Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Profesorul clujean Aurel Sasu a decedat!

Publicat acum

pe

loading...

Profesorul clujean Aurel Sasu, figură marcantă a lumii culturale româneşti, s-a stins din viață, anunță editura Casa Cărții de Știință, potrivit Cotidianul.

Înmormântarea va avea loc duminică, 30 septembrie, la ora 13.00, la Capela Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăştur, conform sursei citate. Aurel Sasu a fost profesor universitar, dar şi critic şi istoric literar român, eseist şi traducător.

Între 1981 și 1982, este lector de limbă și civilizație românească la University of Washington din Seatle (SUA). Bursier Fulbright în Washington, DC, la Library of Congress (1990; Resident Scholar (1991) la Multicultural History Society of Ontario (Toronto, Canada) și Visiting Scholar la Northrop Frye Center, Victoria University (1993, Toronto, Canada).

Invitat al Centrului de Studii și Documentare al Românilor Americani „Valerian D. Trifa” de la Jackson, Michigan, Statele Unite (1996); în același an, călătorie de studii în Anglia. Bursier Fulbright la George Town University din Washington, DC, Statele Unite (1998), potrivit informațiilor Wikipedia. Participă la colocvii internaționale de literatură (Moscova, Varșovia și Toronto). Între anii 2000-2006 este profesor universitar la Facultatea de Științe Umaniste a Universității „Avram Iancu” din Cluj, iar din 2002, la aceeași universitate, va avea funcția de decan. A mai fost profesor asociat la Departamentul de Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Debutul publicistic în revista „Tribuna” (1968), cu studii, articole și cronici pe teme de literatură română modernă și contemporană.

În 1961 a absolvit Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, iar în 1968 Facultatea de Filologie din Cluj. Din același an, devine cercetător la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române din Cluj, secția de istorie literară, unde a lucrat până în 2013. În 1974 devine doctor în filologie al Universității din Cluj, cu teza Retorica ficțiunii. Între 1981 și 1982, este lector de limbă și civilizație românească la University of Washington din Seatle (SUA).

Între anii 2000-2006 a fost profesor universitar la Facultatea de Științe Umaniste a Universității „Avram Iancu” din Cluj. A mai fost profesor asociat la Departamentul de Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității „Babeș-Bolyai”.

În anul 2009, Sasu a lansat la Biserica „Inălţarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca volumul „Despre noi şi despre alţii”, un dialog cu IPS Bartolomeu. Din motive de sănătate, mitropolitul Clujului nu a putut fi prezent la lansare.

 

FOTO – Radio Cluj

Ştiri din zonă

Macara răsturnată în Florești! Operatorul a rămas blocat sub utilaj – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost rănit miercuri, în jurul orei 12:10, pe raza localității clujene Florești, după ce macaraua în care se afla s-a răsturnat.

La fața locului au intervnit în scurt timp pompierii din cadrul ISU Cluj cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, dar și polițiștii.

Potrivit primelor informații, macaraua s-a răsturnat în momentul în care ridica materiale de construcții pentru un bloc aflat în construcție, de pe strada Teilor din Florești.

Pompierii au găsit la locul solicitării un bărbat în vârstă de 39 de ani, care se afla în cabina utilajului și suferise traumatisme severe la nivelul piciorului stâng. Salvatorii au acționat pentru a scoate bărbatul din cabina avariată a utilajului, folosind echipamentele din dotare, cât și manevrele specifice, astfel încât să nu-i agraveze leziunile suferite și să-l predea echipajului SMURD, în vederea acordării primului ajutor calificat.

Victima a fost transportată ulterior la spital pentru investigații de specialitate.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Șapte unități de învățământ din județul Cluj, închise parțial din cauza GRIPEI!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Peste 3.200 de elevi sunt afectaţi din cauza suspendării cursurilor din mai multe unităţi de învăţământ, la nivel naţional, numărul fiind mai mare cu 1.100 de cazuri faţă de luni, a anunțat marţi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Conform unei informări transmise de MEC, 3.208 elevi stau acasă marţi, după ce şcolile şi grădinuiţele unde studiau s-au închis din cauza numărului de cazuri confirmare cu gripă. Numărul este în creştere cu 50% faţă de ziua precedentă, când, peste 2.100 de elevi au fost afectaţi de măsuri.

Cele mai multe unităţi de învăţământ sunt închise în Bucureşti şi în judeţul Braşov.

În județul Cluj sunt închise parțial șapte unități de învățământ. Este vorba despre Gradinita cu PP Lizuca Cluj-Napoca, Gradinita cu PP Academia Piticilor Cluj-Napoca, Liceul Baptist Emanuel Cluj-Napoca, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca, Scoala Gimnaziala Ioan Creanga Cluj-Napoca, Liceul Elf Cluj-Napoca și Liceul Teoretic Avram Iancu Cluj-Napoca.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Ministrul Muncii, împiedicat de un paznic să intre în sediul unei instituţii din Cluj

Publicat acum

pe

loading...

Violeta Andrei nu a fost lăsat să intre marţi, de către paznic, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Cluj, decât după ce s-a legitimat, scrie Mediafax.

Directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaş, a declarat pentru sursa citată că accesul în curtea instituţiei este reglementat de proceduri, pe care paznicul le-a respectat.

Eu sunt în concediu medical dar, din câte am fost informat, ministrul Muncii s-a prezentat, marţi, la sediul DGASPC Cluj, cu o maşină a Prefecturii şi a vrut să intre. La noi este o procedură serioasă de acces, iar paznicul nu a permis accesul maşinii în curte, el are o procedură clară pe care a respectat-o. Nu intră oricine, oricând, pentru că avem centrul de primiri în regim de urgenţă a copiilor, care este cu regim special, centrul pentru mamele abuzate. După câteva minute de parlamentări, după ce şoferul i-a spus că e vorba de ministrul Muncii, paznicul a cerut ca toată lumea să se legitimeze, ocupanţii au coborât din maşină, astfel că le-a permis accesul”, a spus Tămaş.

Acesta a subliniat că Violeta Alexandru a stat de vorbă 10 minute cu un şef de serviciu şi cu unul dintre directori.

D-na ministru nu a spus care a fost scopul vizitei”, a subliniat Daniel Tămaş.

Şeful DGASPC Cluj l-a felicitat pe paznic pentru atitudine şi pentru faptul că a respectat procedura de acces şi nu s-a lăsat intimidat de vizita ministrului Muncii.

Je suis paznic”, a spus Tămaş.

Ministrul Muncii a fost însoţit de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Persoanelor cu Dizabiltăţi.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare