Conectează-te cu noi

Naţional

Proiect: Inseminarea artificială – susținută financiar de stat și a doua oară, inclusiv pentru femeile necăsătorite

Publicat acum

pe

Un proiect de lege depus de parlamentari ai PSD propune ca inseminarea artificială să fie susținută de stat și a doua oară, în cazul în care prima dată eșuează, inclusiv pentru femeile care nu sunt căsătorite, precum și reducerea impozitului pe venit pentru mamele cu mai mulți copii, scrie Agerpres.

Proiectul de lege privind inseminarea artificială umană și sporirea natalității a fost inițiat de 22 de parlamentari social-democrați.

Inseminarea artificială să fie susținută financiar de stat și a doua oară în cazul în care prima dată eșuează. Inseminarea artificială nu poate fi condiționată de a fi sau nu căsătorită mama„, prevede proiectul.

De asemenea, mamele care dau naștere și cresc mai mult de un copil vor beneficia de reducere fiscală la impozitul pe salariu, conform proiectului.

La al 2-lea copil vor beneficia de reducere fiscală la impozitul pe venit echivalent cu 25% din cuantumul sumei care se strânge din aplicarea cotelor de impozit pe venit, CAS și CASS, până la împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv terminarea liceului, sau până la împlinirea vârstei de 24 de ani, respectiv terminarea studiilor universitare la zi ale copilului; la al 3-lea copil reducerea fiscală la impozitul pe venit și reducerea la CAS și CASS se vor dubla, în aceleași condiții„, se menționează în proiect.

Potrivit sursei citate, pentru doi copii înscriși la școală, în clasele 0 — 12, se primește lunar o alocație de școlarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, iar pentru trei copii alocația va fi egală cu salariul minim pe economie. ”Alocația nu se va acorda dacă copiii nu frecventează școala sau rămân repetenți„, mai prevede proiectul.

În cazul în care custodia copiilor, în urma unui divorț, deces al mamei sau alte motive, este încredințată unei alte persoane, persoana care primește custodia copiilor beneficiază de prevederile legii.

Ministerului Muncii îi vor fi alocate anual, prin bugetul asigurărilor sociale, sumele necesare implementării acestei legi. Prevederile se aplică începând cu prima lună după expirarea concediului de maternitate.

De asemenea, Ministerul Muncii și Ministerul Educației Naționale vor elabora normele de aplicare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Acest proiect de lege urmărește eliminarea unei bariere artificial create pentru a limita numărul de mame care pot să apeleze la o astfel de soluție prin înlăturarea condiționării de a fi sau nu căsătorită, susține, în expunerea de motive a proiectului, deputatul Marius Bota, unul dintre inițiatori.

Prin această lege se dorește și „încurajarea natalității în România, în familii cu părinți care muncesc, în vederea acordării condițiilor de trai decente de creștere și învățare pentru copii„, mai precizează inițiatorul.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect.

 

Sursa – Agerpres.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER