Social-Cultură
Sărbătoare în comunitatea maghiară din Dej! A fost marcată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – FOTO
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișZiua Maghiarilor de Pretutindeni a fost marcată, la fel ca în fiecare an, și la Dej, printr-un spectacol artistic desfășurat în Sala Festivă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și prin depuneri de coroane la Monumentul ”Leu”.
Evenimentul, organizat de Asociația Culturală „Kádár József” și UDMR – Filiala Dej, în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, a debutat ieri, la ora 14, cu un program artistic susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1 din Dej. Pe scena Sălii Festive a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” au urcat mai mulți elevi maghiari care au prezentat în fața spectatorilor diferite momente artistice.
Ulterior, în jurul orei 15:30, reprezentanții comunității maghiare din municipiu au pornit în marș spre monumentul „Leu” de pe strada Țibleșului – ridicat în memoria celor căzuţi în bătălia care a avut loc pe teritoriul oraşului, pe data de 24 noiembrie 1848, între revoluţionarii maghiari şi armata imperială austro-ungară -, aceștia depunând coroane și jerbe de flori.
De la eveniment nu au lipsit oficialitățile locale, în frunte cu primarul Morar Costan și viceprimarul Teodora Muncelean. Totodată, consilieri locali, reprezentanţi ai cultelor romano catolic şi reformat, reprezentanţii filialelor locale ale partidelor politice, precum şi numeroşi invitaţi s-au aflat ieri la monumentul „Leu” pentru a marca, alături de comunitatea maghiară din Dej, acest eveniment.
Revoluția Maghiară din 1848 a fost un eveniment important al istoriei Ungariei din epoca modernă, considerat ca unul din fundamentele identității naționale a poporului maghiar. Conform Wikipedia, Revoluția a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta și Buda (demonstrații în masă care l-au forțat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției), urmate de diverse răscoale în țară, care au permis reformiștilor maghiari să formeze noul guvern condus de primul ministru Lajos Batthyány. Acesta a adoptat o serie de reforme, cunoscute sub numele de Legile din Aprilie, care au creat un sistem politic democratic în Ungaria.
FOTO – Zoltan Oprișan