Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

RMN nou, de ultimă generaţie, la Spitalul de Copii Cluj-Napoca – FOTO

Publicat acum

pe

RMN Spitalul de Copii Cluj Napoca

loading...

Miercuri, 24 august 2016, a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unitate spitalicească aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, testarea şi, respectiv, calibrarea aparatului de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) achiziţionat recent printr-o finanţare multianuală asigurată de Consiliul Judeţean.

Costul aparatului ce urmează a fi dat în funcţiune în perioada imediat următoare a fost de 3 773 760 de lei.

„Marele merit al aparatului de Rezonanţă Magnetică Nucleară, de ultimă generație, pe care îl punem la dispoziţia micilor pacienţi, constă în capacitatea acestuia de a realiza un diagnostic imagistic de mare acurateţe, prin metode noninvazive şi cu reducerea la minimum a duratei de examinare. Totodată, comparativ cu celelalte RMN-uri existente în spitalele clujene, insuficiente, de altfel, RMN-ul achiziționat la Spitalul de Copii dispune de un aparat de ventilație pentru anestezie generală, extrem de util. Putem vorbi, astfel, despre o investiţie mai mult decât binevenită, una menită să contribuie direct la salvarea a cât mai multe vieţi şi la protejarea sănătăţii atâtor copii şi adolescenţi” a declarat Alin Tișe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Prin tehnologia de care dispune sistemul RMN de 1,5 Tesla achiziţionat, se diferențiază de alte sisteme de acest tip disponibile în România prin simplificarea şi accelerarea configurării scanării, optimizându-se considerabil timpul de examinare și oferind o experiență confortabilă pacientului. Totodată, aparatul dispune de nu mai puţin de 11 antene, pentru realizarea rezonanței magnetice la diferite organe şi părți ale corpului.

În ceea ce priveşte beneficiile pe care aparatul RMN recent achiziționat le generează atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical, acestea sunt multiple. Primul dintre acestea se referă la faptul că Spitalul de Copii nu dispunea, până în prezent, de mijloace imagistice moderne şi de calitate, adaptate exigenţelor europene, în laboratorul de imagistică al spitalului efectuându-se doar examinări ecografice şi explorări radiologice convenţionale, de cele mai multe ori insuficiente pentru formularea unui diagnostic de mare acurateţe.  Totodată, cel puţin la fel de important e faptul că, în acest fel, pacienţii spitalului nu vor mai trebui să aştepte un timp îndelungat sau să se deplaseze la un alt spital pentru o examinare cu rezonanţă magnetică iar pacienții aflați într-o stare gravă vor fi mult mai ușor de examinat, nemaifiind necesară implicarea SMURD sau a altor echipaje medicale.

Cu ajutorul acestui nou RMN, pacienţii internați în cadrul spitalului vor fi investigaţi gratuit și mult mai prompt decât dacă ar apela la alte clinici. Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere faptul că în cazul examinărilor RMN pentru copii sunt stabilite anumite protocoale medicale, respectiv pacientul copil trebuie să fie însoţit de către un anestezist. Ori, în contextul în care, până acum, examinările de acest gen erau efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, economia de timp şi respectiv, cea cu resursele umane care însoţeau pacientul e una semnificativă, durata procedurii reducându-se de la peste 5 ore, în medie, la cca. 30 de minute.

Nu în ultimul rând, utilitatea dotării Spitalului de Copii trebuie privită inclusiv prin prisma faptului că această unitate medicală de mare tradiţie a Clujului are cea mai mare adresabilitate din ţară, la serviciile acesteia apelând pacienţi proveniţi din peste 85% dintre judeţele ţării. Acest fapt se datorează în special activităţii medicale complexe de diagnostic, tratament, supraveghere şi recuperare medicală pentru copiii cu vârste între 0 şi 18 ani, aici realizându-se un număr record de internări anuale – peste 30.000.

Ştiri din zonă

Linie specială de acces pe aeroportul din Cluj pentru pasagerii care vin din China

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat luni că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China.

De acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero. Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la „Matei Balş”, unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt – în afară de Bucureşti – Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea”, a spus ministrul.

El a adăugat că, începând de marţi dimineaţă, la Institutul „Matei Balş” se vor putea face teste pentru identificarea coronavirusului, iar de săptămâna viitoare şi în unităţile sanitare din oraşele menţionate, care vor primi reactivi pentru a putea identifica coronavirusul.

În eventualitatea în care România s-ar confrunta cu persoane infectate cu coronavirus, potrivit acestuia, primele zece vor fi tratate la Institutul „Matei Balş”.

Ideea este să nu aducem toate cazurile în Bucureşti. Este vorba ca primele zece cazuri să fie tratate în Bucureşti, dacă vom avea vreodată aceste zece cazuri, şi să creăm expertiza şi la nivel naţional”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Referindu-se la gripa sezonieră, Costache a spus că în acest an campania de vaccinare antigripală va demara „din timp”.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Deces din cauza gripei în județul Bistrița Năsăud! Numărul morților în acest sezon a ajuns la șase

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei până în prezent a ajuns la şase, au confirmat marți dimineața surse medicale.

Ultima persoană care a decedat din cauza gripei este un bărbat de 67 de ani din judeţul Bistriţa-Năsăud, care avea condiţii medicale preexistente (boli asociate).

Bărbatul nu fusese vaccinat antigripal şi avea gripă de tip A.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Bărbat din Beclean, rănit după ce a căzut de la înălțime!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost rănit marți dimineața în Beclean, după ce a căzut de la înălțime.

În urma unui apel la 112, la fața locului, pe strada Valea Viilor din Beclean, a intervenit un echiapj SMURD.

Victima a primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind ulterior trasnportată la CPU Beclean pentru investigații suplimentare.

Potrivit ISU Bistrița Năsăud, bărbatul a suferit un traumatism cranio-cerebral și fractură de femur.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare