Conectează-te cu noi

Naţional

Pâinea va costa mai mult din această lună! La ce preț va junge o franzelă

Publicat acum

pe

loading...

Pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din această lună, din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă, susţin producătorii din industria de morărit şi panificaţie, scrie Agerpres.

Preţul materiei prime a crescut, preţul forţei de muncă, la fel. Pe lângă toate acestea, am primit notificări de la furnizorii de gaze şi de energie electrică pentru a ne informa că majorează tarifele cu 25%. Dacă ţigara s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea? Dacă, înainte, o pâine costa cât o ţigară, trebuie să coste şi de aici încolo cât costă o ţigară. (…) În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict făcute pe brutăria ROMPAN – Proiect Service – ne arată că acesta este intervalul la care trebuie să ne referim. Sigur, dacă un produs costă 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva”, a explicat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociaţiei de la INDAGRA.

În schimb, dacă luăm în calcul preţul unui covrig, produs care a înregistrat cea mai mare creştere pe consum, şeful ROMPAN susţine că majorarea de la 1 leu la 1,5 lei pe bucată a fost „un pic mai mare decât trebuia”.

Legat de covrig, trebuie să luăm în calcul nu numai aceste creşteri. Este problema şi restului la produs pe care îl dai omului. Am făcut un experiment: am aruncat 10 bani pe jos pentru a vedea câte persoane se apleacă să ridice moneda. Nici la 25 de oameni nu s-a aplecat unul să ia 10 bani sau 20 de bani. Însă, dacă persoanele observă o monedă de 50 de bani, pe aceea o ridică. Este bună şi la cărucioarele din supermarket, şi la cafeaua de la automat. Atunci, decât să nu-i dai rest omului sau să-i umpli buzunarul de mărunţiş, sunt convins că majorarea de preţ a fost un pic mai mare decât trebuia, astfel încât să fie eliminată această chestie cu restul dat clientului”, a subliniat Popescu.

În ceea ce priveşte preţul actual al materiei prime, reprezentantul brutarilor afirmă că anul acesta preţul s-a majorat semnificativ, până la 850 lei/tona de grâu, faţă de 650 de lei/tonă în 2017.

Nici nu putem compara preţul faţă de recolta anului trecut, pentru că anul trecut am avut un preţ aproape liniar pe tot parcursul anului. În schimb, anul acesta, am cumpărat grâu la recoltare cu 650 lei/tonă, în timp ce acum cumpărăm cu 850 lei tona. A crescut foarte mult preţul, cu aproximativ 25 de procente. Indiferent ce-am face, dacă am aduce grâu din afară pentru a-l ameliora pe cel românesc, ar însemna să avem costuri mari, mult mai mari decât cu grâul românesc. De aceea, suntem sortiţi să mâncăm acest grâu care a rămas în ţară”, a spus Popescu.

Pe de altă parte, şeful ROMPAN consideră că recoltă de grâu a României obţinută anul acesta se situează sub nivelul a 10 milioane de tone, deşi ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat o producţie record care a depăşit cu 200.000 de tone pragul de 10 milioane de tone.

Conform datelor pe care le deţinem, provenite de la asociaţiile membre ale OIPA (Organizaţia Interprofesională pe Produs Cereale şi Produse Derivate din România), producţia de grâu a României, aferentă acestui an, se situează sub nivelul a 10 milioane de tone. Oricum ar fi, producţia de grâu a anului în curs este una cu mult mai mare decât ceea ce consumăm noi în România şi creează un disponibil pentru export de circa 5-6 milioane de tone. Nu ar fi problemă din acest punct de vedere. Problema este însă calitatea materiei prime. Am avut necazuri mari generate de intemperii, de ploile din perioada recoltării, astfel că mai bine de 50 de procente din recolta de grâu au avut afectaţi indicii de panificaţie. Dacă luăm în calcul că 50% este grâu bun şi 50% cu indici mai slabi calitativ, înseamnă că dacă am exportat până acum patru milioane de tone şi mai urmează să comercializăm peste graniţă încă 1,5 milioane de tone, materia primă de bună calitate a plecat la export, iar grâul cu indici mai slabi rămâne în ţară. De acum încolo, suntem sortiţi să facem pâine din grâu cu indici de panificaţie mai slabi”, subliniază liderul patronatului ROMPAN.

Întrebat dacă mai există pe stoc grâu din anul agricol anterior, el a răspuns: „Am avut, dar l-am mâncat”.

Din acest punct de vedere, vom avea de dovedit că brutarii noştri sunt maeştri buni şi că vom reuşi să facem o pâine bună dintr-un grâu mai slab calitativ, cel din acest an. În primul rând, vorbim de greutatea hectolitrică a grâului, parametru care a fost afectat puternic şi care generează un randament mic în moară. Din acest motiv, din punctul de vedere al costurilor, suntem la pământ. În al doilea rând, discutăm de probleme cu nivelul proteinei şi, legat de proteină, este şi glutenul grâului. (…) S-a deteriorat foarte mult bobul de grâu în perioada recoltării şi, din această cauză, sigur, i-a scăzut calitatea. A fost spălat bine de ploi, a rămas cu umiditate multă, a încolţit în spic ş s-au întâmplat foarte multe fenomene”, a adăugat Popescu.

De asemenea, unul dintre subiectele cele mai dureroase pentru industria de morărit şi panificaţie, şi nu numai, este cel legat de deficitul forţei de muncă, despre care preşedintele ROMPAN vorbeşte de câţiva ani buni, dar care devine tot mai acut în ultima perioadă.

Situaţia este ceva mai bună decât va fi anul viitor. Adică, este mai proastă decât anul trecut şi anul viitor cred că va fi şi mai proastă. Avem aceste probleme cu forţa de muncă nu numai noi în sector. Vorbim aici de toată industria alimentară şi, cred, toată economia ţării are aceeaşi problemă. Soluţia de redresare a situaţiei ar fi aceea de a plăti salarii care să îi determine pe români să rămână în ţară. Concret, un salariu ar trebui să fie undeva la 1.000 de euro sau cât îi rămân unui conaţional în Spania, Italia sau unde munceşte, minus cheltuielile pe care le are cu cazarea şi celelalte. Fără salarii mari, nu putem sta de vorbă despre stabilitatea forţei de muncă şi despre asigurarea forţei de muncă. În al doilea rând, este necesar, din punct de vedere educaţional, să lucrăm foarte mult cu Ministerul Învăţământului, cu Ministerul Agriculturii, cu liceele agricole, astfel încât să putem găsi tineri care să intre în aceste şcoli şi să-i atragem”, a precizat Popescu.

Potrivit sursei citate, deficitul la nivel de ramură este de câteva mii de oameni.

Dacă noi avem în prezent 40.000 de angajaţi, deficitul este de cel puţin 10 procente”, afirmă şeful ROMPAN.

În prezent, în industria de morărit şi panificaţie lucrează în jur de 60.000 de oameni, mai puţin cu 10.000 faţă de anii trecuţi, iar consumul de pâine a scăzut şi el din cauza numărului mare de români plecaţi peste hotare, de la peste 90 de kilograme/locuitor/an la puţin peste 80 de kilograme. În comparaţie cu ţări din UE, Germania, Franţa sau Italia, preţul pâinii în România este de aproape trei ori mai mic.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde peste 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi. Sectorul înregistrează anual o cifră de afaceri de circa 2,5 miliarde de euro.

 

Sursa – Agerpres

Naţional

INFORMARE METEO! ANM anunță precipitații mixte în Transilvania

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteorologică de ploi însemnate cantitativ, ninsori la munte, intensificări ale vântului, precipitații mixte în Moldova, Transilvania și zona deluroasă a Munteniei, începând de miercuri, 20 noiembrie, de la ora 18:00, până sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 10:00.

„În intervalul menționat temporar va ploua îndeosebi în jumătatea de sud a țării, unde local se vor acumula cantități de apă care vor depăși 20…25 l/mp, iar îndeosebi în zona de munte a Olteniei, izolat 40…60 l/mp”, arată ANM.

Potrivit sursei citate, vremea se va răci treptat, astfel încât vineri (22 noiembrie) și sâmbătă (23 noiembrie) în jumătatea estică a teritoriului se vor înregistra temperaturi sub cele specifice perioadei.

„În zona montană, mai ales la altitudini de peste 1500 m, treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar începând din seara zilei de joi (21 noiembrie), trecător, precipitații mixte ce pot determina depuneri de polei, se vor semnala și în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei și în dealurile Munteniei”, mai arată meteorologii.

Conform ANM, la munte, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de peste 70…80 km/h, spulberând trecător zăpada. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi și în zonele mai joase de relief.

Continuă să citești

Naţional

Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Semnificaţia zilei, tradiţii şi obiceiuri

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, il vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăși avea să devină „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, sălaș a lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veșnic, avea să ia trup, să Se facă cuprins în pântecele ei.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Să nu uităm că în colindele românești se cântă, în plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre mărut, mărgăritar. Dacă am fi cu luare aminte la colinde, nu am avea cum să nu ne întrebăm ce măr ar putea face în decembrie flori dalbe? Și de ce măr? Pentru că strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceea înflorea până de Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, flori dalbe.

Pentru ca bucuria sărbatorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.

Continuă să citești

Naţional

Își schimbă Poliția Română NUMELE? Denumirea propusă de ministrul de Interne pentru a diferenţia instituţia de Poliţia Locală

Publicat acum

pe

loading...

Marcel Vela îşi doreşte să schimbe numele Poliţiei Române în Poliţie Naţională pentru a exista o diferenţiere de Poliţia Locală, astfel încât să nu mai fie suprapuse atribuţiile agenţilor.

„Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul faţă de Poliţia Locală, am fost primar 12 ani, am construit poliţie locală în sensul că i-am găsit gardieni publici, după aceea poliţie comunitară şi poliţie locală – băieţi destoinici”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit acestuia, ar trebui o delimitare clar pentru a nu fi suprapuse atribuţiile fiecărei entităţi. Declaraţiile au fost prezentate într-un video de reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

„Cred că trebuie să clarificăm o delimitare clară între Poliţia Locală şi Poliţia Română, s-o numim Poliţie Naţională. Asta ţine de rebranduire”, a mai spus Vela.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare