Conectează-te cu noi

Naţional

Peste 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină pe perioada minivacanței de 1 Decembrie

Publicat acum

pe

incendiu pompieri SMURD (2)

loading...

Peste 4.800 de pompieri cu aproximativ 1.100 de mijloace tehnice vor fi la datorie pe timpul minivacanței de 1 Decembrie, iar alți 9.500 sunt pregătiți să intervină, pentru asigurarea misiunilor destinate protecției și siguranței cetățenilor.

Premergător minivacanței de 1 Decembrie, inspectorii de prevenire au desfășurat, la nivel național, activități de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la operatori economici care organizează activități cu aflux mare de persoane, respectiv la unitățile de cazare unde sunt așteptați numeroși turiști.

Pe lângă identificarea și înlăturarea neregulilor specifice, specialiștii noștri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și, la rândul lor, să le transmită utilizatorilor.

Astfel, pompierii au executat 547 controale la structuri de primire turistice (pensiuni agroturistice, cabane montane, hoteluri, moteluri) și la spațiile de alimentație publică și divertisment pe care acestea le dețin, în urma cărora au fost constatate 1.882 deficiențe, dintre care 376 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. În urma acțiunilor de control preventive, au fost aplicate 1.474 sancțiuni contravenționale (1.083 avertismente și 391 amenzi contravenționale), în cuantum de 478.200 RON.

De asemenea, pentru consolidarea climatului preventiv, personalul specializat a derulat peste 500 misiuni de recunoaștere la categoriile de obiective pentru care sunt preconizate evenimente cu public numeros și la cele des frecventate în această perioadă.

Având în vedere că în această perioadă majoritatea cetățenilor aleg să-și petreacă timpul liber în zonele turistice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește principalele reguli de prevenire a incendiilor la unitățile de cazare:

— Solicitarea informațiilor în ceea ce privește dotarea structurii de cazare turistică cu mijloace de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, hidranți interiori, detectoare de fum);

— Studierea planului de evacuare în caz de incendiu existent pe partea interioară a ușilor camerelor de cazare;

— Identificarea traseelor de evacuare, precum și a eventualelor butoane manuale de semnalizare a incendiilor;

— Informarea personalului existent la recepții atunci când se identifică blocarea căilor de evacuare sau depozitarea necorespunzătoare a materialelor combustibile;

— Interzicerea utilizării instalațiilor și aparatelor electrice cu defecțiuni sau improvizații. În situația identificării deficiențelor în acest sens, se va anunța, imediat, administrația unității de cazare;

— Respectarea interdicției privind fumatul și utilizarea focul deschis; scrumul și resturile de țigări se vor arunca în locuri special amenajate.

Pentru gestionarea, cu promptitudine și eficiență, a situațiilor de urgență care pot apărea în această perioadă, peste 4.800 de pompieri salvatori, cu 1.100 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, iar alți 9.500 vor asigură rezerva de personal, în caz de nevoie.

În scopul optimizării misiunilor orientate spre siguranța comunității, echipajele serviciilor profesioniste pentru situații de urgență vor asigura sprijinul autorităților administrației publice locale și populației în cazul manifestărilor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase.

De asemenea, în cazul apariției efectelor cu impact asupra comunității, grupele operative la nivelul județelor vor fi activate în sistem integrat, cu reprezentanți din celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu cei aflați în componența autorităților și instituțiilor implicate în managementul tipurilor de risc specifice.

Totodată, pentru răspunsul la eventuale urgențe medicale, la nivel național vor fi disponibile 260 de echipaje de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor medical calificat, peste 30 de unități de terapie intensivă mobilă (dintre care șapte cu specific neonatologic) și peste 40 de autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Menținerea climatului de siguranță la nivelul comunității și crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și reprezintă elementele fundamentale ce susțin activitățile derulate permanent în sprijinul și pentru cetățean.

 

FOTO – Arhivă

Naţional

Vaccinarea, obligatorie din februarie! Părinții ar putea primi amendă

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România chiar de la finalul lunii februarie, scrie Digi24.

Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor se află pe masa deputaților și odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017.

Proiectul de lege care se află pe masa deputaților prevede, printre altele, că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat. Actul legislativ mai menționează și despre sancţionarea părinţilor care refuză să participe la acțiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării. În cazul în care părintele sau tutorele legal nu participă la astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, el poate primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacție adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranța copilului va fi atestată printr-un certificat.

Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii nevaccinați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

Vaccinurile obligatorii pentru intrarea unui copil în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatita B.

Proiectul de lege prevede și obligativitățile pe care le au autoritățile. Acestea trebuie să asigure dozele necesare de vaccin.

Prin introducerea vaccinării obligatorii, statul dorește un control mai bun al bolilor care pot fi prevenite prin imunizare.

Continuă să citești

Naţional

Ministrul Sănătăţii a suplimentat cu 35.000 a numărului de doze de vaccin antigripal

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu încă 35.000 a numărului de doze de vaccin antigripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, anunţă, vineri, Ministerul Sănătăţii (MS), potrivit Mediafax.

Ministerul Sănătăţii a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea şi tratarea îmbolnăvirilor prin gripă, anunţă sursa citată.

Astfel, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din Bucureşti, Cluj Napoca, Tg Mureş, Timişoara, dar şi cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac şi respirator prelungit pentru persoanele cu insuficienţă respiratorie severă – ECMO.

Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situaţii”, precizează MS.

Până la data de 19 ianuarie 2020, un număr de 1.447.831 de persoane la risc au fost imunizate din cele 1.500.000 doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii.

Continuă să citești

Naţional

24 ianuarie – Unirea Principatelor Române şi paşii făcuţi spre apariţia statului român

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Ţării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite şi, după câţiva ani, al statului unitar România, este marcată pe 24 ianuarie.

Cuza era domnitorul Moldovei din 5/17 ianuarie 1859. La Iaşi, cei care susţineau unirea deţineau 33 de locuri din cele 55 ale Adunării Elective, dar erau înscrişi nu mai puţin de 38 de candidaţi. Aceştia s-au retras pe rând în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza. Ultima opţiune, Grigore Sturdza se dovedise că are obligaţii faţă de interesele Rusiei şi ale Poloniei, astfel că Alexandru Ioan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi.

Reprezentant al Partidei Naţionale, Alexandru Ioan Cuza era susţinut numai de liberali pentru desemnarea ca domn şi în Ţara Românească. Adunarea Electivă de la Bucureşti era dominată de conservatori, care însă susţineau doi candidaţi diferiţi, Gheorghe Bibescu, fost domn între 1843 şi 1848, şi Barbu Ştirbei, care se mai aflase la conducerea Valahiei de două ori, între 1849 şi 1853 şi între 1854 şi 1856.

Fost participant la mişcarea revoluţionară din 1848, Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi după ce conservatorii nu au putut să se hotărască asupra unui singur candidat propriu.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova şi Ţara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În 1859, Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie – 25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două principate. Abia pe 4 decembrie 1861, Poarta Otomană recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza.

Perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza coincide cu reformele de unificare şi modernizare a instituţiilor din cele două principate. Împroprietărirea ţăranilor şi secularizarea averilor mănăstireşti, ca şi opţiunile personale ale domnitorului au atras opoziţia elitelor sociale din acele vremuri şi au încurajat zvonuri privind intenţia lui Cuza de a instaura o dinastie personală, astfel că, la 11 februarie 1866, acesta a fost obligat să abdice.

În locul său a fost adus pe tron principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, constituţia adoptată în acel an denumind noul stat România.

24 IANUARIE, ZI LIBERĂ LEGALĂ ÎN ROMÂNIA

În 2016, data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată nelucrătoare, adăugându-se sărbătorilor legale.

De asemenea, în anul 2020, românii vor avea 15 zile libere legale, potrivit Codului Muncii. Sunt în total 15 zile libere legale, din care 11 sunt în timpul săptămânii.

În anul 2020 vor exista următoarele zile libere legale:

 • 1 şi 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri şi joi)
 • 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)
 • 17 aprilie – Vinerea mare (vineri)
 • 19, 20 aprilie – Paştele (duminică, luni)
 • 1 mai – Ziua Muncii ( vineri)
 • 1 iunie – Ziua Copilului (luni)
 • 7 şi 8 iunie – Rusalii – (duminică, luni)
 • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)
 • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (luni)
 • 1 decembrie – Ziua Naţională a României (marţi)
 • 25 şi 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă)

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare