Conectează-te cu noi

Naţional

Scumpirile, la cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni. Cartofii s-au scumpit cu 26%

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Scumpirile au ajuns luna trecută la cel mai mare nivel din ultimele 6 luni. Preţurile s-au majorat în medie cu 4,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar cele mai mari creşteri au fost la mâncare.

Pe de-o parte, firmele susţin că presiunile create de criza forţei de muncă şi de schimbările legislative le-au obligat să crească preţurile. De cealaltă parte, “creşterea economică se vede şi în buzunarele românilor”, a anunţat de la Guvern premierul.

Inflaţia continuă să rupă din veniturile românilor lună de lună. În ianuarie şi februarie, anul acesta, scumpirile au fost în medie de 3,2, respectiv 4 procente, faţă de aceleaşi luni din 2018. Ei bine, în martie inflaţia a urcat la 4,2%, faţă de martie anul trecut. Aşadar, după scăderea din toamnă, acum, în primăvară, produsele sunt tot mai scumpe.

Cele mai mari scumpiri din martie faţă de începutul anului sunt la cartofi, care au 26% în plus la preţ, la alte legume creşterea e de 20%, iar la fructele exotice, de 10 procente. Dintre produsele nealimentare s-au scumpit cel mai tare combustibilii, tutunul şi la servicii, abonamentele de telefonie.

De unde vin scumpirile? De la firme şi producători, pentru că au la rândul lor costuri tot mai mari. De exemplu, când comparăm ultimul trimestru al anului 2018 cu cel din 2017 vedem că cele mai mari costuri orare ale forţei de muncă sunt în sectorul public. Sănătatea cu peste 31%, Învăţământul aproape 20 şi administraţia 12 procente.

Socotim aici şi creşterea pensiilor. În partea cealaltă, în privat, creşterile sunt mai modeste. Pentru stat, creşterile de costuri au însemnat suprataxarea unor domenii, pentru firme aceste costuri sunt transferate în preţuri. Iar firmele anunţă de ceva vreme că modificările legislative de genul Ordonanţei 114 aduc şi ele inflaţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că un cadru legal stabil ar aduce mai multe beneficii sociale.

Decidenții guvernamentali, și mă refer aici inclusiv la situația din România, au datoria să asigure un cadru legal stabil, predictibil și rezonabil. Trebuie să o spunem deschis: responsabilitatea în politicile economice are de suferit de pe urma tentațiilor și deciziilor populiste”, a spus Klaus Iohannis.

De la Guvern, premierul Viorica Dăncilă a anunţat românii o duc bine.

Creșterea economică se vede și în buzunarul românilor. Datele oficiale arată că în luna februarie a acestui an câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9%, față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 2.933 de lei”, a afirmat și Viorica Dăncilă.

Guvernul a prognozat o creştere a preţurilor cu 2,8% anul acesta, dar până acum scumpirile sunt mult mai mari.

Naţional

A venit vacanța de primăvară! Când se vor întoarce elevii la cursuri

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Elevii din învăţământul preuniversitar şi preşcolarii intră vineri, 19 aprilie, după terminarea cursurilor, în vacanța de primăvară, urmând a reveni la școală pe 6 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Următoarea vacanţă a elevilor este cea de vară, care începe pe 15 iunie şi se încheie pe 15 septembrie 2019.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.

Continuă să citești

Naţional

Vineri, ultima zi de școală! Elevii au parte de două săptămâni de vacanță

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Vineri, 19 aprilie, elevii și preșcolarii întră în vacanța de primăvară sau de Paște, așa cum mai este denumită. Urmează două săptămâni de relaxare, însă unii dintre ei vor trece prin emoții mari după ce vor reveni la cursuri.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației pentru anul școlar 2019-2020, imediat după vacanța de Paște elevii de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor susține evaluările, însă subiectele acestora nu vor fi schimbate față de anii trecuți.

De asemenea, tezele școlare vor fi susținute cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Spre deosebire de anii trecuți, în București vor fi teze cu subiect unic. Teze cu subiect unic pe școală la clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a și a XII-a, anunțate pentru semestrul acesta de Inspectoratul Școlar, potrivit Edupedu.

Calendar Evaluarea națională la finalul clasei a II-a în anul școlar 2018-2019:

 • 7 mai 2019: Limba română – Scris
 • 7 mai 2019: Limba maternă – Scris
 • 8 mai 2019: Limba română – Citit
 • 8 mai 2019: Limba maternă – Citit
 • 9 mai 2019: Matematică
 • 10 mai 2019: Limba română pentru minoritățile naționale – Scris-Citit

Calendar Evaluare clasa a IV-a 2019:

 • 14 mai 2019: Limba română
 • 15 mai 2019: Matematică
 • 16 mai 2019: Limba maternă

Calendar Evaluarea Națională clasa a VI-a 2019:

 • 22 mai 2019: Limba și comunicare
 • 23 mai 2019: Matematică și Științe ale Naturii

Continuă să citești

Naţional

Atenție! Paștele catolic aduce restricții de circulație în Ungaria!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Autorităţile maghiare restricționează circulaţia rutieră pe teritoriul Ungariei pentru toate autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu excepţia celor care transportă animale vii şi produse perisabile.

Restricțiile vor intra în vigoare în următoarele zile și intervale orare:

 • de joi, 18.04.2019, începând cu ora 23:00 (ora României) şi până vineri, 19.04.2019, ora 23:00,
 • de sâmbătă, 20.04.2019, începând cu ora 23:00 (ora Romaniei) şi până luni, 22.04.2019, ora 23:00.

Având în vedere această situație, CNAIR va intensifica ritmul activităților specifice, astfel încât, după ridicarea restricțiilor, traficul să fie fluidizat cât mai rapid.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301.

Continuă să citești

RECLAMĂ

PUBLICITATE

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare