Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Numărul cabinetelor stomatologice private a crescut cu 20%. Județul Cluj, în top!

Publicat acum

pe

dentist-medicina-dentara-doctor-ministerul-sanatatii

În ultimul an, numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732. Cele mai multe au fost deschise în Municipiul București și în județele Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, Dolj, cu peste 100 de unități. La polul opus, închiderea cabinetelor de stat a continuat într-un regim alert, numărul lor scăzând de la peste 1.500 la doar 30.

Potrivit Institutului Național de Statistică, numai în capitală, numărul cabinetelor stomatologice private a crescut cu 27%, de la 2.278 la 2.894, în anul 2015. Există și excepții. În județele Olt și Arad, nu s-a deschis niciun cabinet privat, numărul unităților fiind același în 2014 și 2015, 65, respectiv 381 (vezi Figura 1. Harta cabinetelor stomatologice private).

„Creșterea numărului de cabinete stomatologice private este benefică și demonstrează faptul că tot mai mulți români conștientizează importanța sănătății orale, atunci când apelează cu încredere la sistemul medical privat. Mă bucur să văd că și alți colegi investesc pentru a le putea oferi pacienților un act medical de cea mai bună calitate. Viitorul în medicina dentară este sistemul privat”, consideră dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog.

În cazul cabinetelor publice, cele mai multe sunt concentrate în regiunea nord-vest, 6. În județele Bihor, Covasna, Sibiu, Bacău, Suceava, Brăila, Buzău, Vrancea, Călărași, Vâlcea și Caraș-Severin nu mai există niciun cabinet de stat.

„Dispariția rețelei publice de cabinete stomatologice era previzibilă încă din anii 2000. Nicio investiție nu avea cum să salveze acest segment, așa că este un deznodământ care era doar o chestiune de timp. În aceste condiții, nu ar fi oare firesc ca tratamentele stomatologice oferite în mediul privat să fie decontate într-o mai mare măsură de stat? Terapiile din acest segment nu sunt un moft, așa că ele trebuie suportate, la costuri reale, de asigurările plătite de contribuabili. Nu mă refer aici la lucrări de estetică dentară, ci la intervenții absolut necesare pentru sănătatea pacienților”, susține Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Totul se întâmplă în situația în care mai bine de jumătate dintre români au cel puțin un dinte lipsă, 33% dintre români și-au pierdut deja 3 dinți până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi fie pe o arcadă, fie integral, dinții din zonele respective fiind irecuperabili sau absenți, arată un studiu realizat de un lanț de clinici private din București, pe un eșantion de 1.600 de pacienți din capitală, județul Ilfov și împrejurimi.

Potrivit Institutului Național de Statistică, creșterea numărului de cabinete private se datorează atât desființării unor cabinete medicale de stat, a privatizării unor cabinete, a înființării de noi cabinete private, precum și a aplicării unor ordine ale Ministerului Sănătății privind restructurarea sistemului sanitar. În același timp, Ministerul Sănătății și-a revizuit modul de înregistrare a statisticilor proprii privind cabinetele medicale prin aplicarea unei metode mult mai riguroase de înregistrare a cabinetelor, în funcție de forma de proprietate a cabinetului din punct de vedere a capitalului social.

 

Sursa – Agerpres.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER