Conectează-te cu noi

Naţional

Poșta Română a finalizat cu succes procesul votului prin corespondență

Publicat acum

pe

alegeri vot

Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 sunt organizate și se vor desfășura după norme și proceduri noi, menite să faciliteze exercitarea dreptului de vot. În premieră, la acest scrutin, cetățenii cu drept de vot și-au putut exprima opțiunile și prin intermediul votului prin corespondență.

Compania Națională Poșta Română a fost desemnată să contribuie la buna desfășurare a votului prin corespondență pentru alegerile parlamentare din 2016, prin organizarea tuturor acțiunilor subscrise derulării serviciilor poștale subsecvente, respectând prevederile Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, după cum urmează:

  • servicii poștale specifice necesare expedierii în străinătate a documentelor necesare votului prin corespondență, către cetățenii înscriși în Registrul Electronic, conform datelor furnizate de Biroul electoral pentru votul prin corespondență;
  • servicii poștale specifice de prelucrare, înregistrare și predare a plicurilor cu voturi transmise de cetățeni către Biroul Electoral pentru votul prin corespondență;
  • servicii poștale specifice de prelucrare a expedițiilor internaționale sosite după încheierea perioadei electorale și de predare a acestora către Biroul electoral pentru votul prin corespondență.

În cifre exacte, pregătirea și derularea procesului de vot prin corespondență, în perioada 28.10.2016—08.12.2016, orele 24.00, în limita competențelor atribuite Poștei Române prin lege, arată astfel:

  • transmiterea de trimiteri poștale conținând documente necesare votului prin corespondență către toți cei 8.889 de cetățeni români înscriși în Registrul Electronic, provenind din 55 de țări;
  • implicarea a 9 companii aeriene și 56 de operatori poștali în procesul de distribuire externă a tuturor buletinelor de vot;
  • predarea a 4.561 de plicuri conținând voturile cetățenilor din diaspora, înscriși în Registrul Electronic, către Biroul electoral pentru votul prin corespondență, acest proces finalizându-se în data de 08.12.2016, orele 24.00.

Top 5 țări către care au plecat trimiteri poștale conținând documente necesare votului prin corespondență:Spania (2.794), Italia (1.228), Republica Moldova (880), Germania (618) și Marea Britanie (594).

Top 5 țări din care s-au întors plicuri cu voturi predate Biroului electoral pentru votul prin corespondență: Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franța (469) și Republica Moldova (414).

Precizăm că responsabilitatea Poștei Române privind prelucrarea, manipularea și transmiterea către Biroul electoral pentru votul prin corespondență a plicurilor ce conțin voturi survine doar din momentul intrării acestora în circuitul poștal propriu, respectiv în Biroul de Schimb Internațional al companiei.

Poșta Română este o companie orientată spre rezultat și transparentă, îndeplinind cu succes rolul său direct în desfășurarea procesului votului prin corespondență.

Administrația poștală națională dovedește, din nou, că este un partener de încredere pentru proiectele naționale. Ne dorim ca prin aportul nostru să contribuim la creșterea spiritului civic și de responsabilizare față de dreptul constituțional de a vota, prin crearea unui sistem de vot prin corespondență accesibil, transparent și securizat”, a declarat Alexandru Petrescu, Director General al Companiei Naționale Poșta Română.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER