Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Negrilești | A achitat avansul pentru o piesă auto, apoi nu a mai dat de reprezentantul firmei

Publicat acum

pe

Ieri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și efectuează cercetări în cadrul dosarului penal întocmit.

În fapt, un tânăr de 24 de ani, din Negrilești, a sesizat că, la data de 23 martie a.c., a achitat suma de 490 de lei, avans pentru o piesă auto ce urma să-i fie livrată într-un termen de 5-7 zile, însă ulterior nu a mai putut lua legătura cu reprezentantul societății comerciale. Avansul l-a depus în contul unei firme de dezmembrări din județul Arad, în urma unui anunț postat pe un site de vânzări online.

A fost identificat reprezentantul acesteia, un bărbat de 65 de ani, din Arad, iar polițiștii specializați în investigarea criminalității economice continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit pentru înșelăciune.

Pentru a nu deveni victimele acestor fraudele comise în  mediul online polițiștii recomandă să:

Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenenziile comerciantului înainte de a achiziționa produsul.

 Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

 Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification”(Verified by Visa / MasterCard Secure Code).

 Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului) pentru a verifica bunurile achiziționate.

 Efectuați o verificare faptică a bunului pe care urmează să îl cumpărați pentru a vă asigura că acesta există în materialitatea lui așa cum este prezentat în anunțul/postarea online, precum și pentru a verifica existența eventualelor defecte.

 Evitaţi achiziţia de mărfuri oferite la preţuri mult mai mici decât preţul real, verificați valoarea reală a bunurilor pe site-urile de comerț autorizate. Indiferent de natura bunurilor postate nu reacționați precipitat la astfel de ,,oferte”, nu uitați faptul că expresia ,,prea bun ca să fie adevărat” se aplică în unele cazuri, iar un aparent chilipir se poate ,,concretiza”  într-o pagubă semnificativă.

Pentru a achiziționa bunuri cu o valoare ridicată, folosiți plăți prin ordin de plată cu confirmare, modalitate prin care banca reține suma de bani aferentă tranzacției pe care ulterior o deblochează și transmite vânzătorului ulterior unei confirmări primite de la cumpărător.

 Efectuați un minim de verificări cu privire la entitatea cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa e e-mail de pe care s-a transmis corespondența și nu efectuaţi tranzacţii bancare până nu obţineţi de la unitatea dumneavoastră bancară toate datele corespondente titularului contului bancar.

 Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

 Nu în ultimul rând verificaţi ca persoana cu care interacționați în mediul online să fie reală, si să nu folosească nume sau calităţi mincinoase.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER