Conectează-te cu noi

....

Administraţie

Proiect PNL pentru protecția și extinderea spațiilor verzi în Dej. Vezi PROPUNERILE liberalilor

Publicat acum

pe

....

Consilierul local PNL Marius Butuza propune un proiect prin care să se amenajeze parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej. Proiectul are la bază protecția și extinderea spațiilor verzi.

”În ultimii ani am asistat la un adevărat asalt, de cele mai multe ori necontrolat al administrației publice dejene asupra zonelor verzi din oraș, acestea fiind sistematic sacrificate în numele extinderii zonelor alocate parcării autovehiculelor și nu numai acestora.

....

Creșterea continuă a numărului de autovehicule reprezintă o provocare căreia societatea actuală trebuie să-i facă față, automobilul devenind astăzi, practic o extensie a corpului uman, în consecință necesarul de locuri de parcare a crescut exponențial odată cu numărul de mașini și în orașul nostru. Bineînțeles proprietarii acestora au pus presiune pe administrație în numele drepturilor cetățenești garantate de lege și și-au reclamat dreptul la un loc de parcare pentru autovehiculele pe care le au în proprietate.
Din nefericire soluția pe care administrația a găsit cu cale să o pună în aplicare, este aceea de a construi parcări, prin asfaltarea sau pavarea spațiilor verzi din vecinătatea zonelor rezidențiale, fapt ce a condus pe lângă restrângerea masivă a spațiilor verzi, la un aspect estetic general neplăcut, a acestor zone.

Reamintim faptul că Legea 24 din 2007, reglementează regimul spațiilor verzi din zonele urbane și stipulează faptul că :
Art. 10
”(1) Municipiile de rang zero şi unu au obligaţia să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi.” 
și desemenea:
Art. 16
(1)Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări.
(2)Evidenţa spaţiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raţionale a acestora, a regenerării şi protecţiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative şi cantitative, precum şi asigurarea informaţiilor despre spaţiile verzi.
(3)Registrele locale ale spaţiilor verzi se constituie pe baza normelor tehnice aprobate prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei, cu avizul ministrului mediului şi al ministrului administraţiei şi internelor, în termen de un an de la elaborarea şi publicarea acestora.
Art. 17
(1)Obligaţia organizării şi conducerii registrelor spaţiilor verzi revine autorităţilor administraţiei publice locale.
(2)Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.
(3)Registrele locale ale spaţiilor verzi vor fi făcute publice şi vor putea fi consultate la sediile autorităţilor administraţiei publice locale.”

Din datele pe care le dețin pănă la această dată, Registrul spațiilor verzi din municipiul Dej nu este finalizat, în ciuda faptului că există o hotărâre de consiliu în acest sens și anume hotărârea nr. 76 din 20.06.2017.
Mai mult decât atât, legea nr. 47 din 19 martie 2012, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, prevede următoarele:
‘la 6. La articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Extinderea intravilanului localităţilor, transformarea zonelor cu alte funcţiuni în zone rezidenţiale şi construirea pe terenuri de peste 3.000 m2 aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, a autorităţilor centrale şi locale se pot realiza exclusiv pe baza documentaţiilor de urbanism care să prevadă un minimum de 20 m2 de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un minimum de 5% spaţii verzi publice.”
Conform datelor oficiale preluate din Registrul spațiilor verzi anexat dispozițiilor de mai sus, Dejul deține 45,693 ha de spații verzi, iar la ultimul recensământ conform datelor oficiale trăiesc un număr de 33.497 de locuitori.

Făcând un calcul simplu prin împărțirea suprafeței declarate oficial de administrația publică Dej , la numărul de locuitori ai municipiului, un indice de 13,64 m2 per locuitor, ceea ce este sub limita de 20 m2 garantată prin lege. 

Situarea administrației înafara legii în această chestiune, dincolo de faptul că cei care ar trebui să aplice și să vegheze la aplicarea legii, o încalcă constituie un atentat la viața locuitorilor municipiului precum și la viitorul acestuia. 

Având în vedere cele de mai sus, propunem următoarele:
– Finalizarea Registrului Spațiilor verzi a municipiului Dej;
– Realizarea unor studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej
– Interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007;
– Revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale și stabilirea prin acesta a locațiilor unde se pot amplasa parcări multietajate pentru autoturisme și autovehicule
”, transmite consilierul local PNL Marius Butuza.

*foto cu caracter ilustrativ

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

  1. Vasile Roman

    2019-08-09 la 9:13:01 AM

    Cand am vazut imaginea care insoteste articolul chiar am cezut ca cineva propune un proiect viabil pe aceasta tema.Citind articolul imi dau seama cu tristete ca nu e vorba un de proiect. Doar vorbe goale pe care in cel mai bun caz le putem considera o petitie adresata primariei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER