Social-Cultură
Sângele militarilor din Dej a înmuiat pământul afgan. Rănile, tratate cu produse diluate
Publicat acum
9 anipe
de
Dorin CocișÎn teatrul de operații din Afganistan, de unde s-au întors recent și militarii din Dej, au fost folosite produse biocide fabricate de Hexi Pharma. Informația a fost făcută publică, recent, de Ministerul Apărării Naționale.
Militarii din Dej, care au suferit diferite răni în teatru de operații din Afganistan, fie că a fost vorba de banale bătături sau diferite afecţiuni simple și până la intervenţii mai complicate, e posibil să fi fost tratați cu soluții antiseptice diluate și cu instrumentar dezinfectat necorespunzător, din cauză că furnizorul produselor biocide a fost controversata firmă Hexi Pharma.
„Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL”, sună răspunsul primit ieri de Gazeta Sporturilor de la Ministerul Apărării Naționale.
În comunicatul către Gazeta Sporturilor, MApN precizează că „Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale”.
Mai exact, Direcția Sanitară a ministerului a încheiat contractele cu Hexi Pharma.
De aici, Thor, Suprasept și celelalte antiseptice diluate până la de zece ori au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad, orașe unde sângele trupelor noastre s-a înfipt în pământul tare.
Produsele Hexi au fost inclusiv în trusele sanitarilor, primii care intervin în cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor.
Într-un interviu acordat revistei online armataromaniei.ro, căpitanul Octavian Moise, medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei, explică: „Greul în câmpul de luptă este dus de către sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregătire medicală, care fac parte din componenţa subunităţii. Ei sunt pionii principali în acest domeniu. Au asupra lor, pe perioada ieşirii în arie, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală primară, adică primul ajutor şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din câmpul de luptă, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor MEDEVAC”.
Antisepticele Hexi au fost folosite pentru toate intervențiile medicale din bazele românilor. Nu de acum. Dintotdeauna. Iar acestea substanțe au fost mereu diluate.
28 de soldați români au căzut la datorie pe fronturile din Afganistan, Irak și Bosnia, în timp ce 130 de militari au fost răniți în cele trei zone de conflict.
„În teatrul de operaţii nu există alte cabinete sau farmacii unde militarii să se poată adresa, aşadar punctul medical al unităţii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână au fost tratate de la dureri, bătături sau alte afecţiuni simple până la intervenţii mai complicate. Există totuşi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns să fie tratate cazurile mai grave care nu au găsit rezolvare la nivelul punctului medical”, a mai explicat medicul Octavian Moise.
Tot căpitanul Moise explică faptul că medicii români au asigurat asistență și armatei afgane, dar și populației civile din zonă.