Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Povestea șoferiței de TIR din Reteag, celebră pe TikTok. Are aproape 600.000 de urmăritori

Publicat acum

pe

La 28 de ani, Adriana Oltean a ajuns una dintre cele mai cunoscute șoferițe de TIR din România, prin intermediul platformei sociale TikTok, acolo unde are aproape 600.000 de urmăritori, iar clipurile ei ajung deseori virale.

Originară din Reteag, Bistrița, pasiunea Adrianei pentru mașini i-a fost insuflată de tatăl ei, mecanic auto. „El m-a îndrumat și m-a determinat să mă fac șoferiță de TIR”. Același drum l-a urmat și sora ei mai mică. La 18 ani și-a luat permisul auto categoria B, la 24 de ani a absolvit pentru categoriile de TIR. Înainte să se apuce de șoferie serioasă, a lucrat într-o fabrică din Bistrița, timp de 4 ani. 

S-a căsătorit la 22 de ani cu „baiatul pe care l-am cunoscut când eram în liceu”. Au făcut împreună școala de șoferi profesioniști și au ales o „viață pe roți”. Și s-au mutat în Almeria, Spania. „Lumea nu e obișnuită neapărat cu femei șoferițe de TIR, dar aici lucrurile se văd totuși diferit. Mai sunt șoferițe de TIR în Spania, cât și în alte țări”, spune Adriana.  Drumurile proaste de la noi și salariul mai mare de la ei Fiind echipaj de TIR, bate drumurile alături de soțul ei. Tocmai d-asta, crede ea, n-a avut niciodată parte de incidente de hărțuire sexuală sau violențe asupra ei. „Nu am condus niciodată singură, dar nu aș avea o problemă cu asta”, explică Adriana. Știe însă că rutele pe care le parcurge cu TIR-ul din Spania în Norvegia și Franța sunt mai sigure. 

Cum ar fi fost viața ei ca șoferiță în România?

Dincolo de salariul mult mai mare pe care-l câștigă în vestul Europei, aproximativ 5.000 de euro pe lună, ca familie, Adriana explică de ce nu a ales România: „Este mult mai ușor și mai sigur să circuli pe autostrăzi decât pe drumuri naționale. În România se circulă cel mai mult prin localități și este destul de periculos, pentru că se mai joacă copiii pe marginea drumului și oricând pot să îți sară în față, circulă căruțe, bicicliști, animale”. România are cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană a accidentelor rutiere mortale, cu 96 de victime la un milion de locuitori, conform datelor Eurostat din 2018. 

Cum arată cabina de TIR

Nu doarme în hoteluri la marginea drumurilor, pentru că repausul săptămânal îl face de obicei acasă, în Almeria. Dacă nu ajunge la timp acasă, doarme în TIR, în parcare.

„În cabina de TIR avem foarte multe lucruri personale, deoarece 90% din timp îl petrecem aici. Avem dulapuri cu haine, frigider, cuptor cu microunde, spațiu pentru depozitat mâncarea, măsuță, două paturi, ne-am decorat camionul cu perdeluță, covorașe pufoase, lumini colorate, niciodată nu ne urcăm încălțați în TIR, încălțămintea mereu o lăsăm pe scară”, a descris Adriana, pentru Libertatea, „casa pe roți”.

Emoții pentru prima cursă

În prima cursă, își amintește tânăra, a fost speriată și stresată. „Îmi era frică de gabaritul TIR-ului (lung de aproximativ 17 m). Mă uitam în oglinzi și aveam senzația că nu se mai termină semiremorca, mă gândeam mereu ca nu cumva să lovesc alte mașini”. Dar a prins încredere în abilitățile ei de șofat și de la a doua cursă a început să fie mai relaxată. „Începea să-mi placă din ce în ce mai mult”. 

În primii 2 ani a făcut curse Spania-Norvegia. „Curse lungi și frumoase, mai ales vara, când în Norvegia ziua este foarte lungă”. Încărca din Spania fructe și legume pentru Norvegia, iar de aici ducea pește somon în Spania și Franța.

Unde începe și unde se termină o cursă normală, ce spune Adriana despre hoții care atacă TIR-uri și care sunt principalele ei sfaturi pentru urmăritorii de pe TikTok, aflați din Libertatea. Detalii și imagini, AICI.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER