Conectează-te cu noi

Naţional

Nu trebuie să uităm! 27 ianuarie – Ziua Internațională a comemorării victimelor Holocaustului

Publicat acum

pe

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau și marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului.

Marcarea Zilei internationale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisa prin Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite numarul 60/7 din 1 noiembrie 2005, potrivit Agerpres.

Rezolutia 60/7 respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau partial, si felicita statele care s-au angajat in mod activ in conservarea siturilor care au servit ca lagare de exterminare naziste, lagarele de concentrare, lagare de munca fortata si inchisori in timpul Holocaustului, potrivit ONU.

Rezolutia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite 61/255, adoptata la 26 ianuarie 2007, condamna orice negare a Holocaustului si indeamna toate statele membre fara rezerve sa respinga orice negare a Holocaustului.

In 2017, la 23 ianuarie, Misiunea Permanenta a Romaniei a lansat, la sediul ONU, expozitia fotografica intitulata „Educatie si Memorie. Holocaustul din Romania”, realizata in colaborare cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”. Expozitia prezinta activitatile organizate in tara pe durata mandatului de presedinte al Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Vernisajul expozitiei a lansat seria de activitati de comemorare a Zilei internationale a holocaustului organizate la sediul ONU, in perioada 23-27 ianuarie 2017, si avand in acest an ca tema „Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future „, a informat un comunicat al organizatorilor.

Expozitia „Educatie si Memorie. Holocaustul din Romania” include o scurta istorie a Holocaustului din Romania, cu marcarea pogromului de la Iasi, din 1941, precum si istoriile personale curajoase ale unor romani desemnati Drepti intre Popoare pentru sprijinul oferit comunitatii evreiesti in acea perioada intunecata a istoriei contemporane.

In interventia sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanta pastrarii vie in memorie a tragediei Holocaustului. La 72 de ani de la inchiderea lagarului de la Auschwitz, multi dintre supravietuitori nu mai sunt printre noi: „Datoria noastra este de a face tot ce este posibil pentru ca experienta lor sa nu fie uitata, ci sa fie cunoscuta tinerilor, pentru ca astfel de orori sa nu se mai repete niciodata.”

Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU a evocat memoria lui Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, nascut in Sighetul Marmatiei. Elie Wiesel s-a implicat in crearea institutiilor nationale pentru memoria Holocaustului si constructia consensului national pentru asumarea adevarului istoric: „Trebuie sa ii onoram mostenirea si sa continuam lupta impotriva uitarii”.

Pe durata mandatului de presedinte la IHRA, Romania a pus un accent deosebit pe rolul educatiei. „Am dorit sa promovam un model de recunoastere, reconciliere si onorare a trecutului. Intr-o lume digitala si globalizata, educarea tinerilor in spiritul valorilor fundamentale ale umanitatii este cea mai buna reactie la provocarile contemporane la adresa acestor valori„, a aratat ambasadorul Ion Jinga, potrivit sursei citate.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER