Conectează-te cu noi

Politic

REFERENDUM 2019. Președenția a anunțat cele DOUĂ ÎNTREBĂRI

Publicat acum

pe

loading...

Preşedinţia a anunţat care sunt întrebările adresate românilor la referendumul pe justiţie din 26 mai, organizat simultan cu alegerile europarlamentare.

Întrebările la referendum:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

La aceste întrebări vor trebui să răspundă românii la referendum organizat în 26 mai odată cu alegerile europarlamentare.

Potrivit legii 3/2000 privind organizarea refernedumului, actualizată în vara anului trecut, se arată că pragul necesar pentru validarea referendumului este de minim 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.

„ART. 5 (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, prevede legea.

Politic

E Boc cu Băsescu, la Cluj?

Publicat acum

pe

loading...

Recenta vizită a fostului președinte Traian Băsescu la Cluj a scos la lumină câteva piese dintr-un puzzle politic extrem de interesant, în ceea ce privește prezentul și viitorul relației Boc-Băsescu, clădite pe un trecut de parteneriat între cei doi, asumat de ambii.

La conferința de presă organizată la sediul PMP Cluj, Traian Băsescu a arătat câteva „piese” din acest puzzle (care pot fi considerate și „mesaje codate”):

  • Este prima dată când vine la Cluj și nu se întâlnește cu Emil Boc, pentru a „nu crea suspiciune asupra sa” (asupra lui Emil Boc, din partea PNL)
  • Nu poate spune nimic negativ la adresa lui Emil Boc (fiind fidel astfel parteneriatului pe care l-a avut cu fostul premier, acum primar în capitala Ardealului)
  • PMP ar putea susține candidatura lui Emil Boc, oferindu-i astfel șanse sporite de a câștiga alegerile
  • Dacă rezultatul de la europarlamentare va indica faptul că suma procentelor PNL+PMP va depăși PSD, atunci scena politică se va restarta
  • PMP a păstrat filonul fostului PD
  • Cei care votează cu PMP ar da dovadă de „o inteligență politică”

Pe lângă aceste „piese”, mai există și alte informații certe sau vehiculate în spațiul public:

  • Traian Băsescu este candidat la alegerile europarlamentare de duminică, din partea PMP, în timp ce Emil Boc nu candidează la nimic
  • Un scenariu politic care vizează dărâmarea Guvernului PSD, după alegerile europarlamentare, lansa câteva „condiții”, printre care se menționau și cele privind scăderea PSD sub 30% și depășirea pragului electoral de către PMP
  • Dacă PMP are 4,9%, ar avea de câștigat PSD, prin redistribuire. Dacă PMP trece de 5%, de câștigat ar avea toți din familia politică PPE – gruparea politică europeană din care face parte PMP și PNL (mai multe mandate din România comparativ cu ale socialiștilor reprezentați de PSD; PNL ar câștiga psihologic în fața PSD, cu implicații în tentativa de dărâmare a Guvernului și în perspectiva alegerilor prezidențiale)

Deși majoritatea jurnaliștilor au relatat doar asupra „pieselor” puzzle-ului lansate de Traian Băsescu, există câteva întrebări, cel puțin, care indică un scenariu mai amplu, ce implică un sprijin al PMP (Traian Băsescu) din partea lui Emil Boc și cel puțin a foștilor PD-iști, din care are de câștigat și PNL-ul, în perioada post-europarlamentare și pe termen mediu (să nu uităm că spre finalul anului vor fi alegeri prezidențiale!).

De ce era nevoie ca Băsescu să-l protejeze pe Boc? Pornim de la premisa că Traian Băsescu este un om politic cu o experiență evidentă, pragmatic, care are nevoie de voturi pentru a accede în Parlamentul European, despre care a spus că este „ultima sa bătălie politică”. Și atunci, nu vi se pare o frântură de logică în „protecția” pe care Băsescu i-a făcut-o lui Boc?! Dacă, însă, piesa de puzzle arătată de Băsescu este doar o parte, iar o altă piesă ar indica tocmai sprijinul lui Boc pentru Băsescu, la Cluj?! Parcă logica politică, pornită de la premisa anunțată anterior, începe să prindă un contur mai consistent, nu?!

De ce l-ar sprijini Boc pe Băsescu? Aproape că m-aș putea opri aici, fără să mai căutăm posibile răspunsuri, pentru că lucrurile sunt mai mult decât evidente, în condițiile în care Boc a mai sprijinit PMP din postura de primar PNL (începând chiar cu momentul în care s-au pus bazele PMP, prin Fundația Mișcarea Populară), iar relația dintre cei doi este de notorietate (Băsescu la dus în „politica mare” pe Boc, la sprijinit în parcursul său politic și apoi l-a ajutat cu lobby la Bruxelles pentru unele proiecte anunțate în calitate de primar al Clujului). În plus, cum am spus, acesta este momentul în care Băsescu chiar are nevoie de Boc și nu știu dacă acesta din urmă poate refuza un astfel de gest, din motivele enunțate anterior și poate încă multe altele.

Care ar fi avantajul PNL? Avantajul PNL ar rezulta tocmai din „suma PNL + PMP” menționată de Băsescu „printre rânduri”, care ar putea restarta scena politică. Conform ultimelor sondaje, media procentelor situează PNL și PSD aproape la egalitate, în marja de eroare. O poziționare a PMP alături de PNL, ca sumă de procente, ar conduce la depășirea PSD, ceea ce ar însemna un plus psihologic evident (ca semnal politic). În plus, PNL își va menține poziționarea superioară față de USR, ceea ce le va da un avantaj în orice negociere politică ulterioară. În tot acest scenariu, e nevoie de o condiție: PMP să depășească pragul electoral de 5%, pentru că altfel… nu contează! În acest caz, un sprijin punctual pe Cluj, acordat PMP, ar putea fi un scenariu plauzibil. Mai ales că „pierderea” PNL la nivel național ar fi insignifiantă, în comparație cu avantajele post-electorale menționate anterior (să vă readuc aminte de răspunsul lui Băsescu la întrebarea„de ce ar vota oamenii cu PMP?”„pentru că ar da dovadă de inteligență politică”?!). 

În plus, numărul de membrii în PPE (partid politic european din care face parte atât PNL, cât și PMP) ar putea fi mai mare! Și deloc de neglijat este faptul că voturile partidelor sub 5% vor fi redistribuite pentru cei care au făcut pragul electoral, caz în care PSD ar putea fi favorizat. Ori, din punct de vedere politic, ar fi mai pragmatic să ajuți un partid din aceeași familie politică (care ar putea fi în jurul procentului de 5%), cu atât mai mult cu cât acesta deja și-a arătat deschiderea spre PNL, decât să permiți PSD-ului să câștige avantajul psihologic al unei victorii (cu implicațiile de rigoare). Nu?! Ca să nu mai revin și la avantajele pe care Emil Boc le-ar culege direct (menționate, printre rânduri, de Traian Băsescu). Peste toate astea, întâmplător sau nu, PNL nu a organizat niciun miting electoral de anvergură la Cluj-Napoca… Oare de ce?!

În 2004, victoria împotriva PSD a început cu Emil Boc susținut de Traian Băsescu! Acum, începe cu susținerea lui Emil Boc pentru Traian Băsescu?!

În anul 2004, dreapta din România a învins o stângă politică ce părea invincibilă, începând cu câștigarea unor primării din orașe importante, printre care și cea a Clujului, adjudecată de Emil Boc. Ulterior, în toamna aceluiași an, Traian Băsescu a ajuns președintele României, iar peste ceva ani Emil Boc a ajuns premierul României, desemnat de… Traian Băsescu.

Să asistăm din nou la un moment politic major, care are din nou Clujul în postura de germene politic?! În asta se ascunde/traduce „inteligența politică”a celor care vor vota PMP, la care făcea referire Traian Băsescu?! Asta rămâne de văzut…

Însă, ce e cert e faptul că piesele de puzzle oferite de Traian Băsescu în conferința de presă nu au cum să fie „întâmplătoare” și nici nu pot fi tratate simplist, de genul: Băsescu îl sprijină pe Boc! 

Că, până la urma urmei, alegerile de duminică îl implică doar pe Traian Băsescu, în calitate de candidat, nu și pe Emil Boc!

Continuă să citești

Politic

Senatorul Cristian Lungu: 7 motive pentru care să mergi la vot și să votezi PMP

Publicat acum

pe

loading...

Senatorul Vasile Cristian Lungu, președintele PMP Cluj și candidat al acestui partid în alegerile pentru Parlamentul European, îi îndeamnă pe clujeni să meargă la vot și să aleagă lista PMP.

El a făcut și o listă cu șapte motive care ar trebui să îi determine pe nehotărâți să aleagă lista acestui partid. ”În esență, PMP este cea mai bună opțiune. Este un partid pro-european, format din oameni cu o mare experiență și care își iubesc țara”, a spus senatorul Vasile Cristian Lungu.

Iată lista celor șapte motive pentru a vota PMP:

1. Are cea mai bună listă de candidați, deschisă de însuși fostul președinte al României, Traian Băsescu, în prezent președinte de onoare al PMP. Nimeni nu are experiența pe care a acumulat-o Traian Băsescu în calitate de membru al Consiliului Uniunii Europene, din care a făcut parte în calitate de șef al statului. Traian Băsescu va apăra interesele României mult mai bine decât o poate face altcineva.

2. Programul PMP este cel mai bun. Aplicarea lui va însemna reducerea birocrației legată de atragerea de fonduri europene și democratizarea Uniunii Europene.

3. PMP este partidul românesc cu cea mai mare vechime în Partidul Popular European, cea mai mare grupare politică din Parlamentul European (PPE) și formațiunea din care va proveni președintele Comisiei Europene, Manfred Weber. PMP se bucură de respect și apreciere. Traian Băsescu are relații excelente de colaborare cu cei mai importanți lideri ai PPE și va avea un cuvânt greu de spus în deciziile PPE.

4. PMP este un partid pro-Justiție, care a promovat și susținut reformele care au transformat România într-o democrație funcțională. Chiar dacă Justiția se află sub asalt, iar actuala guvernare a încercat să anuleze multe dintre reformele promovate de președintele Traian Băsescu, europarlamentarii PMP vor reuși să apere statul de drept și să scoată România din criza politică în care a intrat după alegerile din 2016.

5. PMP este un partid pro-european cu ADN românesc. PMP militează pentru o Uniune Europeană eficientă și respectată, în care România să fie un stat eficient și respectat. Europarlamentarii iubesc Uniunea Europeană pentru că iubesc România.

6. PMP va reprezenta în Parlamentul vocea românilor basarabeni. Pe locul doi pe lista candidaților se află președintele partidului, Eugen Tomac, născut în Basarabia istorică. PMP se va lupta pentru integrarea europeană a Republicii Moldova sub forma Unirii cu România.

7. Europarlamentarii PMP vor promova o relație bună, construită pe încredere și prietenie, între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Democrațiile occidentale trebuie să apere împreună lumea liberă de asaltul unor regimuri iliberale, multe dintre ele dictatoriale, care încearcă să se impună în plan global.

Continuă să citești

Politic

Senatorul Vasile-Cristian Lungu: Un clujean la Bruxelles

Publicat acum

pe

loading...

<<Clujul este una dintre comunitățile europene care au știut să profite de integrarea în Uniunea Europeană și să se dezvolte într-o manieră decentă, spune președintele PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, care este și candidat în alegerile pentru Parlamentul European. El consideră că în acești ani, Clujul a recuperat o mare parte din decalajul apărut în perioada comunistă față de alte orașe din Europa Centrală, însă, pentru următorul deceniu trebuie să se confrunte cu o mare provocare: transformarea într-o metropolă în adevăratul sens al cuvântului.

”Atunci când vorbim despre viitor, nu trebuie să avem în vedere creșterea orașului, ci dezvoltarea sa. Nu trebuie să adăugăm noi cartiere Clujului decât dacă vom construi și infrastructura necesară, de la străzi la grădinițe, de la școli la spitale și de la parcări la spații verzi”, a spus președintele PMP Cluj.

El crede că municipiul Cluj-Napoca trebuie să își pună din nou în valoare rolul său istoric, de inimă a Transilvaniei. ”Vreme de secole, Clujul a reprezentat un pol care a generat dezvoltare pentru întreaga regiune. Trebuie să redescoperim împreună acest rol și, cu generozitate, să îl adaptăm vremurilor noastre. Dezvoltarea Clujului produce inevitabil bunăstare în Florești sau în Apahida, însă dezvoltarea trebuie să îi includă și pe locuitorii din Huedin, Turda, Câmpia Turzii, Gherla sau Dej. Companiile clujene au nevoie de forța de muncă și de piețele din aceste comunități, iar aceste comunități au nevoie de serviciile oferite de universitățile și spitalele clujene. Împreună suntem mai puternici și mai performanți”, a spus senatorul Vasile Cristian Lungu.

Însă pentru ca orașul Cluj să își reia rolul istoric de capitală a Transilvaniei, este nevoie ca la Bruxelles să meargă oameni care să se lupte pentru comunitatea lor. ”Trebuie să fim bine reprezentați la Bruxelles, pentru că 70 la sută din legislația direct aplicabilă în România este creată de autoritățile europene, din care și noi facem parte. Noi trebuie să avem un cuvânt de spus atunci când se conturează politicile europene și să negociem formule bune pentru toți partenerii europeni. Suntem liberi și am demonstrat și în 1989 că știm să prețuim libertatea și să luptăm pentru ea, iar această libertate nu o cedăm nimănui. Cu fruntea sus, trebuie să mergem la Bruxelles și să împărtășim valorile noastre partenerilor noștri, iar împreună cu ei trebuie să construim un viitor comun mai bun. Noi, românii, avem experiența transformării unei societăți dintr-o dictatură feroce într-o democrație care încă are nevoie de consolidare. Această experiență este utilă și în reformarea Uniunii Europene. Vrem mai puțină birocrație și mai multă democrație, iar acest lucru înseamnă un rol mai mare pentru Parlamentul European și mai multă eficiență în funcționarea instituțiilor europene. De asemenea, experiența traziției care a transformat Clujul dintr-un pol industrial învechit într-un centru al inovării este utilă în tranziția societății europene spre statutul de societate a cunoașterii. Noi, clujenii, nu mergem la Bruxelles să cerșim, ci să oferim o experiență valoroasă, competențe solide și o cultură bogată clădită pe fundamentele creștine ale solidarității, hărniciei și onestității. Suntem respectați și oferim respect, iar cei care vor reprezenta România la Bruxelles trebuie să fie conștienți de acest lucru”, a mai spus senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu>>, se arată într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare