Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Săptămână de foc la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Săptămâna 3-7 februarie 2020 aduce cu sine derularea unui eveniment de importanță majoră pentru Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej și anume prima întrunire internațională de schimb de bune practici, din cadrul parteneriatului școlar „Developing educational techniques starting from regional context/Să dezvoltăm tehnicile educative pronind de la contextul regional”.

Proiectul beneficiază de finanțarea Comisiei Europene prin intermediul programului Erasmus+ și va fi implementat pe parcursul a doi ani.

Întrunirea de la Dej are tema ”Învățarea interactivă începe în comunitatea mea” și cuprinde activități didactice care folosesc vizitele de studiu, experimentele practice și valorificarea colecțiilor muzeale în activitatea didactică. Pentru prima zi, programul cuprinde activități de cunoaștere, vizitarea expoziției de icoane pe sticlă, realizate de elevii claselor din învățământul primar, îndrumați de doamna profesor Alina Vancia, vizitarea expoziției de cărți traduse în limba română scrise de autori importanți pentru cultura națională a statelor implicate aflate în colecția bibliotecii școlii sub îndrumarea bibliotecarului Corina Trifu, spectacolul de bun venit cu un program artistic la care participă elevii din învățământul primar și cel gimnazial, profesori îndrumători: Marilena Dunca, Irina Frențiu și Iorga Pavel, prezentarea comunităților și a școlilor reunite în proiect, precum și alegerea logo-ului proiectului. A doua zi este dedicată activităților de învățare. 25 de elevi din școli europene, alături de elevii de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” vor vizita Muzeul Locomotivelor de la Dej-Triaj. Pe baza acestei experiențe vor desfășura un atelier interdisciplinar de matematică și conexiuni culturale folosind tema cercului în activități practice, precum și simbolistica cercului în cultura diferitelor popoare europene. Atelierul va fi condus de profesoarele Diana Rafa și Armanda Stroia. Un alt atelier de lucru va fi dedicat confluențelor culturale din comunitatea orașului Dej. Plecând de la documentarea realizată de elevii ȋndrumați de doamnele profesoare Nicoleta Varga și Andra Oprișan, grupurile reunite vor experimenta activități de promovare a moștenirii tradiționale a diferitelor comunități ale unei regiuni.

A treia zi a săptămânii este dedicată momentelor istorice ale constituirii statelor naționale moderne, pentru națiunile partenere în proiect. Activitatea este condusă de domnul profesor Dorin Pop și cuprinde vizitarea Cetații Alba Carolina, a Muzeului Unirii din Alba-Iulia şi a Catedralei Unirii. Plecând de la această experiență, grupurile participante vor desfășura un atelier de lucru pe tema cultivării respectului pentru statele naționale în contextul unei Europe unite.

Ziua de joi este dedicată orașului gazdă. Grupul internațional va face o vizită la Salina Ocna-Dej, după care se vor deplasa la Muzeul Municipal, Dej, unde vor vizita colecțiile muzeale sub îndrumarea domnului muzeograf Constantin Albinetz, iar cu sprijinul Centrului Turistic al orașului vor vizita centrul orașului îndrumați de ghid turistic vorbitor de limbă engleză. Activitățile școlare de consolidare a cunoștințelor deprinse în vizitele de studiu vor fi conduse de doamna director Livia Pop împreună cu doamna profesor Laura Cîmpean. Aceste vor lua forma unui joc interactiv cu titul ”Harta europeană a cunoștințelor”. Ziua se va incheia cu o dezbatere concepută pentru promovarea principiului egalității de șanse şi al toleranței plecând de la ”experimentul ochilor albaștri” coordonatori Diana Rafa și Cristina Dascălu.

Ultima zi a reuniunii este dedicată cunoașterii comunității regionale și promovării exemplelor școlare de bună practică. Grupurile reunite se vor deplasa la Cluj-Napoca, unde vor vizita Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” și vor participa la un atelier de lucru alături de formatorii din cadrul Casei Corpului Didactic Cluj.

Sperăm că acest eveniment școlar va fi unul fructuos pentru toți participanții, iar colectivul de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” se va ridica la nivelul impus de bunele tradiții din învățământul românesc și va reuși să pună activitatea lor în slujba comunității”, precizează conducerea unității de învățământ.

Social-Cultură

Ambulanța face angajări temporare! Vezi posturile DISPONIBILE la substația Dej

Publicat acum

pe

loading...

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj face angajări temporare, prin procedură de urgență. Sunt trei posturi disponibile la nivelul substației Dej.

Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj are nevoie de 10 asistenți medicali, 10 ambulanțieri (șoferi autosanitară) și 4 operatori registratori de urgență. Selecția candidaților se derulează în procedură de urgență, pe maxim 6 luni, în condițiile legislației în vigoare.

În ceea ce privește substația Dej, se caută un asistent medical și doi șoferi autosanitară. Și la Gherla ar urma să fie angajați tot doi ambulanțieri.

Dosarele se depun în perioada 9-13 aprilie, urmând ca selecția să aibă loc în data de 14 aprilie.

Continuă să citești

Social-Cultură

Arhiepiscopia Clujului: Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor

Publicat acum

pe

loading...

Arhiepiscopia Clujului a anunţat că Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinişoare, alături de un pahar etanş sau sticluţă cu vin, într-o pungă de plastic sigilată.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pachetul cu Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor.

”Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se arată în comunicat.

De asemenea, slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preoţi şi cântăreţi.

”Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <<Veniţi de luaţi lumină!>>, preoţii vor cânta de 3 ori <<Hristos a Înviat>>, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”, transmite Arhiepiscopia.

Continuă să citești

Social-Cultură

CNAM Dej | Clubul de robotică vrea să facă viziere pentru medici. Liceeni au nevoie de AJUTOR!

Publicat acum

pe

loading...

Clubul de Robotică Team VECTRON RO034 aparținând Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej și-a propus să realizeze viziere pentru medici.

În lupta cu COVID-19, cu ajutorul unei imprimante 3D, liceeni din Dej și-au propus să realizeze viziere pentru medici. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutor.

”Contribuie și tu la achiziționarea materiilor prime necesare și a imprimantei 3D (https://3d4all.ro/produs/imprimanta-3d-creality-ender-5/) de care au nevoie acești copii minunați!

Costul total pentru fabricarea primelor 100 de viziere este 3500 de lei (imprimanta 3D plus materiile prime). Imprimanta poate printa 9 viziere pe zi!

Donaţiile se pot face în contul RO72RNCB0108002702030001 deschis la BCR, FUNDATIA ANDREI MURESANU DEJ, strada 1 Mai nr 10, cont deschis la BCR DEJCOD FISCAL: 9855126”, se arată într-un anunț postat de CNAM Dej.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare