Conectează-te cu noi

Naţional

Președintele CNCD: Certificatul verde NU e discriminatoriu

Publicat acum

pe

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a spus la Digi24.ro, că certificatul verde nu reprezintă discriminare. Asztalos spune că drepturile și libertățile pot fi, din punct de vedere constituțional, limitate dacă există nevoia protejării sănătății publice – „Nicio instituție nu poate contesta, nici măcar parlamentul, rezultatele cercetărilor științifice (…) dacă sunt în situații diferite, am obligația să aplic măsuri diferite și atunci nu sunt în situație de discriminare”.

Moderator: Asistăm la un val de invocări ale discriminării, probabil că suntem într-un punct în care această idee a discriminării prinde din ce în ce mai mult contur. Vedem pe toate palierele, legiuitori care invocă discriminarea, oameni simpli care invocă discriminarea. Este sau nu certificatul verde discriminatoriu?

Csaba Asztalos: (…) Articolul 53, alineatul 1 din Constituție spune că statul poate limita drepturi fundamentale și libertăți cu scopul de a proteja sănătatea publică. Statul, când adoptă astfel de măsuri, își îndeplinește o obligație pozitivă constituțională, ia măsuri prin care protejează viața oamenilor. Iar dacă le ia cu acest scop și respectând anumite reguli de proporționalitate, aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituționale.

Moderator: Cu alte cuvinte, dreptul la viață primează în aceste condiții?

Csaba Asztalos: Eu cred că da și dacă ar fi să traduc mai simplu, da am dreptul să merg la mall, că văd că e o mare problemă, de a merge la mall, dar ar fi bine să fiu în viață când merg sau când am ieșit să rămân în viață, să nu fie consecințe asupra vieții mele.

Aici este foarte clar că dreptul la viață privată, dreptul la muncă sau dreptul la întrunire pot fi limitate. Avem decizii nenumărate deja, Consiliul Constituțional din Franța, pe introducerea certificatului verde, s-a pronunțat și le-a declarat constituționale și nediscriminatorii; în Italia avem o decizie, săptămâna trecută, prin care vaccinarea anti-Covid în sistemul medical este obligatorie și Consiliul de Stat din Italia le-a declarat ca fiind constituționale, spunând că statul a realizat un just echilibru între nevoia de protecție a sănătății publice și a vieții oamenilor în raport cu viața privată, pentru că este o intruziune când obligi pe cineva să se vaccineze și a declarat aceste vaccinuri ca fiind corecte, valabile.

Nicio instituție nu poate contesta, nici măcar parlamentul, rezultatele cercetărilor științifice. Dacă OMS, INSP-ul nostru, instituțiile de la nivelul UE spune că sunt patru vaccinuri care sunt autorizate și, științific, am o diferență între cei care se vaccinează și cei care nu se vaccinează, respectiv au trecut prin boală, în sensul în care cel care a trecut prin boală și are o anumită perioadă și cel care s-a vaccinat transmit sau iau boala într-un procent substanțial mai mic decât cel nevaccinat și efectele unei posibile infectări sunt total diferite. 95% dintre cei internați în România sunt nevaccinați, iar la decedați avem același procent.

Deci dacă sunt în situații diferite, am obligația să aplic măsuri diferite și atunci nu sunt în situație de discriminare.

Totuși, Asztalos Csaba consideră că drepturile şi libertăţile pot fi limitate numai prin lege, iar introducerea certificatului verde printr-un act administrativ, cum este o Hotărâre de Guvern, ar fi nelegală.

sursă: Digi24

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER