Conectează-te cu noi

Naţional

Peste 64.000 de locuri de muncă vacante în al doilea trimestru din 2017, cele mai multe în ultimii 9 ani

Publicat acum

pe

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 64.100 în al doilea trimestru din 2017, cele mai multe din 2008, în creştere cu 1.900 faţă de trimestrul anterior şi cu 7.000 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Mediafax.

În perioada aprilie-iunie din 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,98%), sănătate şi asistenţă socială (3,11%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.600 de locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.

Sectorul bugetar a însumat aproape 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.600 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 10.200 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 de locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,18%, respectiv 100 de locuri vacante).

În al doilea trimestru de anul acesta faţă de trimestrul precedent cele mai semnificative creşteri atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de informaţii şi comunicaţii (0,35 puncte procentuale, respectiv 600 de locuri vacante).

La polul opus, cea mai relevantă scădere atât a ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,30 puncte procentuale, respectiv 300 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, atât rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat creşteri importante în sănătate şi asistenţă socială (0,68 puncte procentuale, respectiv 2.700 de locuri vacante), respectiv în activităţi de servicii administrative şi de servicii suport (0,46 puncte procentuale, respectiv 1.500 de locuri vacante).

Diminuări mai semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în tranzacţii imobiliare (0,51 puncte procentuale), respectiv în hoteluri şi restaurante (0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai mari în activităţile din industria prelucrătoare (300 de locuri vacante), respectiv în cele de hoteluri şi restaurante (200 de locuri vacante).

În trimestrul al doilea din 2017, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (1,87%, respectiv 19.300 de locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,59%, respectiv 100 de locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (0,86%, respectiv 2.900 de locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, în trimestrul al doilea din 2017 atât rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante au cunoscut creşteri mai relevante în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor (0,13 puncte procentuale, respectiv 1.000 de locuri vacante), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate (0,07 puncte procentuale, respectiv 800 de locuri vacante).

Diminuări mai semnificative în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,17 puncte procentuale), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (-0,11 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră de ocupaţii cunoscând şi cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (600 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut numai creşteri, cele mai relevante fiind în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (2.600 de locuri vacante), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor (1,9 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, singurele scăderi s-au înregistrat în ocupaţiile de muncitori necalificaţi (-0,03 puncte procentuale),respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (-0,01 puncte procentuale), iar în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor (+0,19 puncte procentuale), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate (+0,18 puncte procentuale) s-au observat cele mai importante creşteri ale indicatorului.

 

Sursa – Mediafax

Naţional

Procurorii militari vor audia aproximativ 6.000 de părţi vătămate în dosarul Revoluţiei

Publicat acum

pe

Aproximativ 6.000 de părţi civile şi vătămate, precum şi urmaşi ai acestora, urmează să fie chemate la audieri de procurorii militari în dosarul Revoluţiei, potrivit unui anunţ al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Din verificările efectuate până în acest moment, se estimează numărul total al persoanelor vătămate şi părţilor civile la aproximativ 6.000.

Astfel, toate persoanele vătămate, părţile civile ori succesorii acestora vor fi citate la sediile parchetelor militare din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sau la inspectoratele judeţene de poliţie din judeţele în care îşi au domiciliul, respectiv la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Audierile vor fi făcute de către procurorii militari sau organele poliţiei judiciare.

Având în vedere obiectul cauzei, respectiv infracţiunile contra umanităţii prev. de art. 439 din Codul penal, săvârşite în perioada 17 – 31 decembrie 1989, în prezent se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor care, în perioada anterior menţionată, au fost ucise sau rănite, au suferit vătămări fizice sau psihice ori au fost private de libertate într-un mod grav, pentru identificarea succesorilor acestora, dacă este cazul, precum şi a domiciliilor lor actuale. (…) Persoanele care vor fi citate sunt rugate să prezinte, cu ocazia audierii, actele medico-legale care atestă vătămările suferite în contextul evenimentelor din decembrie 1989, documentele care atestă calitatea de succesori ai persoanelor vătămate şi părţilor civile, precum şi orice alte documente referitoare la existenţa unor dosare penale sau civile, având ca obiect vătămările suferite şi prejudiciile cauzate în cursul evenimentelor din decembrie 1989„, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii transmit că, având în vedere numărul mare al persoanelor care vor fi chemate pentru audieri, acestea sunt rugate să se prezinte la sediul unităţilor de parchet sau de poliţie indicate în citaţii, numai la data şi ora stabilite.

Pe 2 aprilie, procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut preşedintelui României încuviinţarea urmăririi penale în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), a lui Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României şi faţă de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României, în dosarul Revoluției.

În cadrul Dosarului Revoluției, procurorii au anunţat, pe 18 decembrie 2017, că au înregistrat avansări în anchetă, fiind clarificate împrejurările legate de fuga cuplului Ceauşescu din decembrie 1989, dar şi cele legate de declanşarea şi efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.

Totodată, a fost identificată sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie ’89 care a dus la izbucnirea protestelor în Capitală. Anchetatorii s-au edificat şi cu privire la declanşarea şi executarea diversiunii militare, începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989. Procurorii au mai clarificat, în cadrul dosarului, şi succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

Probele au evidenţiat existenţa unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale acestei unităţi militare, precum şi existenţa unor ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului Ceauşescu. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru înţelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate şi anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acţiune cât şi din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de aşteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii şi eventualele complicităţi în realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazăr.

Astfel, până la execuţia celor doi, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora, potrivit Parchetului.

Procurorii au mai precizat faptul că, după anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Naţional

ALERTĂ METEO! COD GALBEN de precipitații abundente pentru trei sferturi din țară

Publicat acum

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de ploi torenţiale pentru aproape toată ţara, care intră în vigoare vineri dimineaţă. Se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi şi 40-50 l/mp.

Atenţionarea cod galben de ploi torenţiale intră în vigoare vineri, la ora 06.00, şi expiră la ora 23.00.

Meteorologii avertizează că vineri vor fi averse torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi izolat grindină la început în Banat, Crişana şi Maramureş, apoi în Transilvania, Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei şi în nordul Munteniei.

În intervale scurte de timp, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi frecvent 20-25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Potrivit ANM, ploi se vor semnala şi în a doua parte a zilei de joi local în zonele de deal şi de munte, în sudul şi în nord-vestul teritoriului şi pe arii mai restrânse în rest.

Tot vineri, la ora 16.00, va intra în vigoare şi o informare meteorologică de vreme rea, ca va expira sâmbătă dimineaţă. Meteorologii avertizează că în Muntenia, Dobrogea şi sud-estul Moldovei vor fi perioade scurte de timp în care local instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată şi se va manifesta prin intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. Pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă de peste 25-35 l/mp. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, va continua să plouă local însemnat cantitativ şi în centru şi nord-est.

Continuă să citești

Naţional

Astăzi are loc solstițiul de vară! Ne bucurăm de cea mai lungă zi din an

Publicat acum

pe

Joi, 21 iunie 2018, are loc în emisfera nordică solstițiul de vară. Avem parte astfel de cea mai lungă zi din an și totodată ne bucurăm de începutul oficial al verii.

Astăzi, 21 iunie 2018, la ora 13:07 (ora României), are loc solstițiul de vară (n.r. în emisfera nordică) ceea ce înseamnă că vom avea parte de cea mai lungă zi din an (15 ore și 32 de minute) dar și de cea mai scurtă noapte (8 ore și 28 de minute). Poziția Soarelui va fi, în după-amiaza zilei de miercuri, la cea mai mare înălțime deasupra orizontului.

Începând de astăzi, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească. Fenomenul va dura până pe data de 21 decembrie, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă (noaptea va fi cea mai lungă din an, iar ziua va fi cea mai scurtă).

Solstițiul de vară în România are o strânsă legătură cu „Sărbătoarea Sânzienelor” care are loc pe data de 24 iunie. Potrivit tradiției, Sânzienele sunt ființe fermecate care vin pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie și au menirea de a aduce belșug pe ogoare, fertilitate animalelor din gospodărie, dar și vindecare oamenilor bolnavi. Multă lume se teme de puterea Sânzienelor, asta pentru că acestea au și sopul de a-i pedepsi pe cei păcătoși și neascultători.

Tradiția mai spune că pe data de 23 iunie, fetele de măritat împleteau o coroniță cu flori, iar noaptea o puneau afară sub cerul liber. Dacă următoarea zi coronița era acoperită cu rouă fetele făceau nuntă în vara respectivă. Totodată, fetele de măritat puneau noaptea flori sub pernă. Se spune că acest obicei le aduceau în vis bărbatul care urma să le fie soț.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare