Consilierul local PNL Marius Butuza propune un proiect prin care să se amenajeze parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej. Proiectul are la bază protecția și extinderea spațiilor verzi.
”În ultimii ani am asistat la un adevărat asalt, de cele mai multe ori necontrolat al administrației publice dejene asupra zonelor verzi din oraș, acestea fiind sistematic sacrificate în numele extinderii zonelor alocate parcării autovehiculelor și nu numai acestora.
Creșterea continuă a numărului de autovehicule reprezintă o provocare căreia societatea actuală trebuie să-i facă față, automobilul devenind astăzi, practic o extensie a corpului uman, în consecință necesarul de locuri de parcare a crescut exponențial odată cu numărul de mașini și în orașul nostru. Bineînțeles proprietarii acestora au pus presiune pe administrație în numele drepturilor cetățenești garantate de lege și și-au reclamat dreptul la un loc de parcare pentru autovehiculele pe care le au în proprietate. Din nefericire soluția pe care administrația a găsit cu cale să o pună în aplicare, este aceea de a construi parcări, prin asfaltarea sau pavarea spațiilor verzi din vecinătatea zonelor rezidențiale, fapt ce a condus pe lângă restrângerea masivă a spațiilor verzi, la un aspect estetic general neplăcut, a acestor zone.
Reamintim faptul că Legea 24 din 2007, reglementează regimul spațiilor verzi din zonele urbane și stipulează faptul că : Art. 10 ”(1) Municipiile de rang zero şi unu au obligaţia să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi.” și desemenea: Art. 16 (1)Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări. (2)Evidenţa spaţiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raţionale a acestora, a regenerării şi protecţiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative şi cantitative, precum şi asigurarea informaţiilor despre spaţiile verzi. (3)Registrele locale ale spaţiilor verzi se constituie pe baza normelor tehnice aprobate prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei, cu avizul ministrului mediului şi al ministrului administraţiei şi internelor, în termen de un an de la elaborarea şi publicarea acestora. Art. 17 (1)Obligaţia organizării şi conducerii registrelor spaţiilor verzi revine autorităţilor administraţiei publice locale. (2)Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate. (3)Registrele locale ale spaţiilor verzi vor fi făcute publice şi vor putea fi consultate la sediile autorităţilor administraţiei publice locale.”
Din datele pe care le dețin pănă la această dată, Registrul spațiilor verzi din municipiul Dej nu este finalizat, în ciuda faptului că există o hotărâre de consiliu în acest sens și anume hotărârea nr. 76 din 20.06.2017. Mai mult decât atât, legea nr. 47 din 19 martie 2012, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, prevede următoarele: ‘la 6. La articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Extinderea intravilanului localităţilor, transformarea zonelor cu alte funcţiuni în zone rezidenţiale şi construirea pe terenuri de peste 3.000 m2 aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, a autorităţilor centrale şi locale se pot realiza exclusiv pe baza documentaţiilor de urbanism care să prevadă un minimum de 20 m2 de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un minimum de 5% spaţii verzi publice.” Conform datelor oficiale preluate din Registrul spațiilor verzi anexat dispozițiilor de mai sus, Dejul deține 45,693 ha de spații verzi, iar la ultimul recensământ conform datelor oficiale trăiesc un număr de 33.497 de locuitori.
Făcând un calcul simplu prin împărțirea suprafeței declarate oficial de administrația publică Dej , la numărul de locuitori ai municipiului, un indice de 13,64 m2 per locuitor, ceea ce este sub limita de 20 m2 garantată prin lege.
Situarea administrației înafara legii în această chestiune, dincolo de faptul că cei care ar trebui să aplice și să vegheze la aplicarea legii, o încalcă constituie un atentat la viața locuitorilor municipiului precum și la viitorul acestuia.
Având în vedere cele de mai sus, propunem următoarele: – Finalizarea Registrului Spațiilor verzi a municipiului Dej; – Realizarea unor studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej – Interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007; – Revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale și stabilirea prin acesta a locațiilor unde se pot amplasa parcări multietajate pentru autoturisme și autovehicule”, transmite consilierul local PNL Marius Butuza.
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.
Vasile Roman
9 august 2019 la 9:13
Cand am vazut imaginea care insoteste articolul chiar am cezut ca cineva propune un proiect viabil pe aceasta tema.Citind articolul imi dau seama cu tristete ca nu e vorba un de proiect. Doar vorbe goale pe care in cel mai bun caz le putem considera o petitie adresata primariei
Primăria Municipiului Dej – prin Serviciul Administrării Domeniului Public (SADP) – acționează pentru asigurarea eficientă a deszăpezirii.
Din informațiile Dej24.ro, încă de la ora 16:30, șase utilaje pentru deszăpezirea carosabilului intervin pe străzile din oraș. Ulterior, din curtea Serviciului Administrării Domeniului Public au ieșit și două utilaje pentru deszăpezirea trotuarelor.
ACTUALIZARE: ”Urmare a zăpezii căzute în cursul zilei, Primăria Municipiului Dej – prin Serviciul Administrării Domeniului Public (SADP) – acționează pentru deszăpezire în toate zonele orașului. Acțiunea a fost demarată în jurul orei 16:30 și continuă și la această oră. Șase utilaje de deszăpezire – atât utilajele cu lamă, cât și pentru distribuit material antiderapant lichid și solid – sunt în teren. S-a acționat în prima fază cu prioritate pe străzile principale pentru a se asigura accesul mijloacelor de transport în comun și ulterior pe străzile secundare. De asemenea, se actionează la această oră si cu două utilaje la nivelul trotuarelor.
Intervențiile pentru deszăpezire nu se pot derula simultan pe toate străzile, însă echipele SADP acționează permanent. Orice problemă referitoare la intervențiile pentru deszăpezire în municipiul Dej poate fi semnalată la numărul de telefon 0731 311 797, urmând să se intervină cât mai rapid posibil în zona respectivă”, au transmis, pentru Dej24.ro, reprezentanții Primăriei Municipiului Dej.
MUNICIPIUL DEJ, DIRECȚIA TEHNICĂ, SERVICIUL DE URBANISM ȘI AMENAJAREA TERITORIULUI, în conformitate cu prevederile legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și a Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, anunță DEZBATERE PUBLICĂ – CONSULTAREA POPULAȚIEI cu privire la modificările aduse Regulamentului Local de Urbanism aferent P.U.G. municipiul Dej.
Aceste modificări sunt pentru zonele:
M. –
ZONA MIXTĂ
subzona
M.1., M.2., M.3., M.4.
L. –
ZONA DE
LOCUIT
Subzona
L.1., L.2., L.3., L.4., L.6.
Precizăm că aceste modificări sunt oportune în vederea eliminării unor
exprimări ambigue întâlnite în Regulamentul Local de Urbanism și datorită unor
cerințe funcționale care să ducă la o dezvoltare urbanistică rațională a
municipiului.
Aceste modificări au primit avizul
cu nr. 188 din 05.11.2019 din partea arhitectului Șef al Județului Cluj, în
urma consultării în cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.
Ședința de
dezbatere publică va avea loc la Primăria municipiului Dej, sala de ședințe a
Consiliului Local, miercuri 11 decembrie
2019, ora 12.
Documentația
tehnică și referatul Serviciului de urbanism se pot consulta la sediul
Primăriei municipiului Dej, camera 38.
Observațiile și sugestiile vor fi transmise în scris la sediul Primăriei municipiului Dej, pe site-ul Primăriei municipiului Dej www.primaria.dej.ro sau pe e-mail primaria@dej.ro până la data de 11.12.2019, ora 10.
Consilierii locali din Dej se vor întruni joia viitoare, în data de 28, de la ora 16, în cadrul unei ședințe ordinare pe luna noiembrie.
Pe ordinea de zi se află 10 proiecte de hotărâre.
Proiect de hotărâre privind aprobarea majorării capitalului social
al societății Tetarom S.A.
Proiect de hotărâre pentru aprobarea executării lucrărilor ce se
vor executa pe domeniul public al Municipiului Dej pentru realizarea
obiectivului de investiție ”Înființare rețele de canalizare în comuna Mica, județul
Cluj”, beneficiar U.A.T Mica, județul Cluj.
Proiect de hotărâre privind aprobarea delegării directe a gestiunii
serviciului de transport public local din Municipiul Dej, aprobarea ”Studiului
de oportunitate privind delegarea serviciului de transport public local de călători” și aprobarea propunerii de
Contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local prin
concesiune în Municipiul Dej, inclusiv anexele acestuia.”
Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării de stimulente
financiare personalului medical și de specialitate din cadrul Spitalului
Municipal Dej.
Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism
”Plan urbanistic de detaliu” pentru executarea lucrărilor de construire
locuință P., magazie și împrejmuire, generat de imobilul situat în Municipiul
Dej, Strada Huhurez Nr. 42, C.F. Nr. 60052, Nr. cad. 60052.
Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării și completării
Art. 1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Dej Nr. 68 din data de
30 mai 2019, privind aprobarea trecerii suprafeței de 62 m.p. din Patrimoniul
public al Municipiului Dej în Patrimoniul privat al Municipiului Dej.
Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului local
al Municipiului Dej și al instituțiilor finanțate integral din venituri proprii
și subvenții, Spitalul Municipal Dej.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare
și funcționare a Bazinului de înot didactic din Municipiul Dej și a unor măsuri
de administrarea acestuia.
Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri referitoare la
organizarea și funcționarea aparatului de specialitate al primarului
Municipiului Dej.
Proiect de hotărâre privind
aprobarea modificării și completării Anexei la Hotărârea Nr. 89/2017 privind stabilirea salariilor de
bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul
aparatului de specialitate al primarului Municipiului Dej și din serviciile
publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Dej.
Soluționarea unor probleme ale administrației publice locale.
Dej24.ro utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dvs. pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. Vă rugăm să citiți modul în care Dej24.ro prelucrează datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmați acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele dvs. pot fi oricând șterse. Sunt de acordTermeni, condiții și confidențialitate
Vasile Roman
9 august 2019 la 9:13
Cand am vazut imaginea care insoteste articolul chiar am cezut ca cineva propune un proiect viabil pe aceasta tema.Citind articolul imi dau seama cu tristete ca nu e vorba un de proiect. Doar vorbe goale pe care in cel mai bun caz le putem considera o petitie adresata primariei