Conectează-te cu noi

Naţional

Peste 64.000 de locuri de muncă vacante în al doilea trimestru din 2017, cele mai multe în ultimii 9 ani

Publicat acum

pe

Numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la 64.100 în al doilea trimestru din 2017, cele mai multe din 2008, în creştere cu 1.900 faţă de trimestrul anterior şi cu 7.000 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Mediafax.

În perioada aprilie-iunie din 2017, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,98%), sănătate şi asistenţă socială (3,11%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.600 de locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31 %.

Sectorul bugetar a însumat aproape 36% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 10.600 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 10.200 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.200 de locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,18%, respectiv 100 de locuri vacante).

În al doilea trimestru de anul acesta faţă de trimestrul precedent cele mai semnificative creşteri atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de informaţii şi comunicaţii (0,35 puncte procentuale, respectiv 600 de locuri vacante).

La polul opus, cea mai relevantă scădere atât a ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,30 puncte procentuale, respectiv 300 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, atât rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat creşteri importante în sănătate şi asistenţă socială (0,68 puncte procentuale, respectiv 2.700 de locuri vacante), respectiv în activităţi de servicii administrative şi de servicii suport (0,46 puncte procentuale, respectiv 1.500 de locuri vacante).

Diminuări mai semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în tranzacţii imobiliare (0,51 puncte procentuale), respectiv în hoteluri şi restaurante (0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut scăderi mai mari în activităţile din industria prelucrătoare (300 de locuri vacante), respectiv în cele de hoteluri şi restaurante (200 de locuri vacante).

În trimestrul al doilea din 2017, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (1,87%, respectiv 19.300 de locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,59%, respectiv 100 de locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (0,86%, respectiv 2.900 de locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, în trimestrul al doilea din 2017 atât rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante au cunoscut creşteri mai relevante în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor (0,13 puncte procentuale, respectiv 1.000 de locuri vacante), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate (0,07 puncte procentuale, respectiv 800 de locuri vacante).

Diminuări mai semnificative în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,17 puncte procentuale), respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (-0,11 puncte procentuale), această din urmă grupă majoră de ocupaţii cunoscând şi cea mai relevantă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (600 de locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut numai creşteri, cele mai relevante fiind în ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (2.600 de locuri vacante), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor (1,9 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, singurele scăderi s-au înregistrat în ocupaţiile de muncitori necalificaţi (-0,03 puncte procentuale),respectiv de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente (-0,01 puncte procentuale), iar în rândul ocupaţiilor de lucrători în domeniul serviciilor (+0,19 puncte procentuale), respectiv de specialişti în diverse domenii de activitate (+0,18 puncte procentuale) s-au observat cele mai importante creşteri ale indicatorului.

 

Sursa – Mediafax

Naţional

DSU: Cum facem față GERULUI și care sunt semnele HIPOTERMIEI

Publicat acum

pe

ANM a emis un cod portocaliu de ger, valabil în peste jumătate de țară începând de luni ora 03.00 până joi ora 10.00.

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Continuă să citești

Naţional

O nouă zi declarată sărbătoare legală şi nelucrătoare, votată în Senat. Câte zile libere sunt în 2018

Publicat acum

pe

Senatorii au aprobat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, iniţiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui – să fie sărbătoare legală şi nelucrătoare, potrivit Mediafax.

Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul UDMR Szabo Odon.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 139 din Legea 53/2003 – Codul muncii a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi favorabile, unul împotrivă şi o abţinere.

Iniţial, proiectul legislativ nu se afla pe ordinea de zi, fiind introdus la solicitarea liderului senatorilor UDMR, Cseke Attila. De asemenea, deşi legile organice sunt votate lunea, la solicitarea lui Cseke Attila, aceasta a fost aprobată în şedinţa de miercuri.

Potrivit Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală şi nelucrătoare. Acestea sunt:

 • 1 şi 2 ianuarie;
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • prima şi a doua zi de Paşti;
 • 1 mai;
 • 1 iunie;
 • prima şi a doua zi de Rusalii;
 • Adormirea Maicii Domnului;
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
 • 1 decembrie;
 • prima şi a doua zi de Crăciun;
 • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

 

Sursa – Mediafax

Continuă să citești

Naţional

COD PORTOCALIU de GER EXTREM în aproape toată România. Se anunță -22 de grade

Publicat acum

pe

Meteorologii anunță cod portocaliu de frig în următoarele zile în aproape toată țara. Temperaturile vor fi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, până pe 1 martie.

În intervalul 25 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10, meteorologii anunță cod galben de frig în toată țara.

Valul de frig va cuprinde treptat toată țara și va fi în intensificare, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

În interval 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10, ANM anunță cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea;

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare