Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Salina Ocna Dej, una dintre minunile ascunse ale Transilvaniei

Publicat acum

pe

FOTO – Cluj Insider
loading...

Unul dintre cele mai frumoase locuri din județul Cluj este Salina Dej. Salina este o mină activă, de aceea nu a fost încă transformată în obiectiv turistic. În mod obișnuit, Salina Dej nu este deschisă pentru vizitatori, însă, grupurile organizate de turiști pot obține o derogare și pot explora această mină de sare, scrie Cluj Insider.

Exploatarea sării în zona Dejului datează din perioada romană. Însă actuala mină Transilvania a fost deschisă abia în 1979 și produce o sare de o calitate excepțională. De-a lungul deceniilor, sălile dreptunghiulare din care a fost extrasă sarea au fost transformate. În unele dintre ele au fost amenajate terenuri de sport, folosite mai ales de către minerii care lucrează la Societatea Națională a Sării. „O altă sală a fost transformată într-o capelă ecumenică, unde minerii ortodocși se roagă Sfintei Varvara, iar cei catolici Sfântului Ioan Nepomuk, patronii minerilor”, spune unul dintre angajații salinei, potrivit sursei citate.

Puținii turiști admiși în salină se declară încântați. Autoritățile locale din Dej intenționează să atragă bani europeni pentru a amenaja pentru turism o mină de sare care datează din Evul Mediu și care, în prezent, este închisă.

Social-Cultură

Rezultate FINALE Bacalaureat 2019 | Dejul rămâne cu 3 medii de 10 după contestații, însă la nivel județean se înregistrează 15

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Rezultatele finale obţinute de candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019, au fost publicate vineri, 12 iulie, pe site-ul dedicat, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că rezultatele finale, după contestaţii, obţinute de candidaţii care au susţinut examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019, au fost publicate vineri.

Elevii pot consulta ce note au obţinut la Bacalaureat AICI!

Publicarea acestor rezultate vine cu o zi mai devreme faţă de calendarul iniţial, care stabilea publicarea acestora sâmbătă, 13 iulie.

Cei 15 absolvenți care au reușit să obțină un 10 curat la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 sunt:

 • BARNA SIMINA – Colegiul Național Pedagogic „Gheroghe Lazăr” din Cluj-Napoca
 • CÎRDAN ANA ANDREEA – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej
 • COZOȘ ANAMARIA – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej
 • CRISTEA ANDREI-ALEXANDRU – Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca
 • DRĂGAN DIANA-ANDRADA – Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca
 • MARTIN DAIANA – Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla
 • OLTEAN IULIA-ŞTEFANIA – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda
 • ONEȚ PAUL – Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda (a luat media 10 după contestații)
 • PETROVAI RALUCA-MARIA – Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca
 • POP NINA RENATA – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca
 • ROMAN ONDINA MARIA – Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej
 • ROŞU ANTONIA FLORINA – Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca
 • ROTUND MIHAELA – Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca
 • RUS MIRUNA ALEXIA – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca
 • TEOC GABRIEL IOAN – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca

În perioada 15-19 iunie, candidaţii se pot înscrie pentru sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Pe 26 iunie, acelaşi lucru îl pot face şi absolvenţii care au promovat examenele de corigenţe.

Rata de promovare înregistrată de absolvenţi este de 75,5%

Rata finală de promovare înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoţia 2018-2019 şi au susţinut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019 este de 75,5%, anunţă Ministerul Educaţiei.

În raport cu rezultatele iniţiale, de 73,7%, se constată o creştere de 1,8%. Comparativ cu rezultatele finale din sesiunea iunie-iulie a anului trecut (74,7%), majorarea ratei finale din acest an – promoţia curentă – este de 0,8%.

După soluţionarea contestaţiilor, 89.215 candidaţi (din 129.167 prezenţi) au promovat examenul (în creştere de la 86.794 de candidaţi reuşiţi iniţial).

Rata de promovare a celor 16.722 de absolvenţi din promoţiile anterioare este de 26,1%.

Au fost depuse 47.999 de contestaţii: 18.954 la proba E)a), 449 la proba E)b), 15.478 la proba E)c) şi 13.118 la proba E)c). În medie, după reevaluarea lucrărilor contestate, notele au fost modificate cu până la 0,53 puncte: 0,58 puncte la proba E)a), 0,67 puncte la proba E)b), 0,46 puncte la proba E)c) şi 0,44 puncte la proba E)d).

S-au consemnat procente ridicate de promovare în judeţele: Cluj (86,36%), Bacău (83,77%), Brăila (83,36%), Braşov (82,81%) şi Municipiul Bucureşti (82,78%), respectiv judeţele Sibiu (82,69%), Iaşi (82,38%), Galaţi (81,70%) şi Buzău (78,88%).

Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 84 de candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului naţional de Bacalaureat.

Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Înscrierea candidaţilor pentru a doua sesiune se va derula între 15 şi 19 iulie. Candidaţii care promovează examenele de corigenţe se pot înscrie în data de 26 iulie.

Probele din sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2019 se vor desfăşura între 21 august şi 7 septembrie.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 12-18 iulie

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada 12 – 18 iulie 2019.

VINERI – 12 iulie 2019

 • ORA 16:00 – BELLE (COMEDY/DRAMA; A.P-12 ANI, 100 MIN)

SÂMBĂTĂ – 13 iulie 2019

 • ORA 11:00 – DESPICABLE ME 3 („SUNT UN MIC TICĂLOS 3” FILM ANIMAȚIE, DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, 3D A.G., 89 MIN)
 • ORA 16:00 – AN AFFER TO REMEMBER („O AVENTURĂ DE NEUITAT”, CLASIC, A.P-12 ANI., 110MIN)

MARȚI – 16 iulie 2019

 • ORA 16:00 – THE BLUE LAGOON („LAGNA ALBASTRĂ”, THRILLER; A.P. 12 ANI., 100 MIN.)

MIERCURI – 17 iulie 2019

 • ORA 16:00 – BROOKLYN (DRAMA/BIOGRAPHY A.G. 100 MIN)

JOI – 18 iulie 2019

 • ORA 16:00 – ALLIED („ALIATUL”, ROMANCE/ DRAMA/ ACTION, N -15 ANI, 119 MIN)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

Social-Cultură

Locuitorii unei străzi din Dej au rămas fără apă potabilă azi-dimineață! Se lucrează la reabilitarea canalizării

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Compania de Apă Someș S.A. Cluj aduce la cunoștința consumatorilor că astăzi, 12 iulie, cu începere de la ora 08:00, s-a întrerupt furnizarea apei potabile pe strada Narcisei din Dej, în vederea reabilitării rețelei de canalizare.

Reprezentanții Companiei de Apă Someș roagă consumatorii afectați să nu folosească sistemul de canalizare publică până la finalizarea lucrărilor.

Potrivit companiei, apa potabilă va fi întreruptă până în jurul orei 18:00.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare