Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Ultimii militari din Dej plecați în Afganistan revin acasă – GALERIE FOTO

Publicat acum

pe

Militari Dej Afganistan (21)

loading...

În aceste zile militarii Batalionului 811 Infanterie Protecția Forței “DRAGONII TRANSILVANI” din Dej și-au încheiat activitatea desfăşurată timp de aproximativ șase luni în Afganistan în cadrul misiunii Resolute Support.

Începând cu mijlocul lunii februarie, militarii dejeni au predat aria de responsabilitate colegilor din Batalionul 2 Infanterie “CĂLUGĂRENI” care îşi vor desfăşura în continuare misiunea aici.

Locotenent-colonel Adrian COSTARU: „Cele șase luni de misiune, aici, au fost așa cum ne așteptam. Am știut că venim într-un mediu foarte schimbător, în care este nevoie de multă flexibilitate, dar am plecat de la ideea că soldații mei au mai fost în misiuni de genul acesta și marea majoritate a militarilor sunt la a patra, a cincea sau a șasea misiune. M-am bazat foarte mult pe experiența lor, pe gradul de coeziune pe care l-au atins pe perioada pregătirii și de asemenea pe experiența liderilor de la toate nivelurile”.

Transferul de autoritate între cele două structuri s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Baza Aeriană Kandahar, momentul fiind marcat printr-o ceremonie militară și religioasă la care alături de militari din cele două batalioane, au participat reprezentanți ai structurilor militare din bază.

Locotenent-colonel Ovidiu LUNGU: „Ne aflăm la a opta misiune a Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” într-un teatru de operații, este o onoare, un privilegiu să comand acest batalion cu această istorie, din alt punct de vedere este un alt eveniment important pentru noi, deoarece în acest an sărbătorim douăzeci de ani de la prima dislocare a unui batalion românesc într-un teatru de operații după cel de-al doilea Război mondial. Suntem mândri, suntem onorați, dar în același timp suntem obligați să ne menținem la standardele pe care predecesorii noștri le-au impus în misiunile în care aceștia au fost dislocați anterior”.

Ceremonia a debutat cu introducerea în formație a drapelelor de luptă și intonarea imnurilor de stat român și american. Un moment emoționant atât pentru militarii dejeni dar și pentru cei bucureșteni a fost predarea-primirea autorității și ariei de responsabilitate, simbolizate prin acoperirea, respectiv dezvelirea drapelelor de luptă a celor două batalioane, urmat de raportul către locotenent-colonelul Christopher LANDERS – comandantul comandamentului de protectie a forţei din Baza aeriană Kandahar din care face parte şi structura românească.

Locotenent-colonelul Christopher LANDERS: „Este o zi deosebită. Am petrecut șase luni de excepție alături de militarii de la Batalionul 811, iar acum privim înainte spre viitor alături de Batalionul 2. Misiunea noastră aici este să protejăm baza, dar mult mai important este să sprijinim forțele de securitate afgane. De aceea împreună cu ei facem tot posibilul să ne asigurăm că vor face față singuri provocărilor în momentul în care ne vom retrage. Activitatea forțelor militare afgane s-a îmbunătățit, așadar, în comparație cu anii trecuți este mai multă liniște”.

Pentru modul excepțional în care și-au executat misiunea , militarii Batalionului 811 Infanterie Protecția Forței “DRAGONII TRANSILVANI” au fost medaliați de către reprezentanții americani cu Medalia NATO Non Article 5.

General de brigadă Antonio Aguto – comandantul TAAC-South: „A fost o experiență deosebită. Am luptat alături de militari profesioniști, dintr-o armată profesionistă și a fost excelent să lucrăm împreună aici în Afganistan!

Timp de șase luni, în baza Kandahar- Afganistan, militarii Batalionului 2 Infanterie Protecția Forței „CĂLUGĂRENI” vor reprezenta România în cadrul Alianței. Principala misiune a batalionului este accea de a securiza baza aeriană Kandahar, instruirea, asistarea și sprijinirea Armatei naționale afgane, pentru ca aceasta să fie în măsură ca în viitorul apropiat să asigure singură securitatea.

Detalii – http://dej24.ro/militarii-din-dej-si-au-incheiat-misiunea-in-afganistan-si-revin-acasa-foto

Posted by Dej24.ro on Monday, February 29, 2016

Social-Cultură

Profesor de matematică din Dej: „Ne complăcem în aceleași cunoștințe sterile, utile pentru 1% dintre elevi”

Publicat acum

pe

loading...

79 de țări au dat testul PISA în anul 2018 însă, dintre acestea, România și-a înrăutățit cel mai vizibil rezultatele la matematică față de testarea din 2015 și a obținut de această dată un scor cu 14 puncte mai mic.

Cu o medie la matematică cu 59 de puncte mai mică decât media țărilor OECD, România a se află pe ultimul loc din UE la acest capitol.

Profesorul de matematică Sorin Borodi, de la Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” din Dej, atrage de ani buni atenția asupra felului prea abstract în care este predată această materie în România și militează pentru o mai bună conexiune între cunoștințele de la școală și viața reală.

În toată lumea, din Polinezia până în Africa, educația face salturi semnificative de la un an la altul. Numai noi ne cramponăm în trecut și nu vrem să vedem ce este bun pentru elevi. La matematică, noi rămânem în învățământul nostru prăfuit și neatractiv. La noi, să știți că aceste teste nu au fost niciodată privite cu seriozitate, dar adevărul e că, și dacă dascălii le-ar fi acordat importanță, rezultatele nu ar fi fost diferite”, crede Sorin Borodi, informează Republica.ro.

În opinia lui, testele PISA arată obiectiv starea educației dintr-o țară la un moment dat. Însă, din păcate, mulți profesori le consideră irelevante.

La noi, profesorii, aș vrea să mă refer la matematică, spun: De aia sunt rezultatele slabe pentru că acolo avem întrebări prin excelență transdisciplinare. La noi nu se predă în felul ăsta, de aceea nu avem rezultate. E și aici un adevăr, însă la urma urmei important e faptul că aceste rezultate sunt o dovadă clară că învățământul nu-și îndeplinește obiectivul. Din nefericire, nu ne ating aceste rezultate. Nu simțim nicio jenă: Asta e, nu se predă interdisciplinar, astea sunt rezultatele… În loc să protestăm, cu mic, cu mare noi, profesorii, să cerem să se lege odată învățământul ăsta al nostru de viața reală, noi ne complăcem în aceleași cunoștințe sterile, utile pentru 1% dintre elevi”, spune Sorin Borodi.

Faptul că la matematică rata analfabetismului funcțional este de 47% este, în opinia sa, un efect al felului dezastruos în care se predă în România.

Continuă să citești

Social-Cultură

Copilașii din Dej și ”prietenii lui Moș Crăciun” s-au bucurat împreună de ”Magia sărbătorilor” – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, la începutul lunii decembrie, să aibă loc la Dej evenimentul ”Magia sărbătorilor”.

Evenimentul dedicat copiilor – organizat de Primăria Municipiului Dej – a debutat în această după-amiază, la ora 17, în Piața Bobâlna, cu spectacolul muzical de Crăciun – cu mascote si personaje – intitulat ”Prietenii lui Moș Crăciun”. În cadrul acestuia, odată cu Moș Crăciun și ajutoarele sale de nădejde, au fost prezenți pe scenă și cei mai îndrăgiți șoricei ai copilăriei, precum și Alba ca Zăpada și Prințul, alături alți invitați surpriză.

În ciuda temperaturii scăzute, cei mici – prezenți în centrul orașului alături de părinți, frați, bunici sau verișori – s-au bucurat timp de peste o oră de personajele lor preferate din desenele animate, alături de care au cântat și au dansat. În tot acest timp, doritorii s-au pictat pe față și au imortalizat, prin fotografii, ”magia sărbătorilor”.

La finalul evenimentului ajuns la cea de-a cincea ediție, copilașii au primit dulciuri și s-au bucurat de un spectaculos foc de artificii.

Vezi o GALERIE FOTO de la eveniment pe pagina de facebook Dej24.ro.

Continuă să citești

Social-Cultură

Expoziția „Amintiri din Comunism – La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989”, la Muzeul Municipal Dej

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej și Muzeul Municipal Dej în colaborare cu Biblioteca Central Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Memorialul Gherla organizează expoziția „Amintiri din Comunism – La 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989”. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 12 decembrie 2019, ora 13:00, în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej.

Evenimentul prezintă publicului iubitor de istorie aspecte ale epocii comuniste: școala, propaganda comunistă și activitatea de îndoctrinare a populației, represiunea comunistă, spațiul domestic și alimentația publică deficitară. Scopul acestei expoziții este acela de a aniversa 30 de ani de la căderea regimului comunist, dar și alcătuirea unei colecții de artefacte care să constituie baza unei viitoare expoziții permanente a muzeului.

Realizarea expoziției de la muzeu a fost posibilă datorită colaborării dejenilor care au donat/lăsat în custodie diferite obiecte care au fost produse sau folosite în perioada comunistă. Mulțumim pe această cale tutror celor care au fost și sunt alături de activitățile muzeului și rămânem deschiși colaborării pentru viitoare proiecte”, transmit reprezentanții Muzeului Municipal Dej.

Considerăm că expoziția va avea un impact puternic asupra elevilor și tinerilor născuți după 1989, care nu cunosc foarte multe despre regimul comunist deoarece multe obiecte din expoziției au dispărut din peisajul urban sau casnic. Pentru adulți este o întoarcere în timp cu 30 de ani la momentul Decembrie 1989, eveniment ce a reprezentat un punt culminant în istoria noastră contemporană”, mai spun reprezentanții Muzeului Municipal Dej. .

Expoziția va rămâne deschisă pentru public până la data de 20 februarie 2020.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare