Conectează-te cu noi

Naţional

Nu e păcăleală! De la 1 aprilie se scumpesc gazele. Câți bani vor scoate din buzunar românii

Publicat acum

pe

Tariful final al gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă, potrivit digi24.ro.

ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor”, a explicat Havrileț, potrivit Agerpres.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preț final reglementat pe care furnizorii pentru piața reglementată vor trebui să îl respecte.

Practic, în ceea ce privește prețul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferențe mari față de prețul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puțin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferențe mai mari de 5% față de acest preț”, a subliniat șeful reglementatorului.

Havrileț a mai spus că ANRE va calcula prețul final de la 1 aprilie pornind de la prețul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da prețuri de referință.

Considerăm că acest preț este o bază foarte bună pentru a se forma prețurile în mod liber și vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut”, a apreciat președintele ANRE.

Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferențe foarte mari între prețul pieței și cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru prețul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale.

Aceasta dacă vor fi diferențe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferențe mai mari de 5%, vom merge așa până anul viitor și vom vedea atunci”, a mai arătat Havrileț.

El a susținut că nu există riscul ca prețul gazelor de producție internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

 

Sursa – digi24.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER