Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Moment aniversar într-o biserică din Dej, la aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Parohia Ortodoxă Dej III, cu Hramul „Sfânta Treime”, în parteneriat cu Asociațiunea „Astra„ Despărțământul „Dr. Theodor Mihali” Dej și Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej, a organizat duminică, 21 ianuarie, un program cultural-misionar în cinstea Unirii Principatelor Române de la 1859.

Evenimentul a început la ora 16:00 cu săvârșirea slujbei de Te-Deum, oficiată de către preotul protopop Ioan Buftea, împreună cu un sobor de preoți.

După slujba de mulțumire a urmat o prelegere cu caracter istoric pe tema „Începuturile României Moderne”, susținută de către col. dr. Tutula Vasile. Au fost prezentate toate reformele intreprinse de către Alexandru Ioan Cuza, Domn al Principatelor Unite.

Preoții organizatori, Teodor Mureșan și Ioan Câmpean, au mulțumit autorităților locale prezente, cadrelor implicate în proiect, credincioșilor prezenți, dar în mod deosebit copiilor implicați în acest eveniment de suflet.

Aniversarea de astăzi, 21.01.2018, se regăsește între două zile importante ale României, Ziua Culturii Naționale în data de 15 ianuarie și Ziua Unirii Principatelor Române, în data de 24 ianuarie. Scopul acestui eveniment este să aducă în centru misiunii Bisericii de azi unitatea de credință, unitatea Bisericii în fața persecuțiilor, unitatea Bisericii în fața ereziilor, unitatea Bisericii în fața curentelor filozofice și a ideologiilor politice. În acest sens, Parohia noastră a chemat în parteneriat, „Astra” Despărțământul „Dr. Theodor Mihali” Dej, reprezentată prin ec. dr. Radu Gavrilă și Școala Gimnazială Avram Iancu din Dej, reprezentată de dir. Herineanu Dana. Astfel ne-am unit forțele pentru a da evenimentului cinstirea cuvenită la nivelul nostru local”, a spus părintele Teodor Mureșan.

În partea de final, au fost interpretate cântece patriotice și a fost susținută o scenetă inspirată din faptul istoric petrecut în urmă cu 159 de ani.

Social-Cultură

Localități de lângă Dej, fără niciun medic de familie

Publicat acum

pe

loading...

Mai multe localități de lângă Dej nu au medic de familie, cel puțin asta arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Conform FNPFM, în zona municipiului Dej se găsesc trei localități care nu ar avea medic de familie. Este vorba despre Jichișu de Jos (1127 populație), Bobâlna (1393 populație) și Vad (1953 populație).

La nivel național, nu mai puțin de 328 de localități (comune) din România nu au niciun medic de familie, potrivit FNPMF. De asemenea, 1.414 localități (comune și orașe) au deficit de medici de familie.

În ceea ce privește municipiul Dej, există 16 medici de familie, însă necesarul ar fi de 21. În Gherla sunt 12 și ar mai fi nevoie de unul singur.

Continuă să citești

Social-Cultură

Trei străzi din Dej au rămas în această dimineață FĂRĂ APĂ POTABILĂ!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Trei străzi din municipiul Dej au rămas în această dimineață fără apă potabilă.

Potrivit Companiei de Apă Someș SA, în vederea efectuării unor lucrări de reparații datorate unor avarii la rețeaua de alimentare cu apă, lucrări pentru care nu se pot asigura modalități alternative de alimentare, s-a întrerupt furnizarea apei potabile pe străzile Ceferiștilor, Triajului și Traian (parțial)

Potrivit companiei, apa potabilă va fi întreruptă până în jurul orei 14:00.

Continuă să citești

Social-Cultură

Zeci de tineri din Dej au vizitat Memorialul din Gherla – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În cadrul Parteneriatului dintre Școală și Biserică, 80 de tineri au mers în vizită la Memorialul din Gherla.

În cadrul unui parteneriat între Parohia Ortodoxă Dej Valea Codorului și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej, aproximativ 80 de elevi și profesori au vizitat joi, 13 februarie, Memorialul din Gherla.

Tinerii elevi au fost coordonați de părintele Adrian George Horj, iar programul vizitei a cuprins o prezentare a Memorialului Gherla, realizată de către părintele stareț, protosinghelul Grigorie Benea. Ulterior, a urmat vizitarea muzeului, a cimitirului memorial al deținuților politici și participarea la discuții libere pe marginea celor prezentate.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare