Conectează-te cu noi

Social-Cultură

PROTEST pe Someș, pentru ape curate. Acțiunea începe din zona Dejului

Publicat acum

pe

Mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Pe Ape” vor vâsli aproximativ 250 de kilometri cu barca pe râul Someș pentru a atrage atenția asupra poluării apelor. Ei vor începe din locul în care Someșul se formează, prin unirea Someșului Mic și a Someșului Mare, la Dej, și se vor opri în Dara (județul Satu Mare).

”Resursele de apă ale planetei sunt imense; în același timp, ele nu sunt infinite. Populația este în continuă creștere și, astfel, are nevoie de tot mai multe resurse, inclusiv de apă. În Romania, populația scade în ritm accelerat (natalitate scăzută, emigrație ridicată), însă mari consumatori de apă există în continuare. Dacă necesarul de apă al acestora poate fi acoperit cu relativă ușurință, modul în care este exploatată apa lasă extrem de mult de dorit. Cum acțiunile întreprinse la diferite niveluri pentru a împiedica exploatarea neadecvată a râurilor și lacurilor nu au avut întotdeauna rezultatul scontat, dorim să ne alăturăm celor care – instituții, organizații, asociații sau simpli cetățeni – se luptă cu ignoranța, neglijența, nepăsarea sau iresponsabilitatea persoanelor care provoacă daune apelor, florei și faunei menținute în viață de acestea și, nu în ultimul rând, comunităților omenești.

Fiecare ieșire cu barca pe râuri ca Săsarul, Lăpușul, Someșul sau Tisa înseamnă o ieșire în gunoaiele aruncate sau deversate direct în albia râului, precum și în cele colectate de șuvoaie în timpul viiturilor. Nu este de mirare că, în aceste condiții, în ultimii trei ani, oameni care să înoate nu am văzut decât într-un singur loc, pe Someș, în apropiere de orașul Satu Mare, pe o porțiune de apă impropriu denumită ștrand.

Ca urmare, în perioada 22-30 iunie, anul curent, organizam o acțiune de protest.

Pentru a atrage atenția populației și autorităților asupra stării râului, vom vâsli pe Someș din locul în care acesta se formează, prin unirea Someșului Mic și a Someșului Mare, la Dej și până la Dara (județul Satu Mare), ultimul loc înainte de granița cu Ungaria unde se poate ieși cu barca de pe râu.

Cu alte cuvinte, pe toată lungimea Someșului românesc. Este vorba, așadar, despre aproximativ 250 de kilometri (246 măsurați pe hartă, mai mulți, pe apă), pe care estimăm să îi parcurgem în nouă zile. Unii dintre participanți vor vâsli pe întreg traseul, ceilalți alăturându-li-se pe parcurs pentru câteva ore sau câteva zile.

Numărul celor care și-au manifestat dorința de a participa este destul de mare – în jur de 40 -, însă, din cele mai variate motive, unii dintre aceștia au fost nevoiți să se retragă în ultimele momente (deplasări în interes de serviciu, concedii, examene etc.). Șase sau șapte ambarcațiuni – bărci cu vâsle, caiace, SUP-uri – vor porni hotărâte sâmbătă-dimineața din Dej, altele alăturându-li-se in zilele următoare, în două-trei puncte de pe traseu.

Acțiunea se constituie într-o primă etapă dintr-o serie menită să schimbe, prin activități similare, dar și prin programe și activități educaționale, mentalități, practici, obiceiuri și, astfel, starea și soarta apelor noastre.

Socotim că parteneri firești în această acțiune trebuie să ne fie Apele Române, Consiliile Județene Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, primăriile localităților de pe malurile râului și ale afluenților săi, precum și organizații și asociații de mediu, țelul nostru, al tuturor, fiind unul și același: ape curate”, se arata într-un comunicat de presă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER