Conectează-te cu noi

Administraţie

Proiect PNL pentru protecția și extinderea spațiilor verzi în Dej. Vezi PROPUNERILE liberalilor

Publicat acum

pe

loading...

Consilierul local PNL Marius Butuza propune un proiect prin care să se amenajeze parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej. Proiectul are la bază protecția și extinderea spațiilor verzi.

”În ultimii ani am asistat la un adevărat asalt, de cele mai multe ori necontrolat al administrației publice dejene asupra zonelor verzi din oraș, acestea fiind sistematic sacrificate în numele extinderii zonelor alocate parcării autovehiculelor și nu numai acestora.

Creșterea continuă a numărului de autovehicule reprezintă o provocare căreia societatea actuală trebuie să-i facă față, automobilul devenind astăzi, practic o extensie a corpului uman, în consecință necesarul de locuri de parcare a crescut exponențial odată cu numărul de mașini și în orașul nostru. Bineînțeles proprietarii acestora au pus presiune pe administrație în numele drepturilor cetățenești garantate de lege și și-au reclamat dreptul la un loc de parcare pentru autovehiculele pe care le au în proprietate.
Din nefericire soluția pe care administrația a găsit cu cale să o pună în aplicare, este aceea de a construi parcări, prin asfaltarea sau pavarea spațiilor verzi din vecinătatea zonelor rezidențiale, fapt ce a condus pe lângă restrângerea masivă a spațiilor verzi, la un aspect estetic general neplăcut, a acestor zone.

Reamintim faptul că Legea 24 din 2007, reglementează regimul spațiilor verzi din zonele urbane și stipulează faptul că :
Art. 10
”(1) Municipiile de rang zero şi unu au obligaţia să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi.” 
și desemenea:
Art. 16
(1)Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări.
(2)Evidenţa spaţiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raţionale a acestora, a regenerării şi protecţiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative şi cantitative, precum şi asigurarea informaţiilor despre spaţiile verzi.
(3)Registrele locale ale spaţiilor verzi se constituie pe baza normelor tehnice aprobate prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei, cu avizul ministrului mediului şi al ministrului administraţiei şi internelor, în termen de un an de la elaborarea şi publicarea acestora.
Art. 17
(1)Obligaţia organizării şi conducerii registrelor spaţiilor verzi revine autorităţilor administraţiei publice locale.
(2)Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.
(3)Registrele locale ale spaţiilor verzi vor fi făcute publice şi vor putea fi consultate la sediile autorităţilor administraţiei publice locale.”

Din datele pe care le dețin pănă la această dată, Registrul spațiilor verzi din municipiul Dej nu este finalizat, în ciuda faptului că există o hotărâre de consiliu în acest sens și anume hotărârea nr. 76 din 20.06.2017.
Mai mult decât atât, legea nr. 47 din 19 martie 2012, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, prevede următoarele:
‘la 6. La articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Extinderea intravilanului localităţilor, transformarea zonelor cu alte funcţiuni în zone rezidenţiale şi construirea pe terenuri de peste 3.000 m2 aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, a autorităţilor centrale şi locale se pot realiza exclusiv pe baza documentaţiilor de urbanism care să prevadă un minimum de 20 m2 de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un minimum de 5% spaţii verzi publice.”
Conform datelor oficiale preluate din Registrul spațiilor verzi anexat dispozițiilor de mai sus, Dejul deține 45,693 ha de spații verzi, iar la ultimul recensământ conform datelor oficiale trăiesc un număr de 33.497 de locuitori.

Făcând un calcul simplu prin împărțirea suprafeței declarate oficial de administrația publică Dej , la numărul de locuitori ai municipiului, un indice de 13,64 m2 per locuitor, ceea ce este sub limita de 20 m2 garantată prin lege. 

Situarea administrației înafara legii în această chestiune, dincolo de faptul că cei care ar trebui să aplice și să vegheze la aplicarea legii, o încalcă constituie un atentat la viața locuitorilor municipiului precum și la viitorul acestuia. 

Având în vedere cele de mai sus, propunem următoarele:
– Finalizarea Registrului Spațiilor verzi a municipiului Dej;
– Realizarea unor studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej
– Interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007;
– Revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale și stabilirea prin acesta a locațiilor unde se pot amplasa parcări multietajate pentru autoturisme și autovehicule
”, transmite consilierul local PNL Marius Butuza.

*foto cu caracter ilustrativ

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

  1. Vasile Roman

    9 august 2019 la 9:13

    Cand am vazut imaginea care insoteste articolul chiar am cezut ca cineva propune un proiect viabil pe aceasta tema.Citind articolul imi dau seama cu tristete ca nu e vorba un de proiect. Doar vorbe goale pe care in cel mai bun caz le putem considera o petitie adresata primariei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administraţie

13 august – Ziua Informării Preventive | MĂSURI și REGULI de protecție – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Cu ocazia Zilei Informării Preventive stabilită pentru data 13 august, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite către populație un set de măsuri și reguli de protecție în caz de furtuni, caniculă, incendii sau inundații.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit ca, începând cu anul 2011, fiecare dată de 13 ce pică marţea, să fie declarată „ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE”.

Continuă să citești

Administraţie

Municipiul Dej va avea 60 de locuințe ANL! Unde vor fi construite apartamentele

Publicat acum

pe

loading...

În perioada următoare, ANL va mai construi 132 de unităţi locative în municipiile Gherla şi Dej, potrivit unui comunicat de presă emis de către deputatul PSD Cristina Burciu.

Viceprim-Ministrul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a răspuns interpelării formulate de către deputatul PSD Cristina Burciu, referitoare la stadiul construcţiilor destinate tinerilor din judeţul Cluj.

„Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, derulat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), constituie o şansă uriaşă pentru foarte mulţi tineri aflaţi la început de drum în viaţă de a avea mult-visata casă. Construirea de locuinţe cu chirie, destinate tinerilor cărora sursele de venit nu le permit achiziţionarea unei locuinţe în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, precum şi asigurarea stabilităţii tinerilor specialişti, prin crearea unor condiţii de locuit convenabile, reprezintă principalele scopuri ale ANL.

Obiectivele Executivului sunt continuarea lucrărilor de execuţie la obiectivele de investiţii începute în anii anteriori, promovarea de obiective noi, dar şi începerea lucrărilor de execuţie”, a specificat parlamentarul social democrat, în documentul oficial trimis conducerii MDRAP.

În ceea ce priveşte lucrările aflate în prezent în execuţie a locuinţelor ANL, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Cluj şi municipiul Turda, vicepremierul Suciu a precizat că la nivel naţional sunt în curs de execuţie, în diverse stadii, lucrările de construcţii-montaj la circa 2.000 de unităţi locative. „În judeţul Cluj, sunt în curs de execuţie lucrările la 48 de unităţi locative, acestea fiind amplasate în municipiul Turda, str. Zambilelor fn”, a adăugat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Daniel Suciu a adăugat că în prezent sunt în curs de aprobare indicatorii tehnico-economici pentru alte două obiective de investiţii în judeţul Cluj, totalizând 132 unităţi locative: 72 în municipiul Gherla, str. Fizeşului fn. şi 60 în municipiul Dej, str. Fericirii nr. 1.

După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, conform prevederilor legale în vigoare, Agenţia Naţională pentru Locuinţe va proceda la contractarea serviciilor de proiectare şi a lucrărilor de execuţie”, a mai spus Daniel Suciu, în răspunsul remis deputatului Cristina Burciu.

În ceea ce priveşte întrebarea parlamentarului turdean cu referire la numărul locuinţelor ANL destinate specialiştilor din diverse domenii, atât în ţară, cât şi în judeţul Cluj, şi punctual în municipiul Turda, vicepremierul Suciu a spus că potrivit prevederilor legale în vigoare, prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se pot realiza locuinţe doar pentru specialiştii din sănătate şi/sau învăţământ.

La această dată, sunt incluse în lista de finanţare aferentă anului 2019, 31 obiective de investiţii destinate specialiştilor din sănătate şi/sau învăţământ, totalizând 608 de unităţi locative, defalcate astfel: locuinţe pentru specialişti din sănătate: 25 investiţii / 503 de unităţi locative; locuinţe pentru specialişti din învăţământ: 2 investiţii / 35 de unităţi locative; locuinţe pentru specialişti din sănătate şi/sau învăţământ: 4 investiţii / 70 de unităţi locative. În judeţul Cluj nu se derulează nicio investiţie pentru specialiştii din sănătate şi/sau învăţământ, neexistând solicitări formulate de autorităţile publice locale în acest sens”, a concluzionat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Continuă să citești

Administraţie

Tonetele și chioșcurile din Dej vor avea un nou aspect – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej anunță că zonele din oraș unde sunt amplasate tonete și chioșcuri vor căpăta alt aspect.

”Am demarat încă de anul trecut în oraș o serie de acțiuni care vizează îmbunătățirea din punct de vedere estetic a orașului nostru, mobilare urbană. Pentru ca rezultatul să fie cel pe care ni-l dorim cu toții, un oraș ordonat și cu o estetică plăcută, pe lângă acțiunile prin care proprietarii clădirilor din zona istorică a orașului au înțeles că este necesar să își respecte obligațiile legale privind întreținerea și fațadizarea clădirilor iată că și zonele din oraș unde au fost amplasate de-a lungul timpului chioșcuri și tonete pentru comerț capătă alt aspect. În zona din incinta Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” au fost amplasate noile chioșcuri cu un aspect unitar și în acord cu specificul urbanistic al zonei, totodată numărul acestora a fost redus. Această acțiune este în derulare, proprietarilor chioșcurilor amplasate pe domeniul public din incinta Spitalului Municipal Dej care au contracte de închiriere în vigoare li s-au comunicat condițiile cu privire la respectarea noilor modele tip de chioșcuri și au fost notificați cu privire la termenul pe care îl au la dispoziție pentru achiziționarea și amplasarea lor. În paralel, chioșcurile abandonate pe domeniul public, cele pentru care există contracte de închiriere expirate sau care nu respectă suprafață închiriată conform contractului vor fi ridicate de pe domeniul public”, anunță primarul municipiului Dej, Morar Costan.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ANUNȚ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare