Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Premieră la Cluj! Proiect pilot de telemedicină la Spitalul Clinic Județean de Urgență – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Spitalul Clinic Județean de Urgență, în premieră pentru Cluj-Napoca, a lansat în regim de proiect-pilot, un sistem de tele-asistență medicală, implementat în parteneriat cu Clusterul Cluj IT și Compania Spectator din Olanda.

Telemedicina presupune consultații oferite la distanță, prin intermediul atât al conexiunilor audio-video, cât și al unor biosenzori cu rol de monitorizare la distanță a parametrilor biomedicali importanți (tensiune arterială, puls, concentrația de oxigen din sânge, glicemie etc).

Pacienți vârstnici și pacienți cu diabet – monitorizați la distanță

În această fază de pilotare, două stații centrale de monitorizare au fost instalate în UPU și în cadrul Secției Clinice Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice. De asemenea, au fost incluse în proiect două cămine pentru vârstnici – Casa Cristiana din Sălicea și Căminul Golden Age din Florești. Astfel, prin intermediul platformei instalate în UPU, cele două cămine au acum posibilitatea de a discuta direct cu un medic care poate oferi indicații terapeutice, având la dispoziție datele biomedicale ale pacientului, încărcate automat pe platformă, cu ajutorul unor biosenzori.

Platforma instalată în Secția Clinică Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice înregistrează măsurătorile pacienților diabetici care își monitorizează constant tensiunea arterială și glicemia, și permite, dacă este cazul, ca pacientul să interacționeze de la distanță cu medicul curant.

„Pregătim terenul pentru adopția, în România, a soluțiilor de telemedicină”

„În primul rând, pentru toate categoriile de potențiali pacienți (vârstnicii instituționalizați fiind o categorie aparte), iar, în viitor, și pentru persoanele preocupate de a-și monitoriza continuu parametrii de sănătate, proiectul înseamnă, un confort sporit, deoarece nu trebuie să se deplaseze la medic, chiar și pentru o problemă nesemnificativă. În același timp, sistemul crește accesibilitatea la servicii medicale și opinii de specialitate. Pentru spital, implementarea sistemului ar aduce costuri mai mici de spitalizare, degrevarea serviciului de urgență și alocarea resurselor pentru cazurile critice. Ne dorim, în urma proiectului pilot, să pregătim terenul pentru adopția în România a soluțiilor de telemedicină”, a declarat Conf. Dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Pentru cele două cămine implicate în momentul de față, implementarea proiectului oferă un confort sporit vârstnicilor.

Ne dorim ca prin intermediul serviciului de tele-asistență medicală să oferim un plus de confort rezidenților noștri și nu numai. Evitarea deplasării rezidenților cu patologii cronice diverse, de la căminul din Sălicea la UPU în Cluj, preîntâmpină deteriorarea ulterioară a stării lor de sănătate. Facilităm, prin această platformă, examinarea de la distanță a stării de sănătate a rezidenților și obținerea de recomandări de la medici specialiști. Se intervine benefic și eficient în cazuri pentru rezolvarea cărora, în alte condiții, ar trebui să mobilizăm mult mai multe resurse”, a precizat Herta-Mirela Achim, directorul Casei Cristiana.

Prof. Dr. Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster a subliniat: „România trebuie să adopte tehnologiile moderne pentru susținerea actului medical și creșterea calității serviciilor de sănătate către populație, mai ales pentru persoanele care sunt într-o situație mai complicată în ceea ce privește mobilitatea și accesul facil la servicii medicale de calitate. Soluțiile de telemedicină vin în întâmpinarea acestui deziderat, iar Cluj IT aplaudă deschiderea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca de a adopta aceste tehnologii. Facem un apel deschis, pe această cale, înspre factorii centrali și locali de decizie politică de a susține scalarea acestui tip de facilitate la nivel regional și național.

După evaluarea rezultatelor proiectului-pilot, soluția de telemedicină se va putea extinde și în alte locații, pentru a acoperi o paletă mai largă de specialități medicale care oferă consultații.

Ştiri din zonă

Acțiuni zilnice ale forțelor de ordine din Cluj | S-au aplicat sancțiuni de peste 1.000.000 de lei

Publicat acum

pe

loading...

Peste 650 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari au acționat zilnic, în perioada 27 – 29 martie 2020, pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență, pe raza județului Cluj.

Aceștia au fost angrenați în misiuni pentru menținerea ordinii publice în zona locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru respectarea restricțiilor de circulație impuse, escortarea convoaielor ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale ș.a.

Astfel, în ultimele 3 zile, autoritățile au verificat modul în care se respectă interdicțiile impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină, fiind întreprinse 2.714 de activități în acest sens. De asemenea, au fost derulate 639 de acțiuni de verificare a locațiilor de carantinare/izolare.

În perioada menționată, 204 unități economice au fost controlate din perspectiva respectării interdicțiilor instituite, nefiind constatate nereguli.

De la debutul pandemiei până în prezent, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în 4 situații, fiind întocmite dosare penale.

Pentru nerespectarea măsurilor impuse prin ordonanțe militare, în cele 3 zile s-a impus aplicarea a 1049 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.000.000 de lei. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației conform Ordonanței Militare nr. 3.

În domeniul situațiilor de urgență, au fost implicate 91 de cadre ale ISU Cluj în acțiunile de oprire a răspândirii noului tip de coronavirus. A fost asigurat transportul pentru 130 de clujeni, în condiții de izolare biologică, spre locurile de carantină sau către unitățile spitalicești.

Au fost oferite informații medicale pentru 1400 de apeluri venite din partea clujenilor, prin intermediul liniei telefonice dedicate COVID-19 (0364 430 030), de către cadre medicale asigurate prin Direcția de Sănătate Publică.

Nu uitați! Apelați 112 – Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment.

În cursul acestei zile, au fost distribuite către spitalele și unitățile implicate în lupta împotriva răspândirii COVID-19 din județul Cluj: 4.500 combinezoane de unică folosință, 1.810 măști FFP2 și 1.750 măști FFP3, din stocul Departamentului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, ca urmare a creșterii capacității de testare (în prezent 340 de teste/zi), am ajuns la zi cu toate probele care erau întârziate, cu toate că, în continuare, suntem centru regional de testare, ajungând la Cluj probe din toată Transilvania.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Vârstnicii din Cetan și din toată comuna Vad, sprijiniți de primărie. Vezi CUM

Publicat acum

pe

loading...

Primăria comunei Vad anunță că vine în sprijinul persoanelor peste 65 de ani, fără aparținători.

Primăria comunei Vad a pus la dispoziția persoanelor peste 65 de ani un număr de telefon (0772.046.812) la care pot suna pentru a comanda alimente de strică necesitate (contracost), acestea urmând să fie livrate la domiciliu, împreună cu bonul fiscal. ”Banii pentru contravaloarea produselor vor fi puși într-o pungă, la poartă”, anunță Primăria.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Scandal la Negrilești! A intrat peste nevastă în casă, deși avea ordin de restricție

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

La data de 27 martie, o femeie de 37 de ani, din Negrilești a sesizat faptul că soțul ei a încălcat ordinul de restricție emis împotriva lui.

La fața locului, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș l-au identificat pe un bărbat în vârstă de 44 de ani, care ar fi pătruns în locuință, a făcut scandal și a amenințat-o pe soția lui.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești și amenințare.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare