Conectează-te cu noi

Social-Cultură

O școală și o grădiniță din comuna Chiuiești, amenajate într-o casă particulară, fără apă potabilă și cu grup sanitar tip latrină

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Într-un sat din comuna Chiuiești şcoala primară şi grădiniţa funcţionează într-o casă particulară fără apă potabilă, pentru care Primăria plăteşte 260 de lei lunar, potrivit Mediafax.

Şcoala primară şi grădiniţa din satul Huta, comuna Chiueiști, judeţul Cluj, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP pe motiv că funcţionează într-o casă particulară, fără apă potabilă, cu grup sanitar tip latrină şi fântână cu hidrofor.

Potrivit unei informări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj şcoala cu clasele I-IV şi grădiniţa din satul Huta, comuna Chiuieşti, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare deoarece au grup sanitar exterior tip latrină, apa nepotabilă, fântână cu hidrofor, cele două unităţi funcţionând într-o casă particulară.

Primarul comunei Chiuieşti, Gavril Mihuţ, de care aparţine satul Huta, a declarat pentru Mediafax că Primăria achită lunar o chirie de 260 de lei unei familii din satul Huta pentru că a pus la dispoziţie două camere ale casei pentru şcoală şi grădiniţă.

În casa particulară, în două camere, învaţă 14 copii la şcoală şi 16 sunt înscrişi la grădiniţă. Nu e adevărat ce a zis DSP, este apă potabilă în casa respectivă şi toaletă, sunt bănci, condiţii bune de învăţat”, a spus Mihuţ.

Acesta a subliniat că Primăria Chiuieşti a început construcţia unei clădiri care va avea două săli cu destinaţia şcoală şi grădiniţă şi care ar putea fi dată în folosinţă în anul şcolar viitor, în funcţie de câţi bani se vor mai primi.

O altă grădiniţă din satul Someşu-Rece Uzină este neautorizată deoarece nu dispune de apă curentă, latrina fiind cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale, comună cu o locuinţă, iluminatul este insuficient, se folosesc sobe metalice, iar clădirea este insalubră, având pereţi şi tâmplărie degradate.

De asemenea, şcoala primară şi grădiniţa din satul Rogojel, comuna Săcuieu, funcţionează într-un corp de clădire lipit de Căminul Cultural şi nu au fost autorizate sanitar de către DSP Cluj deoarece nu au apă potabilă, au grup sanitar exterior tip latrină, care este degradat, iar curtea cu Căminul Cultural nu este împrejmuită.

DSP Cluj a informat că în judeţul Cluj nu sunt autorizate 76 obiective (12,03%), reprezentând unităţi şcolare sau structuri ale acestora, din care 7 obiective în mediul urban şi 69 obiective în mediul rural, dintr-un total de 630 existente la nivel judeţean.

În mediul rural, principala cauză pentru lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare o constituie lipsa apei potabile şi a apei curente, iar 20 unităţi au grupuri sanitare de tip latrină. Totodată, sunt şi unităţi de învăţământ care folosesc sobe metalice pentru încălzire.

Social-Cultură

Arhiepiscopia Clujului: Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor

Publicat acum

pe

loading...

Arhiepiscopia Clujului a anunţat că Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinişoare, alături de un pahar etanş sau sticluţă cu vin, într-o pungă de plastic sigilată.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pachetul cu Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor.

”Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se arată în comunicat.

De asemenea, slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preoţi şi cântăreţi.

”Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <<Veniţi de luaţi lumină!>>, preoţii vor cânta de 3 ori <<Hristos a Înviat>>, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”, transmite Arhiepiscopia.

Continuă să citești

Social-Cultură

CNAM Dej | Clubul de robotică vrea să facă viziere pentru medici. Liceeni au nevoie de AJUTOR!

Publicat acum

pe

loading...

Clubul de Robotică Team VECTRON RO034 aparținând Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej și-a propus să realizeze viziere pentru medici.

În lupta cu COVID-19, cu ajutorul unei imprimante 3D, liceeni din Dej și-au propus să realizeze viziere pentru medici. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutor.

”Contribuie și tu la achiziționarea materiilor prime necesare și a imprimantei 3D (https://3d4all.ro/produs/imprimanta-3d-creality-ender-5/) de care au nevoie acești copii minunați!

Costul total pentru fabricarea primelor 100 de viziere este 3500 de lei (imprimanta 3D plus materiile prime). Imprimanta poate printa 9 viziere pe zi!

Donaţiile se pot face în contul RO72RNCB0108002702030001 deschis la BCR, FUNDATIA ANDREI MURESANU DEJ, strada 1 Mai nr 10, cont deschis la BCR DEJCOD FISCAL: 9855126”, se arată într-un anunț postat de CNAM Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Medic militar stabilit în Dej de zeci de ani, în conducerea spitalului din Suceava – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un medic militar stabilit în Dej de zeci de ani va face parte din echipa care va asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Este vorba despre lt. col. Chioralia Dinu Ștefan, medicul șef al Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, cel care va fi director medical la spitalul din Suceava.

“Patru militari din Ministerul Apărării Naționale vor asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Echipa, care va asigura managementul medical și operațional al unității sanitare, va fi constituită din manager – colonelul medic Daniel Derioiu, director medical – locotenent-colonel medic Dinu Chioralia, șef al logisticii – maior Lupașcu Bebi, iar ofițer de stat major locotenent-colonel Cristian Mihoci. Le dorim mult succes si îi asigurăm de respectul și prețuirea noastră! Multă sănătate, putere de muncă și tot respectul nostru!”, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

foto: arhivă personală | imagine preluată de pe dejulmeu.ro

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare