Conectează-te cu noi

Naţional

ROBOR la 6 luni, după care se calculează ratele creditelor ipotecare, a crescut la maximul ultimilor trei ani şi jumătate

Publicat acum

pe

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 2,06%, de la 2,04%, cât a fost cotat vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La sfârşitul anului trecut, în decembrie, ROBOR la trei luni ajunsese la 2,22%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare standard, a crescut la 2,36%, de la 2,34%. Este cel mai ridicat nivel de aproape trei ani şi jumătate, ultima oară când s-a atins această cotaţie fiind pe 3 noiembrie 2014.

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,41%, de la 2,39%, valoarea înregistrată vineri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

 

Sursa – ZF.ro

Naţional

10 mai – „Ziua Independenţei naţionale” ar putea redeveni zi de sărbătoare naţională

Publicat acum

pe

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind declararea datei de 10 Mai drept „Ziua Independenţei naţionale”, termenul de dezbatere şi vot al proiectului împlinindu-se pe 20 decembrie 2017.

Iniţiatorul legii, senatorul ALDE Ion Hadârcă argumentează, în expunerea de motive, că pe 10 mai 1866 principele Carol, care părăsise Castelul Sigmaringen, a ajuns în Bucureşti şi la 10 mai 1877 Camerele reunite ale Parlamentului României au votat Declaraţia de Independenţă a României.

Prin adoptarea proiectului de lege propunem ca, la la 140 de ani de la Declararea de către Parlamentul României a independenţei naţionale a României, actualul Parlament să declare ziua de 10 mai drept <<Ziua independenţei naţionale>>”, se arată în documentul citat.

Comisia senatorială pentru administraţie a acordat raport de respingere proiectului de lege şi a atras atenţia că există posibilitatea să se creeze un paralelism legislativ, având în vedere că este în vigoare Legea 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională.

Nota de adoptare tacită a fost citită luni în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Sursa – Mediafax

Continuă să citești

Naţional

Meseriile care aduc MII de euro lunar celor care nu au nici bacalaureatul

Publicat acum

pe

Deşi în România persistă destul de mult preconcepţia conform căreia „cine are carte, are parte”, specialiştii HR demonstrează că, în majoritatea cazurilor, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România, scrie Business Magazin, potrivit Mediafax.

Salarii de peste 1000 euro pe luna se gasesc in Romania, chiar daca studiile nu sunt necesare pentru meseriile prestate pentru aceste salarii. Spre exemplu, in urma unui curs de calificare si a unei etape de training specializat, puteti deveni fara exceptie controlor de trafic aerian. Pentru aceasta meserie nu va fi nevoie sa aveti bacalaureatul. Insa, totusi, liceul va trebui sa fie absolvit.

Va merita insa efortul fara nicio discutie, deoarece salariul unui astfel de controlor poate ajunge la 5.000 euro pe luna. Si discutam despre salariul net. De asemenea, nu trebuie sa zburati zilnic si sa lucrati in conditii de risc pentru a castiga un salariu de 800 – 1000 euro net lunar. Un sudor specializat in argon poate castiga fara mari probleme acest salariu.

Un medic rezident, cu 6 ani de facultate + anii petrecuti in rezidentiat poate lua lunar un salariu de 2000 de lei. Insa la intrarea in rezidentiat, mai ales intr-un oras mic, salariul medicului va fi de cele mai multe ori cel minim pe economie. In acelasi oras, in urma unui simplu curs de calificare ca manichiurist pedichiurist, o manichiurista poate castiga chiar si pana la 2500, 3000 de lei. Iar intr-un oras mare acest salariu poate creste. Pe langa salariul net insa, manichiurista poate beneficia de tot felul de bonificatii care se adauga la suma totala.

Intr-un salon de renume din capitala, astfel, salariul unui manichiurist sau al unui pedichiurist cu experienta poate ajunge cu usurinta la 1000 euro lunar.

 

Sursa – Mediafax

Continuă să citești

Naţional

Cum va fi vremea în acest week-end. PROGNOZA METEO pentru sâmbătă şi duminică

Publicat acum

pe

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei perioade în regiunile sud-vestice şi sudice şi apropiate de acestea în restul teritoriului, informează ANM.

SÂMBĂTĂ

Ziua, cerul va fi temporar noros şi doar izolat, cu precădere în zona Carpaţilor Orientali, va ninge slab. În cursul nopţii nebulozitatea se va accentua treptat în toată ţara şi pe arii relativ extinse vor fi precipitaţii slabe în vest, în centru, în nord, precum şi în zonele de deal şi de munte din rest. Acestea vor fi sub formă de ninsoare în zona montană, în Maramureş, Transilvania şi Moldova, mixte în Crişana, nordul Olteniei şi al Munteniei şi predominant sub formă de ploaie în Banat. Vor fi condiţii de polei sau gheţuş. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în a doua parte a intervalului în zona Munţilor Banatului şi în Carpaţii Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 şi 11 grade, iar cele minime, în general, între -8 şi 2 grade. Izolat va fi ceaţă.

DUMINICĂ

Vremea va fi în general închisă, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale la această dată. În prima parte a intervalului vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare la munte şi în Maramureş, mai ales sub formă de ninsoare în Transilvania şi Moldova, mixte în Crişana şi predominant sub formă de ploaie în Banat şi pe arii restrânse în celelalte regiuni. În cea de a doua parte a intervalului, temporar, precipitaţii se vor semnala în jumătatea de sud-est a ţării, astfel: ninsori în zona montană, îndeosebi ninsori în Transilvania şi Moldova şi mixte în rest.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, iar noaptea local în sudul Moldovei şi Muntenia. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 grad în jumătatea de nord a Moldovei şi 7 grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între -7 şi 3 grade, cu cele mai scăzute valori în Maramureş. Izolat va fi ceaţă.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare