Conectează-te cu noi

Eveniment

Munca unui fermier de lângă Dej, DISTRUSĂ DE PORCI MISTREȚI. Care sunt explicațiile vântătorilor? – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Munca unui fermier de lângă Dej a fost distrusă de o turmă de mistreți. Animalele sălbatice i-au călcat în picioare porumbul semănat în urmă cu câteva zile.

Bărbatul de lângă Dej a găsit porumbul proaspăt semănat distrus pe porțiuni uriașe, o turmă de porci mistreți fiind responsabilă de cele petrecute. Omul a însămânțat recent porumbul care a apucat să încolțească și să înverzească. Acesta a arat, discuit, semănat și erbicidat, însă munca sa depusă în ultimele zile s-a dus pe apa sâmbetei. O turmă de mistreți a ajuns, noaptea, pe terenul său din localitatea Cuzdrioara și a distrus totul.

În această dimineață, fermierul a luat-o de la capăt și s-a apucat de însămânțat bob cu bob. Pe porțiunea aceasta de aproximativ 3,5 hectare, în mai multe seri, au venit porci mistreți și ne-o scos tot mălaiul. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Am semănat acum recent. Pe porțiunea pe care mă aflu a fost resemănată din nou, au scos-o toată, din capăt în capăt, aproximativ 54 de arii. L-a scos a doua oară, se poate constata la filmări, că sunt urme foarte multe de mistreți și cineva a văzut o turmă de aproximativ 20 – 30 de mistreți care umblă peste locurile ăstea și suntem obligați pe porțiunea asta de un hectar, un hectar și 20-30 de arii, să-l semănăm cu mâna, bob cu bob, cu sapa, o muncă titanică”, a povestit bărbatul, care – în urma celor petrecute – a sesizat AGVSP. Tot acesta ne-a mai spus că paguba se ridică la peste 4000 de lei.

De ce ajung porcii mistreți pe terenurile oamenilor, și chiar și pe străzile orașului? „După o iarnă grea, în care poate nu toți gestionarii și-au administrat hrana complementară care, conform legii vânătorii, trebuie administrată pentru exemplarele cinegetice, ei (n.r – porcii) caută mâncarea. Care ar fi aceste cauze? În primul rând, un factor bun, bonitatea a crescut, numărul exemplarelor cinegetice a crescut în această perioadă, nu se mai braconează, nu se mai recoltează peste planul de recoltă… Din punctul de vedere a celor care cultivă este destul de neplăcut, pentru că intervin aceste daune, aceste pagube care se întâmplă la terenurile agricole și nu numai”, a explicat vânătorul Vasile Sălătioan din Dej.

”Dacă stăm și analizăm corect, noi, ca și cetățeni, ca și oameni, am intervenit în habitatul lor natural, am intervenit în pădure, am intervenit, atât din punct de vedere forestier, am făcut exploatații, s-au tăiat pădurile, numărul bovinelor, ovinelor, cirezilor, turmelor a crescut exponențial […] pășunatul în păduri, distrugerea vegetației, se mănâncă fructificația naturală – ghinda, jirul – toate se mănâncă de către turme și cirezi și atunci acel exemplar cinegetic, mă refer la porcul mistreț, la căprior, trebuie să-și caute hrană cu care să supraviețuiască. Și ce o să facă? Exact ca și societatea umană… se îndreaptă unde găsește mai facil și mai ușor”, a mai arătat Sălătioan.

Pentru a preveni astfel de incidente soldate cu pagube materiale, vânătorii organizează acțiuni de hăituire și acțiuni de administrare a hranei complementare (porumb, fân, sare, etc.). De cealaltă parte, fermierii ar trebui să își împrejmuiască proprietățile, însă nu toți o fac, explică reprezentanții Asociațiilor de Vânătoare.

Referitor la porcii mistreți care ”își fac apariția” pe străzile municipiului Dej – așa cum s-a întâmplat zilele trecute, detalii AICI – vânătorul Viorel Federiga ne-a declarat că ”sunt, din păcate, unele persoane care cresc acasă metiș, adică împerechierea porcului mistreț cu mangaliță sau cu porc de casă dă un metis, ușor adaptabil, crește un pic mai greu, dar care se zice că are carnea mult mai bună decât porcul de casă. Acești metiși dacă nu sunt ținuți într-un spațiu bine închis, gena lui sălbatică fac ca să fie destul de…, să nu fie ca și porcul de casă, să spargă gardurile de la casă, să avem aceste fenomene care se întâmplă de câtva timp în zonă”, a povestit acesta.

Vezi mai multe declarații în MATERIALUL VIDEO de mai jos.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER