Social-Cultură
Noapte de rugăciune la Mănăstirea Nicula, pentru zeci de mii de pelerini – FOTO/VIDEO
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișZeci de mii de credincioși din toate colțurile țării și-au petrecut noaptea în rugăciune la Mănăstirea Nicula, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.
Credincioșii au venit și în acest an în număr foarte mare la Mănăstirea Nicula – o mare parte dintre ei au sosit chiar de sâmbătă sau duminică – pentru a se închina la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, recunoscută pentru minunile sale. Pelerinii s-au rugat ore în șir pentru iertarea păcatelor, dar şi pentru sănătate. Oamenii au venit ”echipați” cu pături, saci de dormit şi mâncare, mulți dintre ei de la distanțe considerabile, din județe îndepărtate ale țării. Pe pături sau direct pe iarbă, pelerinii și-au petrecut noaptea în rugăciune, în curtea lăcașului de cult.
Pe dealul din fața Mănăstirii Nicula s-a întins o mare de corturi, unde s-au instalat numeroșii credincioși. O parte dintre aceștia au înconjurat în coate şi genunchi bisericuţa de lemn situată în incinta mănăstirii spunând că se roagă pentru sănătate, pentru cei dragi lor, precum şi pentru o viaţă mai bună.
La fel ca în fiecare an, Icoana Făcătoare de Minuni a fost scoasă din biserică pentru ca pelerinii să se poată închina la aceasta. Tradiția spune că icoana, veche de peste 330 de ani, a fost văzută lăcrimând și de atunci are puteri tămăduitoare. După prohodul Maicii Domnului, la miezul nopții, enoriaşii au înconjurat biserica purtând pe brațe icoana.
Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul aduce, anual, zeci de mii de oameni la Mănăstirea Nicula, situată la trei kilometri de Gherla, judeţul Cluj. Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost pictată în 1681 de preotul ortodox Luca din Iclod. Potrivit unui proces-verbal, scris de câţiva militari austrieci din acea perioadă, icoana Maicii Domnului a lăcrimat în mod continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699.