Conectează-te cu noi

Administraţie

Proiect PNL pentru protecția și extinderea spațiilor verzi în Dej. Vezi PROPUNERILE liberalilor

Publicat acum

pe

loading...

Consilierul local PNL Marius Butuza propune un proiect prin care să se amenajeze parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej. Proiectul are la bază protecția și extinderea spațiilor verzi.

”În ultimii ani am asistat la un adevărat asalt, de cele mai multe ori necontrolat al administrației publice dejene asupra zonelor verzi din oraș, acestea fiind sistematic sacrificate în numele extinderii zonelor alocate parcării autovehiculelor și nu numai acestora.

Creșterea continuă a numărului de autovehicule reprezintă o provocare căreia societatea actuală trebuie să-i facă față, automobilul devenind astăzi, practic o extensie a corpului uman, în consecință necesarul de locuri de parcare a crescut exponențial odată cu numărul de mașini și în orașul nostru. Bineînțeles proprietarii acestora au pus presiune pe administrație în numele drepturilor cetățenești garantate de lege și și-au reclamat dreptul la un loc de parcare pentru autovehiculele pe care le au în proprietate.
Din nefericire soluția pe care administrația a găsit cu cale să o pună în aplicare, este aceea de a construi parcări, prin asfaltarea sau pavarea spațiilor verzi din vecinătatea zonelor rezidențiale, fapt ce a condus pe lângă restrângerea masivă a spațiilor verzi, la un aspect estetic general neplăcut, a acestor zone.

Reamintim faptul că Legea 24 din 2007, reglementează regimul spațiilor verzi din zonele urbane și stipulează faptul că :
Art. 10
”(1) Municipiile de rang zero şi unu au obligaţia să efectueze, până la data de 1 ianuarie 2011, auditul suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi.” 
și desemenea:
Art. 16
(1)Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative, prin constituirea registrelor locale ale spaţiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări.
(2)Evidenţa spaţiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raţionale a acestora, a regenerării şi protecţiei lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative şi cantitative, precum şi asigurarea informaţiilor despre spaţiile verzi.
(3)Registrele locale ale spaţiilor verzi se constituie pe baza normelor tehnice aprobate prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi locuinţei, cu avizul ministrului mediului şi al ministrului administraţiei şi internelor, în termen de un an de la elaborarea şi publicarea acestora.
Art. 17
(1)Obligaţia organizării şi conducerii registrelor spaţiilor verzi revine autorităţilor administraţiei publice locale.
(2)Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate.
(3)Registrele locale ale spaţiilor verzi vor fi făcute publice şi vor putea fi consultate la sediile autorităţilor administraţiei publice locale.”

Din datele pe care le dețin pănă la această dată, Registrul spațiilor verzi din municipiul Dej nu este finalizat, în ciuda faptului că există o hotărâre de consiliu în acest sens și anume hotărârea nr. 76 din 20.06.2017.
Mai mult decât atât, legea nr. 47 din 19 martie 2012, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, prevede următoarele:
‘la 6. La articolul 10, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Extinderea intravilanului localităţilor, transformarea zonelor cu alte funcţiuni în zone rezidenţiale şi construirea pe terenuri de peste 3.000 m2 aflate în proprietatea statului, a unităţilor administrativ-teritoriale, a autorităţilor centrale şi locale se pot realiza exclusiv pe baza documentaţiilor de urbanism care să prevadă un minimum de 20 m2 de spaţiu verde pe cap de locuitor şi un minimum de 5% spaţii verzi publice.”
Conform datelor oficiale preluate din Registrul spațiilor verzi anexat dispozițiilor de mai sus, Dejul deține 45,693 ha de spații verzi, iar la ultimul recensământ conform datelor oficiale trăiesc un număr de 33.497 de locuitori.

Făcând un calcul simplu prin împărțirea suprafeței declarate oficial de administrația publică Dej , la numărul de locuitori ai municipiului, un indice de 13,64 m2 per locuitor, ceea ce este sub limita de 20 m2 garantată prin lege. 

Situarea administrației înafara legii în această chestiune, dincolo de faptul că cei care ar trebui să aplice și să vegheze la aplicarea legii, o încalcă constituie un atentat la viața locuitorilor municipiului precum și la viitorul acestuia. 

Având în vedere cele de mai sus, propunem următoarele:
– Finalizarea Registrului Spațiilor verzi a municipiului Dej;
– Realizarea unor studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de parcuri și scuaruri noi în cartierele municipiului Dej
– Interzicerea construirii de parcări auto sau orice alt tip de construcție care încalcă prevederile legii 24 din 2007;
– Revizuirea Planului de circulație urbană și aducerea sa la necesitățile actuale și stabilirea prin acesta a locațiilor unde se pot amplasa parcări multietajate pentru autoturisme și autovehicule
”, transmite consilierul local PNL Marius Butuza.

*foto cu caracter ilustrativ

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

 1. Vasile Roman

  9 august 2019 la 9:13

  Cand am vazut imaginea care insoteste articolul chiar am cezut ca cineva propune un proiect viabil pe aceasta tema.Citind articolul imi dau seama cu tristete ca nu e vorba un de proiect. Doar vorbe goale pe care in cel mai bun caz le putem considera o petitie adresata primariei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administraţie

NINGE la Dej | Utilajele de deszăpezire intervin pe străzile din oraș

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej – prin Serviciul Administrării Domeniului Public (SADP) – acționează pentru asigurarea eficientă a deszăpezirii.

Din informațiile Dej24.ro, încă de la ora 16:30, șase utilaje pentru deszăpezirea carosabilului intervin pe străzile din oraș. Ulterior, din curtea Serviciului Administrării Domeniului Public au ieșit și două utilaje pentru deszăpezirea trotuarelor.

ACTUALIZARE: ”Urmare a zăpezii căzute în cursul zilei, Primăria Municipiului Dej – prin Serviciul Administrării Domeniului Public (SADP) – acționează pentru deszăpezire în toate zonele orașului. Acțiunea a fost demarată în jurul orei 16:30 și continuă și la această oră. Șase utilaje de deszăpezire – atât utilajele cu lamă, cât și pentru distribuit material antiderapant lichid și solid – sunt în teren. S-a acționat în prima fază cu prioritate pe străzile principale pentru a se asigura accesul mijloacelor de transport în comun și ulterior pe străzile secundare. De asemenea, se actionează la această oră si cu două utilaje la nivelul trotuarelor.

Intervențiile pentru deszăpezire nu se pot derula simultan pe toate străzile, însă echipele SADP acționează permanent. Orice problemă referitoare la intervențiile pentru deszăpezire în municipiul Dej poate fi semnalată la numărul de telefon 0731 311 797, urmând să se intervină cât mai rapid posibil în zona respectivă”, au transmis, pentru Dej24.ro, reprezentanții Primăriei Municipiului Dej.

Continuă să citești

Administraţie

DEZBATERE PUBLICĂ cu privire la modificările aduse Regulamentului Local de Urbanism aferent P.U.G. municipiul Dej

Publicat acum

pe

loading...

MUNICIPIUL DEJ, DIRECȚIA TEHNICĂ, SERVICIUL DE URBANISM ȘI AMENAJAREA TERITORIULUI, în conformitate cu prevederile legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul și a Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, anunță DEZBATERE PUBLICĂ – CONSULTAREA POPULAȚIEI cu privire la modificările aduse Regulamentului Local de Urbanism aferent P.U.G. municipiul Dej.

Aceste modificări sunt pentru zonele:

M. – ZONA MIXTĂ

subzona M.1., M.2., M.3., M.4.

L. – ZONA  DE  LOCUIT

Subzona L.1., L.2., L.3., L.4., L.6.

Precizăm că aceste modificări sunt oportune în vederea eliminării unor exprimări ambigue întâlnite în Regulamentul Local de Urbanism și datorită unor cerințe funcționale care să ducă la o dezvoltare urbanistică rațională a municipiului.

Aceste modificări  au primit avizul cu nr. 188 din 05.11.2019 din partea arhitectului Șef al Județului Cluj, în urma consultării în cadrul Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.

Ședința de dezbatere publică va avea loc la Primăria municipiului Dej, sala de ședințe a Consiliului Local, miercuri  11 decembrie 2019, ora 12.

Documentația tehnică și referatul Serviciului de urbanism se pot consulta la sediul Primăriei municipiului Dej, camera 38.

Observațiile și sugestiile vor fi transmise în scris la sediul Primăriei municipiului Dej, pe site-ul Primăriei municipiului Dej www.primaria.dej.ro sau pe e-mail primaria@dej.ro până la data de 11.12.2019, ora 10.

Continuă să citești

Administraţie

Ședință a CL Dej, joia viitoare. Aleșii discută despre bazinul de înot și transportul public local

Publicat acum

pe

loading...

Consilierii locali din Dej se vor întruni joia viitoare, în data de 28, de la ora 16, în cadrul unei ședințe ordinare pe luna noiembrie.

Pe ordinea de zi se află 10 proiecte de hotărâre.

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea majorării capitalului social al societății Tetarom S.A.
 2. Proiect de hotărâre pentru aprobarea executării lucrărilor ce se vor executa pe domeniul public al Municipiului Dej pentru realizarea obiectivului de investiție ”Înființare rețele de canalizare în comuna Mica, județul Cluj”, beneficiar U.A.T Mica, județul Cluj.
 3. Proiect de hotărâre privind aprobarea delegării directe a gestiunii serviciului de transport public local din Municipiul Dej, aprobarea ”Studiului de oportunitate privind delegarea serviciului de transport public local de călători și aprobarea propunerii de Contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local prin concesiune în Municipiul Dej, inclusiv anexele acestuia.
 4. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării de stimulente financiare personalului medical și de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Dej.
 5. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism ”Plan urbanistic de detaliu” pentru executarea lucrărilor de construire locuință P., magazie și împrejmuire, generat de imobilul situat în Municipiul Dej, Strada Huhurez Nr. 42, C.F. Nr. 60052, Nr. cad. 60052.
 6. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării și completării Art. 1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Dej Nr. 68 din data de 30 mai 2019, privind aprobarea trecerii suprafeței de 62 m.p. din Patrimoniul public al Municipiului Dej în Patrimoniul privat al Municipiului Dej.
 7. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului local al Municipiului Dej și al instituțiilor finanțate integral din venituri proprii și subvenții, Spitalul Municipal Dej.
 8. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Bazinului de înot didactic din Municipiul Dej și a unor măsuri de administrarea acestuia.
 9. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri referitoare la organizarea și funcționarea aparatului de specialitate al primarului Municipiului Dej.
 10. Proiect de hotărâre privind  aprobarea modificării și completării Anexei la Hotărârea  Nr. 89/2017 privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului Municipiului Dej și din serviciile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Dej.
 11. Soluționarea unor probleme ale administrației publice locale.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare