Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Proiectul „Viitorul Memoriei”, dedicat comemorării evreilor deportați, va fi lansat la Cluj!

Publicat acum

pe

loading...

Duminică, 28 mai, proiectul „Viitorul Memoriei” va fi lansat la Cluj, într-o dată care se suprapune cu cea în care au avut loc pogromuri și deportări ale populației evreiești locale.

Prin istorii orale și narațiuni autobiografice, relevăm povești personale în scopul de a recupera demnitatea celor pe care naziștii și colaboratorii lor entuziaști au încercat să-i elimine și să-i șteargă din istorie, prin muncă forțată și ucideri în masă organizate la scară industrială. În Oradea și Cluj — ambele orașe situate în Transilvania de Nord, care a fost sub controlul guvernului ungar din 1940 până la sfârșitul războiului — vom explora istoriile deportărilor devastatoare din mai 1944 către Auschwitz și alte lagăre de concentrare, unde majoritatea populației evreiești a regiunii a fost anihilată”, declara Olga Stefan, curator si inițiatoare a proiectului.

Expoziția de pictură cu lucrări aparținând grupului de artiști evrei din Oradea, precum Alex Leon, Tibor Erno, Paul Fux, Joszef Biro, Jozef Klein, Erno Grunbaum și Moric Barat — majoritatea uciși la Auschwitz — relevă contribuția pe care ei au adus-o Modernismului.

Recitalul de poezii de Magdalena Klein, care s-a sinucis la doi ani după eliberare și lectura din jurnalul Evei Heyman, o fetiță de 13 ani ucisă la Auschwitz, readuc scrierile lor la viață. Trecut va fi readus in actualitate prin numeroase alte evenimente, spectacole și lucrări de artă contemporană.

Evenimentele din Cluj vor cuprinde istoriile legate de „trenul lui Kasztner”, prezentate prin materialele filmate de Istvan Fisher (într-o expoziție al cărei curator este Miklos Szilard), o discuție cu Ladislaus Loeb, unul dintre supraviețuitorii acestui tren, și o serie de documente și mărturii ale altor supraviețuitori. Alături de alte proiecte și lucrări de artă contemporană ce tratează ghetoizarea, deportarea și dispariția populației evreiești a orașului, se va prezenta de asemenea o readaptare a unui proiect de cercetare de mare anvergură inițiat de Casa Tranzit, „Disparuti din 1944” [Missing Since 1944].

Evenimentele vor aduce in atentia publicului o arhivă bogată cu cărți și documente scrise de supraviețuitori și victime ale Holocaustului sau descendenții acestora, dintre care multe vor fi prezentate publicului pentru prima dată în acest context.

Din program vor face parte numeroase manifestari:

  • Proiecție ‘Fragments of a Life/Fragmente dintr-o viață’, film de Olga Ștefan, imagine Miklos Klaus Rosza, montaj Gabi Basalici — o lucrare video ce combină discuții intime de familie, între Olga Ștefan și bunica ei, Sorana Ursu (care are acum 92 de ani), cu materiale de arhivă, fotografii și alte imagini din trecut sau din prezent, realizând un amestec de amintiri și impresii care ilustrează și contrazic deopotrivă faptele istorice.
  • ‘Laboratorul lui Mengele’ și ‘Alles Dort Lassen’ — instalații de Lazslo Ujvarossy — ambele lucrări amintesc de cei 24.396 de evrei deportați din Oradea la Auschwitz în mai 1944. Prima lucrare enumeră victimile în eprubete din sticlă, care au rol de complex memorial, iar cea de-a doua este compusă din trei printuri cu textul ‘Alles Dort Lassen’, poruncă ce le-a fost dată evreilor de către autorități la deportare și la intrarea în lagărul de exterminare Auschwitz.
  • ‘Pentru persistența memoriei’, de Miklos Onucsan — O placă comemorativă din gheață, cu inscripția ‘Pentru persistența memoriei’ [TO THE PERSISTENCE OF MEMORY] va fi inaugurată și apoi lăsată să se topească în timp real. Apa topită din placă va fi lăsată să se scurgă pe pământ, pentru a fi absorbită și pentru a intra, astfel, în circuitul natural al apei.
  • Performance ‘Album de Familie’, de Katia Pascariu și David Schwartz — ‘Album de familie’ pornește de la poveștile, fotografiile și documentele personale ale familiilor Benedek și Salamon, familii de evrei maghiari care au trăit în Oradea înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial. Performance-ul are ca puncte de pornire mărturiile uneia dintre ultimele supraviețuitoare din familie, Iudith Ardeleanu-Goldhammer, care apare și în filmul ‘Iluziile mele’ expus în cadrul expoziției de la Sinagoga Sion, precum și volumul ‘Scrisorile unei mame 1935-1944’, care cuprinde scrisori trimise de Salamon Juliska copiilor săi înainte de a fi deportată și ucisă la Auschwitz.

Programul complet al manifestarilor poate fi consultat pe www.thefutureofmemory.ro.

Intrarea publicului la eveniment este liberă.

FOTO – Arhivă

Ştiri din zonă

Cluj | Tânăr de 24 de ani, declarat VINDECAT de COVID-19

Publicat acum

pe

loading...

VESTE BUNĂ | Încă un pacient infectat cu COVID-19 a fost declarat vindecat, la Cluj.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 24 de ani din județul Bistrița-Năsăud. Acesta a fost declarat vindecat, fiind externat în această seară.

Vă reamintim, tot azi, un pacient de 51 de ani din județul Cluj a fost declarat vindecat.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Au vrut să fure lemn dintr-o pădure de lângă Nima, însă au fost surprinși de pădurar!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

La data de 27 martie, în jurul orei 11.00, polițiștii au fost sesizați de către un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Gherla despre faptul că, în timp ce se afla în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în pădurea amplasată în extravilanul localității Nima, comuna Mintiu Gherlii, a surprins trei persoane în timp ce tăiau mai mulți arbori. Aceștia ar fi fugit de la fața locului cu o autoutilitară la vederea acestuia.

La scurt timp de la sesizare, polițiștii au găsit autoutilitara și au identificat proprietarul acesteia, stabilind că este vorba despre un bărbat de 34 de ani, din comuna Iclod. De asemenea, au mai fost identificați doi minori de 15 și 16 ani care l-ar fi ajutat pe bărbat la tăierea arborilor.

Deplasându-se la fața locului împreună cu pădurarul, polițistii au constatat că au fost tăiați 4 arbori, reprezentând un volum de 2,432 m3, în valoare de 1.285 lei.

Materialul lemnos a fost lăsat în custodia pădurarului.

În continuare se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 46/2008.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Acțiuni zilnice ale forțelor de ordine din Cluj | S-au aplicat sancțiuni de peste 1.000.000 de lei

Publicat acum

pe

loading...

Peste 650 de polițiști, jandarmi, polițiști locali și militari au acționat zilnic, în perioada 27 – 29 martie 2020, pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență, pe raza județului Cluj.

Aceștia au fost angrenați în misiuni pentru menținerea ordinii publice în zona locațiilor de carantină, pentru depistarea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare sau carantină, pentru respectarea restricțiilor de circulație impuse, escortarea convoaielor ori a autovehiculelor ce transportă materiale medicale ș.a.

Astfel, în ultimele 3 zile, autoritățile au verificat modul în care se respectă interdicțiile impuse persoanelor aflate în izolare sau carantină, fiind întreprinse 2.714 de activități în acest sens. De asemenea, au fost derulate 639 de acțiuni de verificare a locațiilor de carantinare/izolare.

În perioada menționată, 204 unități economice au fost controlate din perspectiva respectării interdicțiilor instituite, nefiind constatate nereguli.

De la debutul pandemiei până în prezent, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în 4 situații, fiind întocmite dosare penale.

Pentru nerespectarea măsurilor impuse prin ordonanțe militare, în cele 3 zile s-a impus aplicarea a 1049 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.000.000 de lei. Majoritatea sancțiunilor au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației conform Ordonanței Militare nr. 3.

În domeniul situațiilor de urgență, au fost implicate 91 de cadre ale ISU Cluj în acțiunile de oprire a răspândirii noului tip de coronavirus. A fost asigurat transportul pentru 130 de clujeni, în condiții de izolare biologică, spre locurile de carantină sau către unitățile spitalicești.

Au fost oferite informații medicale pentru 1400 de apeluri venite din partea clujenilor, prin intermediul liniei telefonice dedicate COVID-19 (0364 430 030), de către cadre medicale asigurate prin Direcția de Sănătate Publică.

Nu uitați! Apelați 112 – Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment.

În cursul acestei zile, au fost distribuite către spitalele și unitățile implicate în lupta împotriva răspândirii COVID-19 din județul Cluj: 4.500 combinezoane de unică folosință, 1.810 măști FFP2 și 1.750 măști FFP3, din stocul Departamentului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, ca urmare a creșterii capacității de testare (în prezent 340 de teste/zi), am ajuns la zi cu toate probele care erau întârziate, cu toate că, în continuare, suntem centru regional de testare, ajungând la Cluj probe din toată Transilvania.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare