Conectează-te cu noi

Naţional

Restaurația clientelismului: Senatul a votat împotriva reformei din Sănătate

Publicat acum

pe

PACT condamnă ferm votul din Senat de ieri, 17 ianuarie, prin care o majoritate formată din parlamentari PSD, ALDE și PMP au votat respingerea OUG care interzicea managerilor de spitale să aibă funcții de conducere în partidele politice.

Prin votul de ieri, începutul de reformă inițiat de Guvernul Dacian Cioloș a fost practic șters cu buretele. Parlamentarii PSD, ALDE și PMP au arătat că scopul lor este păstrarea încrengăturii de interese corupte din domeniul sanitar și nu o adevărată reformă în interesul cetățeanului.

Astfel, majoritatea din Senat a permis managerilor din spitale să fie în conducerea partidelor politice sau a companiilor private, să-și promoveze rudele pe poziții de conducere în cadrul spitalului respectiv, să fie selectați doar dintre medicii primari și cadrele universitare în toate spitalele clinice (astfel, un absolvent de management sanitar al oricărei universități de prestigiu din SUA sau Europa nu poate ocupa funcția de manager de spital), să primească finanțări pentru de la furnizori ai spitalului și să numească șefii de secție sau de laborator fără concurs, la recomandarea universității.

Pentru majoritatea PSD-ALDE, menținerea la conducerea spitalelor a managerilor tip Secureanu este prioritară, asta și în contextul unei complicități tacite a unei părți a Opoziției, care fie au votat cot la cot cu Puterea, cazul PMP (4 voturi pentru, 2 împotriva, 2 absenți) sau PNL (1 vot pentru, 15 împotrivă, 14 absențe), fie au absentat, cazul USR (5 senatori absenți, dintr-un total de 13). Menționăm că dacă toți parlamentarii Opoziției ar fi fost prezenți și ar fi votat împotrivă, OUG nu ar fi fost respinsă.

PACT face apel la toți deputații Opoziției să fie responsabili și să fie prezenți la votul din Camera Deputaților, care va fi camera decizională, pentru a vota împotriva politizării sistemului sanitar și pentru sănătatea pacienților din România. În caz contrar, PACT este pregătit să protesteze public împotriva acestei decizii”, se preziează într-un comunicat de presă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER