Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Municipiul Dej, reprezentat cu onoare la Festivalului Școlii Populare de Arte din Cluj-Napoca – FOTO

Publicat acum

pe

Scoala Populara de Arte Tudor Jarda Cluj Dej Pentru ca e primavara (8)

Municipiul Dej a fost reprezentat cu onoare, săptămâna trecută, la Festivalul Școlii Populare de Arte din Cluj-Napoca.

De mult timp Sala “Şantier” a Şcolii Populare de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca n-a mai găzduit un festival artistic atât de consistent – care să dureze, în cele două zile de desfăşurare (10 şi 11 martie 2016), nici mai mult, nici mai puţin de şapte ore, cu atâţia experţi şi artişti în devenire care să urce pe scenă!

Cele două spectacole, reunite sub titlul generic „Pentru că e primăvară!” au reprezentat, practic, o trecere în revistă a forţelor – absolut redutabile de care beneficiază Şcoala de Arte Cluj-Napoca, instituţie etalon a culturii clujene, şi chiar naţionale.

Noi am amânat această trecere la maturitate, sărbătorirea a 60 de ani de existenţă a şcolii – dar am preferat s-o facem acum, pentru că este primăvară” – a mărturisit, în ton cu titlul festivalului, actorul Petre Băcioiu, cel care împreună cu d-na Mariana Reman, cursantă a clasei de actorie a şcolii şi prezentatorul majorităţii spectacolelor organizate în municipiul Dej, au fost amfitrionii evenimentului petrecut săptămâna trecută.

Prima zi de festival a conţinut cincisprezece puncte, toate dinamice, de mare atractivitate, fiind susţinute de către cursanţii de la cursurile individuale ale instituţiei. Primele puncte din spectacol, cele dedicate muzicii clasice au aparţinut cursanţilor clasei de pian coordonate de expert Olga Bordas; a celei de canto clasic, coordonată de expert Alexandra Hordoan, precum şi a cursanţilor claselor de vioară şi chitară clasică, coordonate de expert Emanuil Toma, ultimele două momente beneficiind de acompaniamentul, la pian, al aceleiaşi Olga Bordas.

Au urmat alte minirecitaluri – de caval şi clarinet – ale cursanţilor clasei expertului Petrică Pleşca, ale formaţiei SPA JAZZ BAND, coordonată de instructor Onişor Rodilă şi al cursanţilor clasei de orgă electronică, aparţinând profesorului Mihai Ghircoiaş. Un punct forte al programului reprezentat recitalul claselor de canto muzică uşoară, coordonate de expert Marina Maria Simionescu şi expert Petrovici Tünde, în acompaniamentul formaţiei “Recovered” condusă de instructor Rareş Suciu. La un înalt nivel artistic s-au prezentat – ca-n toate ieşirile lor pe scenă – cursanţii claselor de canto muzică populară, coordonaţi de experţii Marina Maria Simionescu şi cei ai clasei expert Ana Strîmturean, cu un mănunchi de piese muzicale de mare valoare, din repertoriul tradiţional, în acompaniamentul tarafului “Vatră de Dor”, dirijat de expert Iancu Pop.

Momentele de muzică populară de valoare au continuat apoi cu un grupaj de piese instrumentale la saxofon şi taragot, ale clasei expert Petrică Pleşca şi ale clasei de canto muzică populară, coordonată de expert Claudiu Ciotleuş, ambele în acompaniamentul tarafului “Vatră de Dor” condus de expert Iancu Pop.

Ultimele două puncte ale programului zilei de joi, 10 martie au aparţinut secţiilor externe de canto muzică populară, Gherla şi Dej, coordonate de expert Marinela Zegrean Istici şi expert Felix Gălan, în acompaniamentul profesionist al tarafului condus de Emil Mihaiu (vioară) – alături de Pusztai Aladar (braci), Dorin Mureşan (acordeon), Urszui Kalman (acordeon) şi Zenu Zanc (braci).

Ziua de vineri, 11 martie a aparţinut cursanţilor Şcolii de Arte de la cursurile de grupă. Programul a fost deschis, spectaculos, de Orchestra de cameră “Camerata”, coordonată de expert Mihai Nan, cu un “Concert pentru orchestră de coarde şi clavecin” de Antonio Vivaldi. În continuare a urmat un moment mult aşteptat de către clujenii aflaţi în sală şi, deopotrivă, de către organizatori: prima evoluţie pe scenă a Fanfarei Judeţului Cluj”, aflată în coordonarea expertului Marius Beteag. Emoţionat, acesta a mărturisit, referindu-se la apariţia celei mai noi formaţii artistice a instituţiei, următoarele: “Un vis împlinit! De multă vreme vrem să avem şi noi o fanfară a Clujului, a civililor – fiindcă există deja una, demult, cea militară. Iar în momentul când i-am anunţat pe viitorii săi componenţi ce intenţii avem, ei au răspuns cu bucurie şi dragoste şi s-au prezentat imediat la acest ansamblu de suflători”.

Următorul punct din spectacol a aparţinut teatrului, trupei “Pavlov 25”, minunat pus în scenă de către expertul Petre Băcioiu, conţinând un monolog al unei cursante cu “harul scrisului”, Elena Taragan şi o scenetă din “Chiriţa” lui Vasile Alecsandri, interpretată memorabil de către Mariana Reman (Chiriţa), Lorena Ţentea (Luluţa) şi Anca Vălăsutean (servitoarea). A venit momentul susţinut de “Fanfara Dej”, coordonată de reputatul instructor Vasile Sima Minea, după care Orchestra “Popular”, coordonată de expert Mihai Nan a făcut deliciul publicului cu mai multe piese de largă circulaţie. În continuare, componentele trupei de dans contemporan “Rhythm Nation” – coordonate de expert Melinda Moga – au făcut dovada unei măiestrii deosebite, cu dansuri de grup, solo şi duo, o notă aparte conferind momentului Iulia Pop Mărginean, un talent cu totul ieşit din comun, care a electrizat pur şi simplu sala!

În continuare, formaţia de muzică uşoară “Napoca” – aflată în coordonarea instructorului Rareş Suciu şi expertului Vannai Istvan – a oferit publicului câteva reuşite piese instrumentale. Cea care a dat, ca-n nenumărate alte rânduri, o notă aparte de distincţie sărbătorii Şcolii de Arte Cluj-Napoca, a fost Corala “Canticorum” – coordonator expert Dorin Mircea Simionescu – printr-o interpretare de excepţie a pieselor “Canticorum iubilo”, de G.F. Haendel, “Mândruliţă pui, pui, pui”, de A. Bena, “Dona Sol”, de Nicolae Suciu, “Kyrie Eleison din Misa breve nr. 7 în do major”, de Charles Gounod. Au urmat momentele artistice dedicate jocului popular, însumând evoluţia pe scenă a cursanţilor secţiilor externe de joc popular din localităţile Căianu (coordonator instructor coregraf Aurel Lucaciu), Izvoru-Crişului (coordonator instructor Torok Ferencz), Mintiu Gherlii (coordonator instructor coregraf Simion Berchi), Aşchileu (coordonator instructor coregraf Aurel Lucaciu), Mera (coordonator instructor Varga Zoltan), Floreşti (coordonator instructor coregraf Dinu Ban).

Momentul următor, cel al clasei de instructor coregrafi – joc popular românesc, aflată în coordonarea coregrafului Florin Ciobanu a fost unul de clasă, cuprinzând o “învârtită rară”, “o învârtită deasă”, “pe picior” şi “feciorescu’ de Agrij”, culese din valea folclorică Ciumărna şi Românaşi de la sătenii care mai păstrează jocul autentic al zonei.

Ultimul punct din spectacol, cel susţinut de către Ansamblul folcloric „Vatră de Dor”, coordonat de instructorul coregraf Viorel Dragomir, a avut o suită de jocuri din Nordul Moldovei, iar ca noutate absolută, dansatorii au fost îmbrăcaţi în costume populare din zona Botoşaniului, confecţionate special pentru ei de către renumitul meşter popular Elvira Gavriş.

La finalul festivalului, a urmat premierea cu diplome de participare a celor implicaţi în organizarea festivalului, precum şi cuvântările oaspetelui de onoare, dl. Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi a directorului adjunct al Şcolii de Arte Cluj, Marius Moldovan.

Vin de fiecare dată cu plăcere la Şcoala de Arte, datorită muncii instructorilor care produc plusvaloarea, de care este atât de mare nevoie. E o şcoală multicoloră, dar care aduce mereu alte şi alte culori. Mă bucur că sunteţi. Vă felicit pentru munca depusă şi aduc reverenţa instituţiei pe care o reprezint, Consiliul Judeţean, ca formă de respect pe care v-o poartă majoritatea cetăţenilor judeţului Cluj. Fiindcă, oriunde particip, când avem de-a face cu un absolvent al Şcolii de Arte putem vorbi de performanţă, indiferent despre ce domeniu ar fi vorba. Mă bucur, de asemnea, că în sfârşit Clujul are şi o fanfară”, a declarat, printre altele, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Mulţumind oaspetelui pentru elogiile aduse şcolii, dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al instituţiei organizatoare, i-a asigurat la rândul său, pe experţii şi cursanţii secţiilor externe şi de la Cluj-Napoca, de disponibilitatea conducerii Şcolii de Arte de a colabora cu aceştia în toate domeniile de activitate în care sunt implicaţi.

În concluzie, două zile de spectacol de calitate, cu un public numeros şi exigent – care a gustat din plin fiecare moment – semn că Şcoala Populară de Artă Cluj-Napoca se află pe o continuă traiectorie ascendentă…

 

Detalii – https://dej24.ro/municipiul-dej-reprezentat-cu-onoare-la-festivalului-scolii-populare-de-arte-din-cluj-napoca-foto

Posted by Dej24.ro on Tuesday, 15 March 2016

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER