centimetru – rămânând calm, politicos, bine crescut”.

”După 50 de lovituri a trebuit să cheme din celulă pe cineva cu o pătură şi m-a târât în celulă”

Octav Bjoza a povestit bătăile primite de la Istrate: „Şi îmi trage 25 de lovituri. Simţeam cum trupul se contractă şi mi se părea că din contracţia aceea parcă săream de la pardoseală câţiva centimetri, o palmă, că pentru o clipă, pentru o fracţiune de secundă, înving gravitaţia. Parcă simţeam cum sar, mă opresc, şi iară cad. Lovea, se contractau muşchii, săream parcă. Şi zice: «Ia uite, Stane, banditul nu că nu ţipă, da’ nici nu icneşte! Ia stai, bă, să-mi dau vestonul jos. Ia pune vestonul acolo în cuier să-i mai trag o porţie». După 50 de lovituri a trebuit să cheme din celulă pe cineva cu o pătură şi m-a târât în celulă”, potrivit EVZ.ro

Mai multe detalii ȘOCANTE găsiți AICI 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER