Social-Cultură
Salina Ocna Dej, una dintre minunile ascunse ale Transilvaniei
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișUnul dintre cele mai frumoase locuri din județul Cluj este Salina Dej. Salina este o mină activă, de aceea nu a fost încă transformată în obiectiv turistic. În mod obișnuit, Salina Dej nu este deschisă pentru vizitatori, însă, grupurile organizate de turiști pot obține o derogare și pot explora această mină de sare, scrie Cluj Insider.
Exploatarea sării în zona Dejului datează din perioada romană. Însă actuala mină Transilvania a fost deschisă abia în 1979 și produce o sare de o calitate excepțională. De-a lungul deceniilor, sălile dreptunghiulare din care a fost extrasă sarea au fost transformate. În unele dintre ele au fost amenajate terenuri de sport, folosite mai ales de către minerii care lucrează la Societatea Națională a Sării. „O altă sală a fost transformată într-o capelă ecumenică, unde minerii ortodocși se roagă Sfintei Varvara, iar cei catolici Sfântului Ioan Nepomuk, patronii minerilor”, spune unul dintre angajații salinei, potrivit sursei citate.
Puținii turiști admiși în salină se declară încântați. Autoritățile locale din Dej intenționează să atragă bani europeni pentru a amenaja pentru turism o mină de sare care datează din Evul Mediu și care, în prezent, este închisă.