Conectează-te cu noi

Naţional

Pompierii au fost ocupați în minivacanța de 1 decembrie. Au intervenit la peste 5000 de solicitări

Publicat acum

pe

incendiu vegetatie pompieri noapte (5)

În perioada minivacanței prilejuită de Ziua Națională (30 noiembrie – 04 decembrie), peste 14.400 pompieri au fost la datorie și au intervenit pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor medical, precum și pentru limitarea și înlăturarea evenimentelor cauzate de fenomenele meteo periculoase caracterizate de viscol puternic și zăpezi în unele zone ale țării.

În cele cinci zile, pompierii au fost solicitați să intervină la 5.252 situații de urgență, dintre care 365 incendii, 4.398 pentru acordarea primului ajutor și asistenței medicale de urgență, 34 misiuni de descarcerare, 74 pentru deblocare/salvare precum și 381 pentru limitarea sau înlăturarea fenomenelor meteo sau alte situații de urgență. De asemenea, în această perioadă, 4.359 persoane au fost asistate medical de către pompierii și medicii SMURD care încadrează echipajele de prim-ajutor și terapie intensivă mobilă, iar 52 persoane au fost salvate din medii ostile vieții.

Pentru a veni în sprijinul populației și autorităților din zonele afectate de vremea rea, înainte de intrarea în vigoare a atenționărilor meteorologice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus pregătirea personalului suplimentar și a utilajelor grele de intervenție, în principal autospeciale cu capacitate de trecere mărită, autospeciale pentru transport personal și victime multiple, autofreze, camioane, inclusiv autospeciale pentru stingerea incendiilor, necesare intervenției optime în astfel de situații.

Atenționările meteorologice Cod Galben din ultima perioadă, caracterizate de ninsori însemnate cantitativ viscolite la munte și intensificări ale vântului, au afectat zonele montane ale județelor Alba, Hunedoara, Suceava, precum și comunități din județele Neamț și Vaslui.

În acest context, în județul Hunedoara, drumul forestier care face legătura între Barajul Gura Apelor și Poiana Pelegii, în munții Retezat a fost acoperit cu un strat consistent de zăpadă, făcând imposibila deplasarea cu autoturismele personale, nepregătite pentru iarnă, a 13 turiști cazați la Refugiul Bran. După aproximativ 10 ore de intervenție, pompierii și jandarmii hunedoreni au reușit să deblocheze porțiunea de drum înzăpezită, iar turiștii au fost aduși în siguranță la un drum practicabil, de unde și-au putut continua deplasarea spre casele lor.

O situație similară a avut loc și în județul Suceava, pe drumul forestier din comuna Cacica, sat Solonețul Nou, unde un autoturism cu patru pasageri a rămas blocat. Operațiunile de deblocare au fost coordonate din dispeceratul ISU Suceava, la locul evenimentului intervenind Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cacica. Situația s-a rezolvat în scurt timp de la primirea apelului.

În județul Alba, pompierii militari sprijiniți de autoritățile locale au intervenit pentru deblocarea a 2 drumuri comunale înzăpezite, respectiv Certeze-Burlești și Burlești-Florești. Traficul rutiere în zonă a fost reluat în scurt timp de la anunțarea evenimentelor.

Din cauza condițiilor meteo, comuna Patricheni (județul Neamț) și comunele Coroiești, Lipovăț, Pogana și Vulturești (județul Vaslui) au rămas, pentru scurt timp, nealimentate cu energie electrică. În zonele afectate au acționat mai multe echipe tehnice ale operatorului de energie electrică, problemele fiind remediate.

În această perioadă s-a înregistrat o creștere semnificativă a incendiilor, pe fondul temperaturilor scăzute specifice perioadei de iarnă, sens în care recomandăm cetățenilor să manifeste prudență în utilizarea mijloacelor de încălzire care le asigură confortul termic, să evite suprasolicitarea instalațiilor electrice sau improvizațiile și să exploateze corespunzător buteliile.

Pompierii recomandă turiștilor să se informeze, înainte de a porni la drum, în legătură cu starea vremii și să nu pătrundă pe drumuri izolate sau greu accesibile care pot fi blocate de zăpadă.

Pompierii militari rămân la datorie, 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și asigură răspunsul eficient în situații de urgență, la fiecare solicitare a cetățenilor.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER