Naţional
Pereții apartamentului tău, prea subțiri? Soluții de izolare fonică a locuinței
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișDacă tot ce te desparte de apartamentele vecine este un (simplu) perete, probabil că ai experimentat măcar o dată disconfortul provocat de muzica dată la maximum sau de bormașina care pornește din senin, tocmai când te gândeai să tragi un pui de somn. Din fericire, situația nu este fără scăpare.
Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri de materiale de construcţii şi grădinărit de pe piața locală, izolația fonică este din ce în ce mai populară în rândul românilor, fiind utilizată inclusiv pe segmentul rezidențial. Dintre clienții care apelează la o asemenea soluție pentru locuința proprie, cei mai mulți se concentrează asupra dormitoarelor.
„Deși, la prima vedere, izolația fonică pare a fi o soluție dedicată exclusiv spațiilor în care se desfășoară activități cu un nivel ridicat de zgomot, în ultima perioadă, românii își doresc tot mai mult crearea unei zone de liniște și în propriile locuinţe, apelând astfel, încă din stadiul de proiectare, la soluții eficiente de placare a pereților cu materiale fonoabsorbante”, a declarat Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România.
Materiale care propagă sunetul
Dorin Rotaru, managerul firmei Corkline (importatoare de produse din plută), spune că problema poluării fonice este una destul de acută în blocurile autohtone (fie ele vechi sau noi), iar, uneori, chiar și în cazul locuințelor unifamiliale. Asta pentru că materialele de construcție bazate pe piatră (și derivate) – tot ce înseamnă beton, ciment, dar și cărămidă sau BCA – sunt bune conductoare fonice, în vreme ce alte materiale, precum polistirenul, chiar amplifică zgomotul.
Nu prea putem vorbi, așadar, de locuințe cu un grad suficient de izolare fonică „din construcție”. Excepție ar face casele din lemn (un material ce nu propagă zgomotul), care nu sunt însă foarte populare la noi. O variantă bună ar fi și realizarea de clădiri cu pereți dubli, cu un strat de aer între ei. Este evident însă că acestea nu ar fi prea „rentabile” pe piața construcțiilor de azi, în care presiunea pe factorul preț influențează în mod decisiv și suprafața locuințelor.
Pluta: o utilizare mai puțin cunoscută
Cum putem rezolva însă problema zgomotelor deranjante? Potrivit specialiștilor Hornbach, placarea pereților din cărămidă sau BCA cu gips carton este cea mai solicitată tehnică, însă există și tehnologii mai noi, bazate pe materiale speciale (precum un strat de burete sau carton ignifug).
O soluție nu foarte cunoscută în rândul populației – dar apreciată în rândul specialiștilor în acustică – este pluta. „Pluta e singurul material de izolare fonică 100% natural”, spune Dorin Rotaru. Prin urmare, aceasta nu emană substanțe toxice; în plus, izolează și termic, are o durată mare de viață și poate fi „refolosită” (aplicată pe un alt perete). Un alt avantaj important constă în faptul că, față de alte metode, „înghite” mai puțin din spațiul camerei. Pentru apartamente, de exemplu, poate fi utilizat un strat de la 10 la 50 de milimetri (în funcție de nivelul zgomotului).
Placarea unui singur perete, ineficientă
Cât ar costa izolarea cu plută a unui dormitor de 13 metri pătrați, spre exemplu? Luând în considerare o înălțime a camerei de 2,5 metri, o izolare integrală (pereți, tavan și podea) cu plută expandată de 30 de milimetri (o grosime medie) ar ajunge la circa 3.800 de lei, calculează managerul Corkline. În unele cazuri, punctează acesta, clienții fac greșeala de a izola fonic doar peretele „cu probleme” – această soluție nu este foarte eficientă, deoarece zgomotul continuă să se propage prin pereții alăturați. Eventual, se poate lua decizia de a nu placa peretele opus sau podeaua, însă ignorarea pereților laterali sau a tavanului nu este indicată.
De multe ori, recunoaște Rotaru, pluta e considerată o soluție scumpă de izolare fonică – asta comparativ cu variantele tradiționale, precum pereții de gips-carton, în combinație cu vată minerală. Comparând-o însă cu materiale cu specificații tehnice și eficiență similare, aceasta este, de fapt, mai ieftină.
Sursa – Imobiliare.ro