Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Paștele, sărbătorit în bisericile din Dej atât de ortodocși, cât și de catolici – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Mii de credincioși din Dej au umplut până la refuz bisericile din oraș, primind cu bucurie vestea învierii lui Hristos. Anul acesta, Paștele ortodox s-a suprapus cu cel catolic.

În toate bisericile ortodoxe din Dej, slujba de Înviere a început aproape de miezul nopții, în interiorul sau în afara (altare de vară) lăcașelor de cult. Preoții au ieșit afară din altar şi i-au îndemnat pe credincioşi să vină să ia lumină. După ce lumânările creștinilor veniți cu mic, cu mare au fost aprinse de la Lumina Sfântă, evlavioșii au cântat în cor „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. 

În Parohia Ortodoxă ”Sfântul Nectarie” de pe strada Crângului, slujba Învierii a fost oficiată de preotul Ioan Buftea, protopopul Dejului, la sărbătoare participând peste o mie de credincioși. La fel de neîncăpătoare au fost și celelalte biserici din oraș, sute de credincioși primind cu bucurie vestea învierii lui Hristos.

La sfârșitul slujbei de Înviere, credincioșii din Dej au primit Pască/Paști – reprezentând bucățele de pâine stropite cu vin, au fost miruiți, iar apoi au plecat acasă cu lumânarea aprinsă. Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale.

Anul acesta, Paștele ortodox s-a suprapus cu cel catolic. Așa se face că, tot în această seară, romano-catolicii din Dej au participat la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Astfel, la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova” din centrul orașului, credincioșii au ascultat vestirea solemnă a Învierii și s-au bucurat împreună de cea mai importantă sărbătoare de peste an, Paștele. Nici anul acesta nu a lipsit procesiunea în jurul Parcului Mic.

Hristos a Înviat!

Mai multe fotografii AICI!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER