Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Noi detalii în dosarul DNA al fostului director al Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuț! Rechizitoriu: Folosirea influenței politice

Publicat acum

pe

Omul de afaceri Călin Mitică a apelat la mită şi la folosirea influenţei politice pentru a-şi atinge scopurile, potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de dare de mită şi spălare de bani, scrie DCnews.

Inculpaţii Călin Mitică şi Ştefan Adriian au urmărit procurarea unor avantaje economice în favoarea SC Transferoviar Grup SA (societate comercială controlată de Călin Mitică), constând în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării Salrom SA sau de la Salina Ocna Dej (…) a unor contracte de lucrări şi servicii, precum şi derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA. Pentru acest scop, inculpatul Călin Mitică a urmărit, prin remiterea de mită, să obţină suportul constant al inculpatului Mihuţ Georgel – directorul Salinei Ocna Dej. (…) Totodată, inculpatul Călin Mitică a apelat la folosirea influenţei politice pentru determinarea unei atitudini obediente a funcţionarilor aflaţi în conducerea Societăţii Naţionale a Sării SA, coroborat cu remiterea de mită către Mihuţ Georgel, pentru atingerea scopurilor vizate„, se arată în rechizitoriu.

DNA: Mihuț, fostul director al Salinei Ocna Dej, i-a avertizat pe reprezentanții Transferoviar

Conform aceleiaşi surse, Georgel Mihuţ i-a avertizat pe reprezentanţii Transferoviar Grup SA cu privire la funcţionarii Salrom SA percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.

Inculpaţii Călin Mitică şi Ştefan Adriian au acţionat sistematic pentru a obţine suportul inculpatului Mihuţ Georgel în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de Societatea Naţională a Sării SA, pentru derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA şi pentru obţinerea de la inculpatul Mihuţ Georgel a unor informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente (în special SNTFM CFR Marfă SA)„, se menţionează în rechizitoriu.

Călin Mitică, om de afaceri care controlează compania Transferoviar Grup SA, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Cluj la începutul lunii martie, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Georgel Mihuţ (fost director al Salinei Ocna Dej), acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani; Elena Lucia Tanasă (fost director vânzări la Societatea Naţională a Sării SA) – luare de mită; Kinga Mădărăşan (director general la SC Transferoviar Grup SA) – dare de mită; Adriian Ştefan (director de infrastructură la SC Transferoviar Grup SA) – complicitate la dare de mită şi spălare de bani.

Administratorii societății

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Adrian Cosmin Ianchiş şi Cornel Eugen Miclea, la data faptelor administratori ai unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 7 iulie 2011 – 11 decembrie 2013, omul de afaceri Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranşe succesive, a sumei totale de 87.841 lei către Georgel Mihuţ, la acea dată director al Salinei Ocna Dej, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relaţia cu Salina Ocna Dej.

Acest „sprijin” constă în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării Salrom SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei societăţi naţionale), a unor contracte de lucrări şi servicii, precum şi derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA.

Procurorii arată că remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de Adrian Ianchiş şi Cornel Eugen Miclea. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective şi predate în numerar lui Georgel Mihuţ.

În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ştefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841 lei, în sensul că a iniţiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaţilor Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen) şi a urmărit buna funcţionare a acestuia. În acelaşi context, în datele de 13 decembrie 2012 şi 7 noiembrie 2013, inculpata Mădărăşan Kinga, în calitate de director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ştefan Adriian„, mai spun procurorii.

DNA afirmă că remiterea bijuteriilor s-a realizat pentru ca Tanasă să avantajeze interesele de afaceri ale Transferoviar Grup, în cadrul desfăşurării procedurilor privind atribuirea şi menţinerea atribuirii serviciilor de transport de sare (destinată unui combinat din Ungaria) pe calea ferată, precum şi în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor Transferoviar Grup, în contractele de transport şi actele adiţionale încheiate.

 

Sursa – DCnews

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER