Conectează-te cu noi

Naţional

Nopți cu GER și zile cu ninsori. Cum va fi vremea în următoarele zile

Publicat acum

pe

loading...

Gerul Bobotezei își face simțită prezența în majoritatea zonelor țării, temperaturile coborând vertiginos față de zilele anterioare.

Vineri, 4 ianuarie, vor mai cădea unele ninsori slabe local doar în partea estică a țării, în restul teritoriului cerul urmând să fie variabil. Vântul va suflă tare în estul țării și moderat în celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor scădea în comparație cu ziua de miercuri și vor fi situate în general între -8 și -3 grade în Transilvania și Maramureș, -3…2 grade în Banat și Crișana, -1…4 grade în Oltenia, Muntenia și Dobrogea și -7…2 grade în Moldova, cu cele mai scăzute valori așteptate în zonă Obcinelor Bucovinei. Dimineață zilei de vineri va fi rece spre foarte rece în nordul Transilvaniei și al Moldovei, unde minimele termice vor coborî până spre valori de -14…-12 grade Celsius.

Sâmbătă, 5 ianuarie, sunt prognozate ninsori pe spații extinse în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și nordul Moldovei, în timp ce în restul țării acestea se vor semnala doar izolat.

Precipitațiile nu vor fi semnificative, doar izolat urmând să se depuna până la 4-6 centimetri de zăpadă. Vântul va sufla moderat spre tare în vestul țării, moderat în sud-est și slab, cel mult slab până la moderat în celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi încadrate în general între -7 și -2 grade în Transilvania și Maramureș (cu cele mai scăzute valori așteptate în depresiunile din estul Transilvaniei), -4…0 grade în Banat și Crișana și -2…3 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în partea nordică a Moldovei. Dimineața va fi din nou ger pe arii extinse în Transilvania și Maramureș, dar izolat și în nordul Moldovei și al Olteniei.

Duminică, 6 ianuarie, în ziua de Bobotează, cerul va fi mai mult noros în aproape toata țara. Va ninge pe arii extinse în majoritatea regiunilor, însă cu precădere în Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei. Unele ninsori își vor face apariția și în estul Olteniei și în vestul Munteniei, unde, alături de sudul și estul Transilvaniei, se vor depune până la 4-5 centimetri de zăpadă. Vântul va sufla moderat în cea mai mare parte a țării, doar în estul Olteniei și în vestul Munteniei.

Maximele termice vor urca la prânz până spre -7…-2 grade Celsius în Transilvania și Maramureș, -3…2 grade în Banat și Crișana, 0-5 grade în Oltenia (cu cele mai scăzute valori așteptate în sud-vestul regiunii), -2…3 grade în Muntenia și Dobrogea și -5…0 grade în Moldova.

Naţional

Când începe Postul Paștelui în acest an

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an.

Postul Paștelui sau Postul Mare începe în acest an luni, 2 martie. Paștele ortodox va fi sărbătorit de credincioși pe 19 aprilie. Postul Catolic începe pe 24 februarie, iar Paștele Catolic este sărbătorit pe 12 aprilie.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se retina de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Pe toată perioada Postului Paștelui, începând de luni, 2 martie și până pe 18 aprilie, nu se fac nunți și botezuri. În afara zilelor de post de peste an, nu se fac nunţi în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora, în săptămâna lăsatului sec de carne (3 – 9 martie), în Săptămâna Luminată (29 aprilie – 5 mai).
În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

Conform tradiţiei stabilite cu timpul în Biserică, în cursul Postului Mare se posteşte astfel: în primele două zile (luni şi marţi din săptămâna prima) se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marţi şi miercuri) şi ultimele două zile (vinerea şi sâmbăta) din Săptămâna Patimilor.

Continuă să citești

Naţional

Director general nou la CFR SA!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Ioan Pintea a preluat sâmbătă conducerea CFR SA, acesta fiind desemnat director general interimar de către Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Căi Ferate pentru un mandat de patru luni.

Pintea îl înlocuieşte la şefia CFR SA pe Marian-Marius Chiper.

Noul şef al CFR SA va coordona activitatea companiei naţionale care administrează şi gestionează infrastructura feroviară publică, până la finalizarea procedurii de selecţie, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Noul director general al CFR SA, de profesie inginer, a absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, Facultatea de Căi Ferate Drumuri şi Poduri şi are o experienţă de 30 de ani în domeniul feroviar, până la preluarea noului mandat deţinând funcţia de director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Braşov.

Ioan Pintea şi-a propus pentru perioada imediat următoare implementarea a două obiective importante, respectiv prioritizarea şi accelerarea programelor de modernizare a infrastructurii feroviare, precum şi promovarea altor obiective de investiţii cu impact major in dezvoltarea reţelei feroviare.

Continuă să citești

Naţional

Salariul mediu net a crescut. Angajaţii care câştigă cel mai mult

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Salariul mediu net din economie a crescut cu 161 de lei (5,1%) în luna decembrie la 3.340 de lei, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul IT, unde câştigul mediu net a fost de 7.689 de lei, scrie Mediafax.

În luna decembrie 2019 salariul mediu brut în economie a fost de 5.465 de lei, cu 269 de lei (5,2%) mai mare decât în luna noiembrie. Comparativ cu luna decembrie din anul 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13%.

Unul din motivele creşterii salariale din decembrie este acordarea de premii ocazionale cum ar fi prime de sărbători sau al 13-lea salariu, mai punctează Institutul Naţional de Statistică. Totuşi au fost înregistrate şi creşteri ale producţiei şi încasări mai mari la companii care au dus la creşteri de salari.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net de peste 22% s-au înregistrat în sectorul intermedierilor financiare, adică la bănci şi brokeri, în extracţia cărbunelui, industria de prelucrare a produselor din ţiţei, industria metalurgică şi în industria de producere şi furnizare a energiei electrice şi termice, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Creşteri între 12,0% şi 19,0% au fost înregistrate în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, tranzacţii imobiliare, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost în sectorul activităţilor de editare. Salariile aici au scăzut cu 6,5%, în timp ce în industria de fabricare a produselor din tutun, salariile s-au micşorat cu 3,2%.

Cele mai mici salarii le-au primit angajaţii ce se ocupă cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, respectiv 1.853 de lei net.

În sectorul bugetar salariile au crescut cu 1,1% în sănătate şi asistenţă socială şi au scăzut cu 2,6% în educaţie din cauza vacanţei şcolare şi cu 0,1% în administraţia publică.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare