Social-Cultură
Mitropolitul Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, prezent la Mănăstirea Cășiel – FOTO
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișZiua de miercuri, 29 august, a fost prilej de mare bucurie pentru obștea Mănăstirii Cășiel, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej, dar și pentru credincioșii prezenți la Liturghia săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului și Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, înconjurat de un sobor de preoți.
Din sobor a făcut parte părintele arhidiacon Dumitru Dura, secretar eparhial și vrednic ostenitor al Mitropoliei de la Nürnberg, părintele Ioan Buftea, Protopopul Dejului, părintele Serafim, duhovnicul Mănăstirii de la Cășiel și preoții din localitățile învecinate.
Părintele Mitropolit, în cuvântul de învățătură, a subliniat măreția Sfântului Ioan Botezătorul, asceza trăită de acesta încă de când era copil și neînduplecarea acestuia în fața măreției Regelui Irod:
„Nu a existat și nu va mai exista cât este lumea aceasta un ascet, un nevoitor mai mare ca Sfântul Ioan Botezătorul, care de mic a trăit în pustie și se hrănea cu lăcuste și cu miere sălbatică, trăind într-o simplitate extremă și numai în rugăciune. Acesta la vârsta de 30 de ani a fost chemat de Dumnezeu la râul Iordan și propovăduia pocăința spunându-le oamenilor: ,, Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția lui Dumnezeu. Iată vine Împăratul care s-a făcut om, Mântuitorul Iisus Hristos. Chiar Mântuitorul nostru Iisus Hristos îl numește <cel mai mare om născut din femeie>”.
Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Căşiel este a doua mănăstire întemeiată pe Valea Căşielului deoarece, potrivit unor documente din arhiva fostului comitat Solnoc-Dăbâca, în partea se SV a satului Strâmbu exista cel puţin la sfârşitului secolului al XVII-lea o mănăstire ortodoxă de călugări. Coordonatele corespund toponimelor Valea Fanti şi Mănăstirea Fanti.