Conectează-te cu noi

Administraţie

Municipiul Dej va avea 60 de locuințe ANL! Unde vor fi construite apartamentele

Publicat acum

pe

loading...

În perioada următoare, ANL va mai construi 132 de unităţi locative în municipiile Gherla şi Dej, potrivit unui comunicat de presă emis de către deputatul PSD Cristina Burciu.

Viceprim-Ministrul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a răspuns interpelării formulate de către deputatul PSD Cristina Burciu, referitoare la stadiul construcţiilor destinate tinerilor din judeţul Cluj.

„Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), constituie o şansă uriaşă pentru foarte mulţi tineri aflaţi la început de drum în viaţă de a avea mult-visata casă. Construirea de locuinţe cu chirie, destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit achiziţionarea unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, precum şi asigurarea stabilităţii tinerilor specialişti, prin crearea unor condiţii de locuit convenabile, reprezintă principalele scopuri ale ANL.

Obiectivele Executivului sunt continuarea lucrărilor de execuţie la obiectivele de investiţii începute în anii anteriori, promovarea de obiective noi, dar şi începerea lucrărilor de execuţie”, a specificat parlamentarul social democrat, în documentul oficial trimis conducerii MDRAP.

În ceea ce priveşte lucrările aflate în prezent în execuţie a locuinţelor ANL, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj şi municipiul Turda, vicepremierul Suciu a precizat că la nivel naţional sunt în curs de execuţie, în diverse stadii, lucrările de construcţii-montaj la circa 2.000 de unităţi locative. „În judeţul Cluj, sunt în curs de execuţie lucrările la 48 de unităţi locative, acestea fiind amplasate în municipiul Turda, str. Zambilelor fn”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Daniel Suciu a adăugat că în prezent sunt în curs de aprobare indicatorii tehnico-economici pentru alte două obiective de investiţii în judeţul Cluj, totalizând 132 unităţi locative: 72 în municipiul Gherla, str. Fizeşului fn. şi 60 în municipiul Dej, str. Fericirii nr. 1.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform prevederilor legale în vigoare, Agenţia Naţională pentru Locuinţe va proceda la contractarea serviciilor de proiectare şi a lucrărilor de execuţie”, a mai spus Daniel Suciu, în răspunsul remis deputatului Cristina Burciu.

În ceea ce priveşte întrebarea parlamentarului turdean cu referire la numărul locuinţelor ANL destinate specialiştilor din diverse domenii, atât în ţară, cât şi în judeţul Cluj, şi punctual în municipiul Turda, vicepremierul Suciu a spus că potrivit prevederilor legale în vigoare, prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se pot realiza locuinţe doar pentru specialiştii din sănătate şi/sau învăţământ.

La această dată, sunt incluse în lista de finanţare aferentă anului 2019, 31 obiective de investiţii destinate specialiştilor din sănătate şi/sau învăţământ, totalizând 608 de unităţi locative, defalcate astfel: locuinţe pentru specialişti din sănătate: 25 investiţii / 503 de unităţi locative; locuinţe pentru specialişti din învăţământ: 2 investiţii / 35 de unităţi locative; locuinţe pentru specialişti din sănătate şi/sau învăţământ: 4 investiţii / 70 de unităţi locative. În judeţul Cluj nu se derulează nicio investiţie pentru specialiştii din sănătate şi/sau învăţământ, neexistând solicitări formulate de autorităţile publice locale în acest sens”, a concluzionat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Reclamă
2 Comentarii

2 Comments

 1. Jokerro

  15 august 2019 la 17:19

  Unde-i oare aceasta strada???

  • Dorin Cociș

   16 august 2019 la 8:58

   În zona blocului T100, în apropiere de Aleea Amurg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administraţie

13 august – Ziua Informării Preventive | MĂSURI și REGULI de protecție – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Cu ocazia Zilei Informării Preventive stabilită pentru data 13 august, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite către populație un set de măsuri și reguli de protecție în caz de furtuni, caniculă, incendii sau inundații.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit ca, începând cu anul 2011, fiecare dată de 13 ce pică marţea, să fie declarată „ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE”.

Continuă să citești

Administraţie

Tonetele și chioșcurile din Dej vor avea un nou aspect – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej anunță că zonele din oraș unde sunt amplasate tonete și chioșcuri vor căpăta alt aspect.

”Am demarat încă de anul trecut în oraș o serie de acțiuni care vizează îmbunătățirea din punct de vedere estetic a orașului nostru, mobilare urbană. Pentru ca rezultatul să fie cel pe care ni-l dorim cu toții, un oraș ordonat și cu o estetică plăcută, pe lângă acțiunile prin care proprietarii clădirilor din zona istorică a orașului au înțeles că este necesar să își respecte obligațiile legale privind întreținerea și fațadizarea clădirilor iată că și zonele din oraș unde au fost amplasate de-a lungul timpului chioșcuri și tonete pentru comerț capătă alt aspect. În zona din incinta Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” au fost amplasate noile chioșcuri cu un aspect unitar și în acord cu specificul urbanistic al zonei, totodată numărul acestora a fost redus. Această acțiune este în derulare, proprietarilor chioșcurilor amplasate pe domeniul public din incinta Spitalului Municipal Dej care au contracte de închiriere în vigoare li s-au comunicat condițiile cu privire la respectarea noilor modele tip de chioșcuri și au fost notificați cu privire la termenul pe care îl au la dispoziție pentru achiziționarea și amplasarea lor. În paralel, chioșcurile abandonate pe domeniul public, cele pentru care există contracte de închiriere expirate sau care nu respectă suprafață închiriată conform contractului vor fi ridicate de pe domeniul public”, anunță primarul municipiului Dej, Morar Costan.

Continuă să citești

Administraţie

EXCLUSIV. PNL Dej, COPY PASTE. Rânduri întregi din proiectul liberalilor, COPIATE dintr-un studiu de caz. Nici vorbă de sursă! – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Reporterii Dej24.ro au descoperit că fragmente întregi din ”expunerea de motive” a proiectului PNL Dej privind protejarea și extinderea spațiilor verzi din Dej sunt COPIATE dintr-un studiu de caz, fără a preciza SURSA. Mai mult decât atât, în afara faptului că s-a folosit procedeul COPY PASTE, cel care a redactat proiectul PNL și-a asumat, oarecum, și câteva citate aparținând profesorilor I. Nisipeanu și Radu Laurian. De bibliografie sau ghilimele nici nu se pune problema, inițiatorii proiectului menționând doar că o parte din ”expunerea de motive” s-a bazat pe ”studii științifice”. Ale cui studii? Nu se mai specifică… ba chiar s-a șters numele autorilor!

Ieri, publicația noastră scria că PNL Dej – prin inițiatorii Aurelian Mureșan, Simion Buburuz, Adrian Alexandru, Mihaela Petrean și Marius Butuza – a depus un proiect interesant prin care să protejeze și să extindă spațiile verzi din oraș, proiect care ar urma să ajungă pe masa Consiliului Local. Pe scurt, prin vocea consilierului local Marius Butuza – cel care a publicat fragmente din proiect pe Facebook, liberalii propuneau finalizarea Registrului Spațiilor verzi, amenajarea unor parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej, interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007, respectiv revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale (vezi detalii AICI).

Reporterii Dej24.ro au considerat că propunerile PNL Dej au la baza intenții bune și de interes pentru locuitorii din Dej și au decis să publice informația ”aruncată” în spațiul public, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de consilierul local Marius Butuza. Dorind să afle mai multe detalii despre aceste propuneri, reporterii noștri au studiat proiectul încărcat pe site-ul Primăriei Municipiului Dej – intitulat proiect hotarare Actualizare registru spatii verzi, un pdf de șapte pagini care cuprinde, printre altele, și ”expunerea de motive”.

Mare a fost suprinderea să constatăm că rânduri întregi din ”expunerea de motive” sunt COPIATE, FĂRĂ a preciza SURSA, dintr-un studiu de caz intitulat ”STUDIU DE CAZ PRIVIND AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE. MIRCIOAGA NECTARA ELENA *, DUMITRU TUDORA **, *Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” **Școala gimnazială nr. 200”. Fragmente întregi copiate cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, inclusiv cu greșelile din textul original… (*foto, mai jos)

Mai mult decât atât, în afara faptului că s-a folosit procedeul COPY PASTE fără a preciza SURSA, cel care a redactat proiectul PNL și-a asumat, oarecum, și câteva citate aparținând profesorilor I. Nisipeanu și Radu Laurian.

În acest sens, în proiectul PNL s-a omis să se menționeze că Nisipeanu este cel care a afirmat că ”Impresiile care pornesc de la lumea externă şi sosesc la porţile sufletului nostru, trezesc simultan în el trei feluri de „fapte sau fenomene sufleteşti” – • idei; • sentimente, de plăcere şi neplăcere; • decizii şi acţiuni executate în urma lor”. În proiectul dejenilor, propoziția de mai sus apare exact în aceeași formă, însă fără a menționa autorul (așa cum e el trecut în studiu), numele acestuia fiind șters.

La fel s-a întâmplat și în cazul profesorului Radu Laurian, cel care a scris că ”pămîntul reflectă 5-15 % din razele soarelui, iar frunzele arborilor reflectă între 30 şi 40% (exemplu: frunzele de arţar >9%, de tei 33%, de plop 42%)”. În proiectul lor, liberalii dejeni ”au uitat” să menționeze autorul și volumul – respectiv Radu Laurian, ”Urbanism” -, dar nu ”au uitat” să îi șteargă numele. În studiul din care ”s-au inspirat”, numele autorului este scris (*foto, mai jos).

Sigur, și ”STUDIU DE CAZ PRIVIND AMENAJAREA SPAȚIILOR VERZI ÎN UNITĂȚILE ȘCOLARE” – la rândul său – este bazat într-o măsură mare pe informații, alte studii, cercetări și texte din cărți (inclusiv ale profesorilor menționați mai sus), însă în acest caz autorii au trecut opt surse în bibliografie. De cealaltă parte, liberalii din Dej au considerat că nu e nevoie să menționeze ”sursele de inspirație”, ci doar să precizeze, chipurile, că prezintă ”câteva aspecte desprinse din studiile științifice referitoare la rolul și importanța spațiilor verzi într-o aglomerație de tip urban”. Ale cui studii, când au fost realizate, unde au apărut sau au fost publicate, cât au folosit din respectivele studii… nu au mai prezentat în ”expunerea de motive”. Că lipsesc și ghilimele – folosite atunci când se citează pasaje întregi fără modificări pe text! – e evident…

Unii ar putea afirma că un proiect de hotărâre nu este o lucrare academică, însă o regulă de bun simț spune că, în orice context, citarea este în special utilizată atunci când se scrie despre opiniile/ scrierile/ constatările/ analizele/ etc. altor persoane (în acest caz ale unor specialiști) legate de un anumit subiect. În mod normal, citarea surselor se face precizând toate informațiile necesare identificării pasajului la care se face referire. De asemenea, pentru cei care nu știu, în bibliografie ar trebui să se regăsească toate sursele menționate în text.

Contactat pentru a comenta acest subiect, consilierul local Marius Butuza a declarat: ”Eu nu am zis că sunt invențiile mele. Am încercat doar să ilustrez importanța spațiilor verzi… Asta nu am inventat eu… De pe internet sunt… aceasta este sursa… E greșeala mea, mi-o asum!”, menționând totodată și că, în măsura în care e atât de important acest aspect, se vor face corecturile de rigoare.

În final facem precizarea că NU suntem împotriva propunerilor/ proiectului PNL privind spațiile verzi, ba din contră – am decis că este de interes pentru locuitorii din Dej și tocmai de aceea am publicat, ieri, articolul respectiv și o să mai scriem pe marginea unor propuneri benefice pentru oraș! -, însă nu putem fi de acord cu maniera – cel puțin imorală – aleasă de inițiatori în redactarea proiectului.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ANUNȚ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare